Özellikle Manisa’da son günlerin en çok merak edilen konusu. Ak Parti ile MHP ittifak yapacak mı? Onca kavgaya rağmen ittifak olur mu? Buzlar erir mi?  
İki parti arasında ittifak süreci taaa genel seçim öncesinde başlamış ve Cumhur İttifakı adı verilen bu birleşme seçimleri kazanmıştı.
17 Kasım 2017 tarihinde “AK PARTİ-MHP ORTAK ADAYI CENGİZ ERGÜN OLUR MU?” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. O günün şartlarında biraz absürt karşılanan yazımda vurgu yaptığım “ittifak süreci Türkiye genelinde yerel seçimde de devam edebilir” tezi bugün artık netlik kazanmıştır.
Tabi yavaş yavaş ittifakın çerçevesi de ortaya çıkıyor.
İttifak olacak, evet. Ancak bazı illerde. Son yapılan açıklamaya göre 30 ilde...
Merak edilen şu; Bu 30 il arasında Manisa var mı?  
MHP Konya Milletvekili Esin Kara’nın açıklamasından yola çıkarak bir tahminde bulunabiliriz.

CHP'NİN GÜÇLÜ OLDUĞU 30 İL
Milletvekili Esin Kara’nın açıklamasında çok net işaretler var.  Hanımefendi diyor ki;
"İllerde ittifak yapmamızın sebebi, CHP’nin genel seçimlerde olduğu gibi HDP ile ittifak yapabileceği ve o illerde seçimlerin Ak Parti ve MHP açısından kaybetme riski göründüğü için böyle bir durum ortada. Bu duruma Sayın Devlet Bahçeli ve Recep Tayyip Erdoğan olumlu bakıyorlar. İlçelerde ise herkes kendi adayını çıkaracak görünüyor.”  

BU AÇIKLAMAYA GÖRE MANİSA’DA İTTİFAK OLMAYACAK!  
Çünkü Manisa’da CHP-HDP ittifakının büyükşehir belediye başkanlığını kazanma ihtimali yok. Yani Cumhur ittifakını tehdit edecek bir durum yok. Burada ya MHP’nin ya da Ak Parti’nin adayı kazanacak.
Üçüncü bir şık ihtimali şimdilik zor gibi. Elbette seçim bu, her sonuca gebe. Ancak mevcut veriler de ortada.
Eğer Manisa’da ittifak olmazsa o zaman partilerin adayı kim olacak sorusunu sormaya başlayacağız. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün çok yakın bir tarihte Devlet Bahçeli ile bir görüşme yapacağı konuşuluyor. Bu görüşmenin ardından MHP Lideri Ergün’ün adaylığını ilan eder mi? Bahçeli Adana ve bazı iller için kararını verdi. Manisa için ne düşünüyor, bugüne kadar neden kararını vermedi, bundan sonra ne yapacak?
İnanın yazıyı yazdığım şu dakika itibariyle bu durum tam bir muamma!
Burada Ak Parti’nin ne yapacağı da çok önemli. Ak Parti’nin çıkaracağı ismin sadece partinin oylarını koruması, Ak Parti’nin kazanmasına yetecektir.  
Böyle bir isim var mı?
İşte bütün mesele de bu adayı bulabilmek.
CHP’nin Cengiz Ergün sevdasını biliyoruz. Olası bir Ergün-MHP itilafı CHP için bir fırsata dönüştürülecektir. Bundan kuşku yok.  Yani Ergün’ü transfere hazır bir CHP Manisa teşkilatı olduğunu herhalde söylemek tekrardan ibaret olacaktır.
Ancak CHP’nin kendine has, sosyal demokrat bir isimle yola çıkması gerektiğini söyleyen CHP’li sayısı hiç de az değil.
Ve seçimlerde ne yapacağı merak edilen bir parti var. O da İYİ Parti. İYİ Parti’nin de Cengiz Ergün’ü aday göstermek gibi bir eğiliminin olabileceğini söylemekte sakınca yok. Kendilerini ispat etmek isteyeceklerdir. İyi bir aday arayışı doğaldır.  
Ancak kışa hazırlanmak lazım, yaz gelirse ne ala.
Manisa’da 130 bin civarında oyları var. Bu kitlenin İYİ Parti’nin göstereceği ismi ne kadar sahipleneceğini açıkçası çok merak ediyorum.  
 
ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM
Ancak şu çok net; İttifak olursa AK Parti ile MHP zoraki de olsa kol kola olacak. Beki de Ak Parti’de bu duruma tepkiler çok fazla olacak. Eğer ittifak olmazsa, Ergün de mevcut durumuyla MHP’den aday olursa, Ak Parti-MHP yarışı olacak. 2014’deki gibi iki parti birbirlerine çok fazla vurmayacak. Yumuşak geçişlerle seçim sürecini atlatmaya çalışacaklar gibi görünüyor.
Ergün, CHP veya İyi Parti’den aday olursa çok tuhaf bir durum yaşanacak. Bir tarafta Ak Parti diğer tarafta Ergün ve onu destekleyen diğer partiler…
Hiçbir dönemde aday belirleme süreci bu kadar seçimlerin sonuçlarından daha önemli olmamıştı.
Not: Bunlar sadece öngörüdür, tahmindir.