Adını tarihe altın harflerle yazdırmış kadın kahramanlar vardır. Erzurumlu Kara Fatma, Şerife Bacı bunların başında gelir. Bir de memleketimden (Gördes) çıkan Şehit Makbule vardır. Bu kahramanlar; vatan, bağımsızlık, bayrak aşkına gözlerini kırpmadan canlarını verdiler.  

            Yıllardır, Gördes kızı Şehit Makbule’nin adı çok anılmıyordu. Ama son zamanlarda milletimiz tanımaya başladı. Şüphesiz bu noktada Gördes Belediyesinin, Manisa Gördesliler Derneğinin katkıları büyük.

            Kocası Halil Efe ile dağlara çıkan, Yunanlılara çok sayıda zayiat verdiren Milli Mücadele Kahramanı Makbule Hanım, 21 yaşında vurularak şehit düşer vatan toprağına.

            Kaymakam İbrahim Ethem Bey şöyle anlatır Efe Makbule’yi:

“Kendisi siyah pantolon, ceket ve uzun bir manto giyer, ayağında daima çizme ve başında da siyah başlık ve daima örtülü olup yalnız gözleri meydanda bulunurdu. Kısa bir Japon filintası taşır ve düşmandan itinam olunmuş güzel bir doru ata biner ve daima müfrezenin dümdarı (artçısı) olarak kalırdı''

            Şimdi bu Kahraman Şehit Makbule’nin ve diğer kahramanlarımızın torunları, vatanı uğruna canlarını yok saymış aziz şehitlerin anısını yaşatmak için bir tiyatro ekibi kurarak yurdumun çeşitli bölgelerinde gösterime başladı. Manisa’nın merkezinde ve tüm ilçelerinde oynanan tiyatro, sadece Manisa ile de sınırlı kalmadı. Ankara, Balıkesir, Kütahya ve Kocaeli gibi illerde de sahne aldı ve almaya da devam edecek.

            Manisa Gördesliler Derneğinin katkılarıyla, tiyatro gösterisinin 29.su Manisa’da yapıldı. 7’den 70’e her sınıftan insan Yunusemre Millet Çarşısına akın etti. Adeta Manisa’da Şehit Makbule rüzgarı esti.

            Gördes’ten farklı meslek guruplarından oluşan amatör tiyatro ekibi, usta oyunculara taş çıkardı. Seyirciler gösteriyi ayakta alkışladı. Milli mücadele ruhunu izleyenlere yansıtabilen tiyatro, Şehit Makbule’nin şehit düştüğü sahneyle izleyenleri gözyaşına boğdu.

            Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol’un tiyatronun kurulmasında büyük katkısı olduğunu biliyorum. 29 gösterimden büyük çoğunluğuna katıldığını belirtti yaptığı konuşmada. Başkanın tiyatro ekibini yalnız bırakmaması tiyatro ekibine de motivasyon oluyor. Yapmış olduğu konuşmada, duygulu anlar yaşadığı, tiyatroyu her izlediğinde aynı hisleri yaşadığını dile getirerek tiyatro ekibine teşekkür etti Başkan.

            Bize düşen görev, ecdadımızın bize bırakmış olduğu vatana sahip çıkmak ve vatanın kolay kazanılmadığını, vatan uğrana ne canların feda edildiğini, İstiklal Şairimiz Akif’in, “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” dediği gibi bastığımız topraklarda şehitlerimizin yattığını gelecek nesillere aktarmaktır.

            Bu bağlamda, Şehit Makbule’nin tanıtılmasında ve tiyatro ekibinin Manisa’daki gösteriminde büyük emekleri olan Manisa Gördesliler Derneğini, Gördes Belediyesini ve tiyatroda rol alarak büyük başarı gösteren tiyatro ekibini tebrik ediyor bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

            Sağlıcakla kalın….