Manisa’da bundan iki hafta önce MHP’li muhaliflerin toplantısına gittiğimde gördüğüm simalar karşısında büyük şaşkınlık yaşamıştım. MHP’nin son 10 yılda il başkanlığını yapmış kim varsa oradaydı. Eski Milletvekili Mustafa Enöz, MHP’nin eski meclis üyeleri, ilçe başkanları, önde gelen isimleri… Kim varsa orada. Geriye ne kaldı diye düşündüm ister istemez. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra MHP’in mevcut İl Başkanı Erkan Öztürk bir açıklama gönderdi. Öztürk’ün açıklamasında dikkat çekici detaylar vardı. ‘Hodri meydan’ diyordu muhalif MHP’lilere… Mailde MHP toplantılarından fotoğraflar da vardı.
Gördüğüm bu iki farklı tablo karşısında oyların referanduma nasıl yansıyacağını iyice merak etmeye başlamıştım. Referandum gecesi en çok da bu detayı irdeledim. Belki böyle bir sonuca ulaşmak yüzde 100 mümkün değil ama yine de aşağı yukarı bir kanı oluştu.
Manisa referandumda ‘hayır’ dedi. Normal şartlarda Manisa’da hayır çıkması imkansız. Çünkü MHP ile Ak Parti’nin oylarının birleşmesi gerekiyor, bekleniyordu. Böyle hayal ediliyor ve planlanıyordu. Ama hiç de öyle olmadı. Tam tersine MHP ile CHP’nin oyları birleşti.
Bunu şöyle ispatlayabiliriz.
En yakın seçim 1 Kasım 2015’te yapıldı. Ak Parti 1 Kasım genel seçimlerinde yüzde 44 oy aldı. MHP’nin oyu yüzde 18 idi. CHP ise yüzde 29 almıştı. Referandumda evet oyu yüzde 45.7 çıktı. Yani 1 Kasım seçimlerine kıyasla sadece 1,5 puan artmış oldu. Ne yani en son genel seçimde yüzde 18 oyu olan MHP, en son yerel seçimde yüzde 40 küsur oyu olan MHP sadece 1,5 puan mı katkı sundu?
Bu mantıken mümkün değil. O halde sıkıntının temelinde olan gerçek şu; Manisa MHP, Genel merkezini dinlemedi. Farklı düşündü ve bunu sandığa aynen yansıttı. 
Tezimi ispatlamak için tersinden bir hesap yapayım…
1 Kasım 2015 seçimlerinde oy dağılımı şöyle gerçekleşti;
Ak Parti yüzde 44
CHP yüzde 29,7
MHP yüzde 18
HDP yüzde 5,4
Diğer yüzde 3
Evet bloğundaki Ak Parti aşağı yukarı aynı oyunu aldı mı?
Aldı…
MHP evet tarafında olsaydı, MHP ile Ak Parti’nin oy toplamı yani ‘evet’in oranı Manisa’da en az yüzde 62 olurdu. 
Olmadı.
Çünkü o yüzde 18 büyük oranda ‘hayır’ bloğuna dahil oldu. İşte hesap: CHP+MHP+HDP+Diğer eşittir yüzde 55.
Hesap ortada…
Bu durumda herkesin aslında oy oranını koruduğu gözleniyor. Ama arada biri hesaba uymamış.  Biraz da Ak Parti’den kaçan oylar var.  
Bu işin sonu nereye gider bilinmez. Ancak MHP’de ciddi bir fikir ayrılığı olduğu artık seçim sonuçlarına da yansımış durumda. Ve bu ilk kez gerçekleşiyor.
CENGİZ ERGÜN ‘EVET’ Mİ DEDİ ‘HAYIR’ MI?
Neredeyse Manisa’da referandumun sonucu kadar merak edilen bir konu başlığı!  Cengiz Ergün ‘evet’ mi dedi ‘hayır’ mı? Aslında Ergün seçimlerden haftalar önce “Bahçeli’nin çizgisi çizgimizdir” demişti. Bu evet vereceği anlamı taşıyordu. Ancak herkes şunu biliyor ki Cengiz Ergün’ün Ak Parti ile yıldızı pek barışmıyor. Bu nedenle belki de haklı olarak siyaset yaptı. Ya da olası tepkileri bertaraf etmek için bu açıklamayı yapıp kenara çekildi. Ne oyu verdiği ise hiç şüphesiz onunla Allah arasında bir sır olarak kalacak.  
ÖZGÜR ÖZEL’İN AÇIKLAMALARI
Bugün gazetemizin manşetinde üç partiyi temsilen açıklamalar var. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in açıklamalarını NTV’ye konuşurken not aldık. Açıklamanın bazı bölümlerini aktarayım. Özgür Özel CHP’yi temsilen diyor ki; “Akıl almaz bir eşitsizlik içinde yürütülen kampanya karşısında 49 var ya 49 muhteşem bir zaferdir.”
Buna katılıyorum. Kampanya esnasında haksız rekabet yaşandı. Ve yüzde 49 gerçekten beklenenin üzerinde bir oran. Hayır cephesi adına bence de bir başarıdır.
Ancak açıklamanın devamında Özgür Özel’in o demokrat kimliğiyle uyuşmayan bazı tespitler var ki, onlara katılmam mümkün değil. Diyor ki; “Kenan Evren yüzde 92 aldı ama meşru değildi, taşıyamadı. Kenan Evren’in yüzde 92 ile taşıyamadığı anayasayı Tayyip Erdoğan’a yüzde 51 ile taşıtmazlar.”
Kim taşıtmaz?  
Bu tarz açıklamalar tansiyonu yükseltip, kutuplaşmayı artırır. Aynı şeyi Ak Parti tarafı da yapıyor, o da yanlış!  
Yüzde 51 böyle bir referandum için sıkıntılı bir oran. Buna tamam… Çünkü bu sistem değişikliğine ‘hayır’ diyen yüzde 49 var. Toplumsal mutabakata ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Ancak diğer tarafta yüzde 51 almış bir ‘evet’ var ve bu halkın onayı anlamına geliyor. Hem yüzde 51 için “Onlar bizim canımız ciğerimiz” deyip hem sonuç için “Kenan Evren’in yüzde 92 ile taşıyamadığı anayasayı Tayyip Erdoğan’a yüzde 51 ile taşıtmazlar” demek biraz çelişti gibi. 
AK PARTİ SEVİNDİ AMA
Siyasetin doğasında vardır sevinmek veya üzülmek. Kaybeden taraf her zaman için üzülür, kızar. Kazanan ise sevinir, coşar. Referandumda ortaya çıkan tablo biraz bıçak sırtı geliştiği için açıkçası ‘evet’ kanadından bir sevinç gösterisi beklemiyordum. Hele Manisa’da ‘evet’ler geride çıkınca hiç böyle bir zafer kutlaması ihtimali vermedim. Ama beklediğimin aksine Ak Partililer ve biraz da MHP kanadı zafer gösterisi düzenledi. Araçlar konvoy yaptı. Yüzde 55’in hayır dediği şehrin sokaklarında o gece her yerde sevinç gösterileri vardı. Olası bir karşı karşıya gelme vakası yaşanabilirdi. Neyse ki kazasız belasız atlatıldı. Bence yakışanı biraz daha sakin kalınmasıydı.