CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yaptığı ziyarete kilitlenmişti Türkiye... İyi Parti, CHP'den gelen yerel seçimlerde güçbirliği ya da işbirliği yapma teklifini Genel İdare Kurulu'nda değerlendirdi. Ve oy çokluğuyla "hayır" kararı çıktı. 

Oy çokluğu, İyi Parti'de halen matematiği bilen insanların var olduğuna işaret. 

Çünkü tablo o kadar net ki. 

2019 yerel seçimine de baksanız, en son yapılan genel seçimlere de baksanız eldeki veriler ortada... 

Bu işi matematik üzerinden yürütmekten başka mantıklı bir yol yok. Bunun dışındaki bütün yollar hayal ürünüdür. Gazdır, kendini kandırmaktır. 

Manisa'da tek tek bütün ilçeleri inceledim, inceleyin. Eğer işbirliği ya da güç birliği yapılmazsa yani İyi Parti ve CHP'nin oyları birleşmezse, CHP'nin elindeki 4 ilçeyi de kaybetme ihtimali var. 

Yani bırakın büyükşehiri veya yeni ilçeler kazanmayı, mevcutları bile koruyamayabilir CHP! Zaten Özgür Özel bunun farkında ve bu yüzden ittifak değil de en azından işbirliği ya da güçbirliği adı altında bir adım attı. 

Ancak Meral Akşener ve onun kurduğu Genel İdare Kurulu, bana göre çok ayakları yere basmayan, tamamen kaybetme üzerine kurulu bir strateji mantığı güttü veya karara imza attı. 

Dün alınan bu karara en çok başta  Cengiz Ergün, mevcut AK Partili ve MHP'li belediye başkanları sevinmiştir. Bu karar koltuğu koruyacakları ve yeniden kazanacakları anlamı taşıyor. 

Çok iddialı sözler sarf etmek istemiyorum ama bu durumda CHP'nin ya da iyi Parti'nin tek başına Manisa'da herhangi bir belediye kazanması gerçekten imkansız gibi duruyor. Birçok ilçede iki partinin oy toplamı Ak Parti MHP oylarına yetişmezken şimdi bölünerek nasıl yetişecek ve geçecek? 

Yani Spil'e kırmızı kar yağma ihtimali neyse matematiksel olarak kazanma ihtimalleri de o...

Eğer kitleler halinde MHP'liler CHP'ye, Ak Partililer İyi Parti'ye oy verecekse tamam! 

Bu ihtimal abesle iştigal. E uzaydan Manisa'ya seçmenler de gelmeyeceğine göre neyin stratejisi bu?

Çünkü Ak Parti ile MHP'nin ittifakı devam ediyor. Yani karşı tarafta öyle veya böyle bir blok oy var. Dolayısıyla Cumhur İttifakı'nın büyükşehir ve ilçelerde alacağı oy oranları aşağı yukarı tahmin edilebilir. 

Örneğin CHP'nin kazandığı Akhisar'da İyi Parti'nin de aday çıkardığını varsayalım. Oylar bölünecek. Saruhanlı'da, Alaşehir'de, Turgutlu'da en son yapılan yerel seçimde kim ne oy almış, bakın. 1000-2000 oyun bile çok önemli olduğu seçimlerde mevcut CHP'li belediyelerin İyi Parti, AK Parti ve CHP seçmeninden oy alması şart kazanmaları için. 

Şu bir gerçek; İyi Parti ile CHP'nin hatta Millet İttifakını oluşturan diğer partilerin oyları birleşmezse Cumhur İttifakı karşısında seçim kazanmaları sadece sürpriz olur. 

Sandık bu ve elbette her sonuç çıkabilir. Ama en zayıf ihtimale bel bağlayıp seçime girmek bir strateji olamaz. Olsa olsa...