Manisa’nın en büyük avantajlarından birisi şüphesiz İzmir’e yakın olması. Fakat İzmir’e yakın olmasına rağmen, İzmir’e gitmek kolay bir olay değil.

Aracınız var diyelim. Manisa-İzmir arası 35 km gibi yakın mesafe ama İzmir’e gittiğinizde araç park etmesi maddi-manevi olarak külfet oluşturuyor. Şayet arabanız yok ise sadece İzmir’e gidişte 100 TL ödeyeceksiniz. 100 de dönüşü hesaplarsak 200 tl sırf şehirlerarasına vermiş olacaksınız. Bir de şehir içi ulaşım için otobüs ya da metroyu kullanmak zorundasınız.

Yıllardır, Manisalıların bir hayali var. İzmir’e metroyla (ya da tramvayla) gidip gelmek. Aslında, Manisa’nın İzmir’e yakın olması bu hayalin imkansız olmadığını gösteriyor.

Geçenlerde bu konuda, çiçeği burnunda Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in bir projesine rastladım. “İz-Man” adını verdiği proje için şunları söylüyordu Zeyrek:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapacağımız ve İzban’a bağlanacak tramvay sayesinde Sekiz Havuzunun oradan bineceksiniz, havaalanında ineceksiniz. Sekiz havuzunun oradan bineceksiniz Aliağa’da ineceksiniz.”

Bu gerçekten heyecan verici bir proje. Kısa bir süre zarfında, başta “İlk iki ton su 1 TL” sözü olmak üzere, verdiği sözleri tek tek yerine getirmeye başlayan Zeyrek’in bu konuda da adım atacağına inanıyorum.

Kolay bir proje değil. Gerekli altyapı çalışmasının ve ödenek meselesinin çözülmesi zorunlu. Ama istenildiği taktirde üstesinden gelineceğine inanıyorum.

İzmir’in gezilip görülecek çok sayıda ilçesi var. Hemen hemen her hafta sonu bir etkinlik yapılıyor. Etkinlikten de öte, İzmir’in denizi var. Hafta sonları deniz havası almak için bile İzmir’e gidilebilir. Kaldı ki İzmir’de çalışıp Manisa’ya gidip gelen ya da Manisa’da çalışıp İzmir’e gelip giden çok sayıda insan var.

Bu sayede hem Manisa-İzmir arasındaki trafik azalmış olacak hem de gereksiz vakit ve para kaybı yaşanmadan kolaylıkla İzmir’e ulaşım sağlanmış olacak.

Belki kamu oyu oluşturmak için erken ama ben bu projenin de bir an önce başlatılmasını umut ediyorum.

Sağlıcakla kalın…

[email protected]