12 ay, 52 hafta, 365 gün… Bir yılın aya, haftaya ve güne bölünmüş hali… Ve her saati, her dakikası hatta her saniyesine sığan yaşanmışlıklar. Bir yıl bir yaş demek. Her geçen yıl bir yaş daha yaşlanmak demek. Bir çocuk için ise büyümek...
Öyle yıllar vardır ki hayatımızda derin izler bırakır. Telaffuz edildiğinde yaşanan olayları çağrıştırır. 1980 denince 12 Eylül darbesini hatırlarız.  1999 denince 17 Ağustos depremi gelir aklımıza. Her yılı geride bırakırken dönüp bıraktığı izlere bakarız. 2016’ya bu bakımdan dönüp bakmak istemediğimiz bir yıl sanki. Öyle derin acılar, öyle derin yaralar açıldı ki şu geçen 12 ay, 52 hafta, 365 günde… 2016 yılının başına dönmüş olsak ve bize son bir yılda yaşayacaklarımız panorama şeklinde gösterilse herhalde hiçbirimiz 2016’ya girmek istemezdik.
Aslında çok uzatmadan bir iki cümleyle özetlersek 2016 yılı hepimizi ezdi geçti. Bitti ama biz de bittik! Mahvolduk. Yüzlerce polisimiz, askerimiz, vatandaşımız şehit düştü. Yüzerce insan yaralandı, sakat kaldı. Yüzlerce ocak söndü, yuva dağıldı. Ve ülkemiz çok büyük çok çetin bir sınavdan geçti. Çok ciddi bedeller ödedik. Canlı bombalar alçakça patladı, tuzaklar, hendekler ve daha niceleri...    
2016 denince ülkemiz açısından hiç şüphesiz 15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimini hatırlayacağız. Haince, sinsice hazırlanan bu büyük kumpasa halk öyle bir misilleme yaptı ki, bu tepki, bu karşı koyuş 2016’ya atılmış en anlamlı imza oldu. Büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Ve fatura çok ağır oldu. Hala ödüyoruz...   
Darbe günlük yaşantımıza, ekonomiye ve toplumsal barışımıza doğrudan etki yaptı. Manisa da en çok etkilenen illerden biri. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Manisa'da bin 801 kamu personeli memuriyetten ihraç edilirken, 95 ayrı kamu kurum ve kuruluşundan 729 kamu personel de açığa alındı.Gözaltına alındıktan sonra mahkemeye çıkarılan 916 kamu görevlisinden 494’ünün tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
Darbe Manisa’nın ekonomisine de ağır darbe vurdu. Yaşanan darlık esnaf ve sanatkara, sanayiye ve tarıma direkt yansıdı.
Manisa siyasette çok haraketli bir yılı geride bıraktı. Bu hareketlilik yılın son gününe kadar devam etti. MHP’de il ve ilçe yönetimleri değişti. Ak Parti’de ise yılın sonlarına doğru Zülfikar Gürcan gitti, Berk Mersinli geldi. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile MHP'nin Manisa'daki yeni yönetimi arasında ciddi sıkıntılar açığa çıktı. Karşılıklı suçlamalar söz konusu. 2017 MHP açısından çok ciddi değişimlere, ihraçlara sahne olacak. Manisa MHP'de taşlar yerinden oynayacak gibi duruyor.      
Manisalı milletvekillerinin Ankara’daki ağrılığı ve etkinliği ise arttı. Ak Parti’de Murat Baybatur MKYK üyesi oldu. CHP’de Özgür Özel’in Grup Başkan Vekilliği görevi devam etti. MHP’de ise Erkan Akçay’ın ağırlığı artı. Akçay gurup başkan vekili sıfatıyla Devlet Bahçeli’nin sağ kolu konumuna ulaştı.  
Sporda kötü bir yılı geride bıraktık. Manisaspor can çekişiyor maalesef. Tek tesellimiz Akhisar Belediyespor’un hala Süper Lig’de olması.
2016'da da Vali değişikliğine sahne oldu Manisamız. Manisa’nın eski valisi Erdoğan Bektaş Rize Valisi olarak atanırken, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer Manisa’da göreve başladı. 
Tarım sektörü ve sağlıkta bürokrat kriziyle karşı karşıya kaldık. Tarım İl Müdürü Hasan Çebi ve Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, FETÖ soruşturması kapsamında görevden alındılar. Ayrıca soruşturma kapsamında bazı vali yardımcıları ve bazı kurum müdürleri görevden alındı ya da ihraç edildi. Buna bağlı olarak Manisa’da vekaleten müdürlük sistemi devreye girdi. Manisa’da hala 16 müdürlük vekaleten yönetiliyor. 
Sağlıkta çok ciddi sıkıntılar yaşandı, yaşanıyor. 2016 yılında yine Devlet Hastanesi, Merkez Efendi, Moris Şinasi ve CBÜ Hastanesi ihtiyaçlara cevap veremedi. Ancak yeni yapılan iki bölge hastanesi binaları 2016 yılı içinde yükselmeye başladı. Sanırım 2017 yılında Manisa sağlıkta çok ferah bir döneme girecek.
2016 yılında Manisa’da trafik sıkıntısı büyüdü. Bu konuda umudum gittikçe azalıyor. Otopark sıkıntısı ise yeni yapılan tam otomasyonlu katlı otoparkla bir nebze de olsa giderildi. Yenileri geldikçe sorun daha hafifler. Ücretli otopark sistemi ise sonunda icralık oldu. İlgili firma milyonlarca alacağını tahsil için borçlu vatandaşlara icra gönderdi.
Şehrin yönetildiği Büyükşehir Meclisi’nde partilerin sandalye sayıları değişti. 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti 47, MHP 34, CHP ise 7 üyeye sahipti. Zaman ilerledikçe istifalar geldi. Son durum şöyle: Ak Parti 43, MHP 37, CHP 6 ve bağımsızlar 2...  
Yazılacak çok detay var... Aramızdan ayrılan sevdiklerimiz var.  Sevinçlerimiz, hüzünlerimiz var. Genel olarak 2016 yılıyla ilgili çok da güzel olmayan anılar olacak hafızalarımızda. 2017’nin 2016’yı aratmamasını diliyorum. Ülkemiz, milletimiz ve geleceğimiz açısından umarım, isterim ve dilerim güzel bir yıl olur.