Spil Dağı Manisa için doğal bir nimet. Şehrin yanı başındaki bir şans. Bir ekmek kapısı aslında. Ama bugün gördük ki Manisalılar için Spil’in nimetlerinden faydalanmak şöyle dursun dağa çıkıp kar topu oynamak bile lüks hatta eziyet.   
Yüzlerce belki binlerce insan hafta sonu Spil’e çıktı. Çoğu çıkamadı. Çıkanlar inemedi. Neden derseniz malum, yol yok. Var da daracık bir yol.  
Neden?
Yahu Erzurum’un Palandöken’i, Bursa’nın Uludağ’ı neyse Manisa’nın Spil’i odur. Bir Uludağ olsun demiyorum ama en azından adam gibi yolu olsun be kardeşim.
Bırakın turisti Manisalı çıkamıyor Spil’e!  
Neden şöyle geniş, çift şeritli, kontrollü bir yol yapılmasın? Kaç kilometre ki?
Dağ değil nimet!
Manisa denince akla gelen 2-3 markadan biri.  
Spil hakkında internette ne yazıyor diye baktım. Yahu ne yiyecek var ne içecek. Kalacak bir yer bile yok. Yukarıya bir sürü tesis yapıldı, güzel ama işleten yok.   
Spile yolunuz düşerse diye bir tanıtım yazısına denk geldim. Der ki; Eğer yolunuz Spil Dağı’na düşerse, uğramanız gereken ilk duraklardan biri Ağlayan Kaya olmalı.  
Başka…
Sonra Spil’le ilgili şu bilgi verilmiş: Spil Dağı 1968 yılında milli park ilan edilmiş ve Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce koruma altına alınmıştır. Bölge atların doğal yaşam alanı haline gelmiştir.
SPİL DAĞI’NIN NESİ MEŞHUR sorusuna; En yüksek zirvesi 1517 metreyle Karadağ olan Spil Dağı, derin vadileri, dere yatakları ve ormanlık alanları ile tabiat severleri kendine çekmekte. Buna ek olarak, civarda yaşayan ve karlı ormanda kamp yapmak isteyen insanların da çoğunlukla ziyaret ettiği bir yer.
MANİSA SPİL DAĞI'NA ULAŞIM konusunda ise Manisa Merkez ve Spil Dağı arasındaki mesafe yaklaşık 24 kilometre olup, arabayla 40 – 45 dakika arası bir sürede ulaşılabilmektedir. Manisa ilinden Spil Dağına giden herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.” bilgisi verilmiş.
Yeme içme mevzusu için ise merkeze inilmesi, Manisa kebabı ve köfte tavsiye edilmiş.   
Yani anlayacağınız yanı başımızdaki bu muhteşem doğa harikasına ulaşım zor, yemek yok, kalacak yerler de ihaleden sonra… Yılki atlar da denk gelirse görülebiliyor. Hafta sonu çıkarsanız trafik sorunu var. Hafta içi çıkarsanız çok tenha. Yolu sakat. En ufak bir dikkatsizlikte Manisa manzarasına doğru yuvarlanabilirsiniz maazallah!
E peki sorunu nasıl çözeceğiz?
Yukarıya tesisler yapıldı. Öyle veya böyle evler ve tesisler kullanıma açılır. Ama yol yoksa hiçbir şey olmaz. Çözüm artık daha da net. Spil’e adam gibi bir yol yapacağız. Sağlı sollu araçların park edilebildiği, bir bölümünde yaya yürüyüş parkurlarının olduğu doğayla iç içe geniş ferah bir yol.
Spil bunu hak ediyor.