Manisa’nın nüfusunun yüzde 20’ye yakını emekli. Bunun ne önemi olabilir? Yüzde 20’lik bölüm yaklaşık 250 bini aşkın kişi demek.

Bu tek başına çok önemli bir rakam.

Bu bir yerel seçim. Emekliler seçimin kaderini belirleyen tek etken olamaz elbette. Ancak topyekûn bir mutsuzluk söz konusu. Emeklilerin büyük bölümünü, yani 15 bin ve altı maaş alanlar ile özellikle 10 Bin TL civarında aylıkla geçimini sağlamaya çalışan emeklilerde ciddi bir memnuniyetsizlik var.   

Bu mırıldanmanın sandığa yansıma ihtimali gittikçe güçleniyor. Çünkü seçmen genel seçimde kıyamadığı, güvendiği iktidara yerel seçimde acımayabilir. Bir mesaj vermek, bir tavır ortaya koyması sürpriz olmaz. Net refleksi ölçebilmek 31 Mart gecesi mümkün olacak.

Manisa’dan yola çıkalım. Sadece emekliler üzerinden bir tahmin yürütürsek, acaba seçimlere ne kadar etkileri var, hesaplayabiliriz belki.

Aslında bu varsayımdan yola çıkmak istemenin ana sebebi şu: Seçimlerde ortaya çıkacak absürt, beklenmedik ya da sürpriz sonuçları şimdiden okuyabilme isteği.  

Seçimler bittiğinde mutlaka herkes her şeyi söyleyecektir. Önemli olan şu son 10 güne doğru gidilirken birkaç doğruya dikkat çekmek ama nedenleriyle birlikte…

Manisa il genelinde 1 milyon geçerli oy varsayımından hareket edersek, adaylardan ikisinin 400 bin oyun üstünde oy alabilme ihtimalinin hiç de şaşırtıcı olmayacağını söyleyebiliriz. Başa baş bir sonuç çıkabilir. 

Ancak adaylardan biri 400 bin oyun altına düşerse, bu diğerinin 500 bine yakın oy alması anlamına gelecektir.

Bir milyon seçmenin 250 bine yakınının emekli olması seçimlerin sonucunu etkiler mi?

Bence etkiler.

Hatta ekonomideki gidişat, bir türlü durmayan enflasyon, hayat pahalılığı ve kontrol edilemeyen piyasa şartları bu seçimlerde, Cumhur İttifakı adaylarının aleyhine işliyor.

Seçim sonuçları da böyle olacak demiyorum. Sadece şuana kadar sahada gördüklerim ve anket sonuçları yansımalarından söz ediyorum. Daha önceki seçimlerde genel iktidarın artıları yerel seçimde yarışan belediye başkan adayları için ciddi bir avantajdı. Bu seçimlerde avantajın ortadan kalktığını görüyorum. Katılmayabilirsiniz. Son yerel seçimlerle karşılaştıralım.

Ki bir süre önce ben de farklı fikirdeydim. Bunun karşılaştırmasını bundan birkaç ay önce de yapmıştım. Hatta Millet İttifakı’nın kurulamaması durumunda matematiksel olarak Cumhur İttifakı’nın birçok il ve ilçeyi rahatlıkla alacağını yazmıştım. Matematiksel olarak bu böyleydi.

Ancak son 2-3 ayda şartlar öylesine değişti ki.

Örneğin en düşük emekli maaşının 10 bin TL olarak belirlenmesi tam bir hayal kırıklığına neden oldu. Fiyatların sürekli artması ve son düzlükte bankaların kriz dönemlerini anımsatan kararlar alması toplumdaki havayı değiştirmeye başladı.

Seçimlere yakın kredi oranları düşer, piyasa biraz canlanır diye düşünürken tam tersi oldu.

Tüm bunlar özellikle Cumhur İttifakı adaylarının oy yüzdelerine yansımaya başladı. Anketlerde bunu net görebiliyoruz.  

Oysa Millet İttifakı dağıldı, her parti kendi adaylarıyla seçimlere giriyor. Cumhur İttifakı devam ediyor. Normal şartlarda Millet İttifakının oyları ikiye hatta üçe, dörde bölünürken nasıl olur da birçok il ve ilçede kafa kafaya bir seçim olur diyebiliyoruz.

Bunun nedeni Cumhur İttifakının adaylarının yetersizliğinden değil, aksine çok iyi isimler var.

SON 10 GÜN SANATI…

Seçimlerin son 10 günü hatta ve son 3 gün çok çok önemli. Elbette seçimlerin sonucuna doğrudan etki yapacak birçok etkenden söz edebiliriz. Ama her seçimin değişmez bir gerçeği var. Son 10 gün… Seçmen nedense son günlerde DNA’sına dönüyor. Tercihini netleştiriyor.

Ülkeyi 2002’den beridir yöneten Ak Parti, seçimlerin son 10 gününü çok iyi yönetti. Kararsız seçmenin tercihlerini kendi lehine çevirmeyi büyük ölçüde başardı. Bu kez bunu başarabilir mi?

Çok büyük bir soru işareti var.

3 gün sonra son 10 güne gireceğiz. Artık yarışı büyükşehirde, ilçelerde kimin net kazanacağını sokakta, kahvehanede, çarşıda pazarda az çok herkes görecek veya tahmin edecek.

Ve kimin kazanıp kimin kaybedeceğini adayların performansından ziyade ekonomik veriler tayin edecek.

Bu yüzden bu seçimde beklenmedik tüm sonuçları bekleyin! Bugün itibarıyla hiçbir sonuç sürpriz değil.