Seçimlerde başkan adayları tanıtımlarını yapabilmek, projelerini anlatmak ve daha büyük kitlelere ulaşabilmek için basın kuruluşlarıyla normal haber akışının dışında bir iş birliği yapar. Burada amaç kısa sürede daha çok yer bulabilmektir.

Bu her seçimde yaşanan bir süreçtir. Bu iş birliği hem ayakta durmaya çalışan basın kuruluşlarına yeni bir reklam geliri olur hem de adayın kendisini tanıtmasına katkı sunar. Dolayısıyla haberler yayınlanırken, haber dilinden vazgeçilmediği, tarafsızlık ilkesi zedelenmediği sürece bu çalışmalar gayet doğaldır ve sonuç verir.

Seçimlere az bir zaman kala partilerin adayları bir bir açıklanırken Manisa’da da benzer çalışmalar basın kuruluşlarında yer almaya başladı. Ancak aralarında biri var ki daha siyasette yeni olmasına rağmen biraz uyanıkça bir yönteme imza attı. Daha önceden aynı taktiği görmüştük ama bu kez “reklam vermeye gerek duymadığı” haber sitesine Google üzerinden reklam gönderip yayınlatması beni bu yazıyı yazmaya mecbur bıraktı.  

Biraz daha açık konuşalım mı?

Yazımızın öznesi İyi Parti’nin Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof.Dr.Gürhan Özcan. Google üzerinden reklam yayınlattığı haber kuruluşu ise Manisahaberleri.com.

Baştan şunu söyleyeyim Google’a neden reklam verildiğini sorgulamıyorum. Sorun; Parayı Google’a verirken bizim ekmek teknelerimizin kullanılması!  

Biz bu haber sitesini 2011’de kurduğumuzda dedik ki tarafsız, doğru, ilkeli, her partiye, her görüşe aynı uzaklıkta ya da yakınlıkta, kısacası aynı mesafede olmalı. En temel ilkemiz buydu. Ve yıl 2024… Duruşumuzda gram eksilme yok.         

Örneğin İyi Parti kurulduğunda Manisa’da ilk toplantı Anemon Otel’de yapılmıştı. Basın mensubu olarak ben oradaydım. Haberi bol fotoğraflı girmiştim. Çünkü çok okunacağı belliydi.

O günden bu yana İyi Parti’nin haber niteliği taşıyan tüm faaliyetlerine yer verdik. Aynı hassasiyeti Ak Parti, CHP, MHP ve diğer partiler için de gösterdik. Buna takipçilerimiz şahittir.

Şükürler olsun bu çizgimiz bizi Manisa’nın en büyük basın kuruluşlarından biri haline getirdi.

Bunları yazıyorum çünkü çok öfkeliyim.

Biz emek sarfedelim, gece gündüz demeden (Bu gece gündüz ifadesi laf olsun diye değil gerçekten öyle) koşturalım, sonra gördüğümüz muameleye bakın?   

Reklam vermeyebilirsiniz. Bütçemiz kısıtlı vs.. gerekçelerle bizimle çalışmak istemeyebilirsiniz. Hepsine tamam... İstediğiniz sosyal mecra kanallarında tanıtımınızı yapabilirsiniz. Elbette itirazım yok. Ancak Google üzerinden, ciddi paralar ödeyip burun kıvırdığınız Manisa’daki haber sitelerimizde reklam yayınlatmak neyin nesi! Haber olunca, basın toplantısı olunca çağırdınız Manisa’daki basın emekçilerini, iş reklam vermeye gelince yok saymak değil midir bu?
Google ile değil bizimle yüz yüzesiniz bu memlekette… Bu işin adabı, usulü bu değil Sayın İyi Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı!    
Gerçekten ayıp ediyorsunuz…

Ve size bir tavsiye…

Çok fazla fotoğrafınızın sitelerde görünmesi size oy kazandırmaz. Bunu söylüyorum çünkü manisahaberleri.com’da aynı anda 4 ayrı yerde Google üzerinden verilmiş reklamınız vardı. Dört fotoğraf yan yana. Hepsinde siz varsınız. Vay be! Siz o fotoğrafları gördükçe oyunuz arttı zannetmiş olabilirsiniz ama gerçek bu değil tabi. Çünkü fotoğrafa oy vermiyor seçmen!

25 yıldır bu işin içinde yoğrulmuş, birçok seçim tahmini bire bir tutmuş bir gazeteci olarak söylüyorum. Dikkat çekmek, ikna etmek istiyorsanız proje açıklayın, söylem geliştirin, mevcuda tutarlı eleştirilerde bulunun, manşetlerde çarpıcı açıklamalarınız yer alsın. Vatandaş neye karşı olduğunuzu, niye yola çıktığınızı, ne yapacağınızı bilsin.

Yani kendinizi anlatın.  

Örnek mi istiyorsunuz? Size çok yakın birisi… İyi Parti’nin Yunusemre Belediye Başkan Adayı Tufan Akan günlerdir projeler açıklıyor. Kendisini gayet güzel ifade ediyor. Ve anketlerde karşılığını alıyor. Google ile arası sizinki kadar iyi midir bilmiyorum ama Manisa’daki basın camiasıyla birkaç yıldır güçlü bir bağı var.

Ve bence aynı şehirde yaşıyorsak doğrusu budur.

Gelelim sadede…

İyi Parti’nin Sayın Başkan Adayı… Şansınız zaten az, iyice azaltmayın. Seçim yarışı derbi maç gibi çekişmeli olmalı. Karşınızdakiler profesyonelken siz amatörce davranırsanız aldığınız oy sizin siyasi hayatınızı başlamadan bitirecektir. Son genel seçimde İyi Parti’nin Manisa genelinde aldığı 111 bin 697 oyun üstüne çıkarsanız başarılı sayılacaksınız. Alkışlarız biz de. Rakam üç haneden iki haneye düşerse, yani 100 binin altında bir oy alırsanız bilin ki ya yanınızdakiler ya da Google sizi fena yanıltmış.   

Hakkınızda hayırlısı…