Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamıştı büyük taarruz. Küllerinden doğan bir milletin yeniden ayağa kalkarak yazdığı bir kahramanlık öyküsünün sembolüdür 30 Ağustos tarihi. Düşman birlikleri Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edildi. 8 Eylül 1922’de Manisa, bir gün sonra ise İzmir düşman işgalinden tamamen kurtarıldı. O günden bu yana 30 Ağustos bu milletin BİR olunca, BİRLİK olunca ne yapabileceğinin dünyaya ilanıdır. 
Bu millet 94 yılda ne badireler atlattı, neler yaşadı. Bu verimli topraklar ne haince ne alçakça saldırılara maruz kaldı. Ve halen devam ediyorlar saldırmaya. İt sürüsü gibi etrafımız sarmışlar. Durmadan havlıyorlar, hırlıyorlar. Ama biz öyle bir milletiz ki, topunun, alayının hakkından gelebilecek ferasete sahibiz çok şükür.
Bu millet 30 Ağustos’ta yaptığını tekrar yapmak için bir saniye tereddüt etmez. Allah buna gerek bırakmasın. Bizim bir sürü düşmanımız var. Hiçbirine eyvallahımız olmadı tarih boyunca. Sırrımız, sihrimiz bizi ayakta tuttu. O sihir 30 Ağustos ruhudur. BİR olan, bir olunca DEV’e dönüşen bir millet var bu topraklarda. İşte en can alıcı detayda burada! Eğer sihrimizi kaybedersek işte o zaman savaşı kaybederiz.
Üç kıtanın kesişme noktasındayız. Tabi ki saldıracaklar. Ama biz sağlam durdukça duvara toslayıp, kaçacaklar. Hangi partiden, hangi görüşten olursak olalım. Eğer vatan, bayrak sevgimiz varsa aynı ağacın dallarıyız. Hiçbirimizin diğerine vatan haini demeye hakkı yok. Kimse vatan hain değil. Hainin, teröristin kim olduğu ortada... 35-40 yıldır bu ülkenin birlik ve beraberliğini bozmak için saldıranlarla, 15 Temmuz gecesini kurgulayan hainlerin kumanda edildikleri oda aynı. Aynı kirli el… Hangi safta kimin kucağında olduklarını anlatmaya gerek yok. Anlamaya da gerek yok. Bunca alçaklığa rağmen halen inanmayan varsa siktir olsun gitsin bu memleketten.
Bu memleket kardeşçe yaşayanların memleketidir.  
Bu memleket doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hepimizindir.
Bu memleket gerektiğinde, hemen bir araya gelip birleşenlerin memleketidir.
Sihirli kelime 30 Ağustos…