Rivayet olunur ki;           Moris Şinasi’nin vefatından sonra, O’nun vasiyeti gereği Manisa’ya gelen eşi, kendisine gösterilen arazilerden birini seçmek için uzman bir sağlıkçı heyetine başvurur. Amacı, eşinin vasiyeti olan hastanenin yap

          Rivayet olunur ki;

          Moris Şinasi’nin vefatından sonra, O’nun vasiyeti gereği Manisa’ya gelen eşi, kendisine gösterilen arazilerden birini seçmek için uzman bir sağlıkçı heyetine başvurur.
Amacı, eşinin vasiyeti olan hastanenin yapımı için havası en temiz, en sağlıklı yeri bulup, hastaneyi oraya yaptırmaktır.
          Uzmanlardan oluşan sağlık heyeti yapmış olduğu araştırmaların sonucunda oksijeni bol, havası en temiz, en sağlıklı yeri tespit eder ve Moris Şinasi Hastanesi bugün olduğu yere inşa edilir. Yıl 1932’dir.

          Aradan 79 yıl geçer.
          İnsan ömrü için çok, ama dünya için azıcık bir zaman dilimidir bu. Bu azıcık zaman diliminde insanoğlu o havası en temiz, en sağlıklı yeri haberimizde fotoğrafını gördüğünüz şekle dönüştürür. Yoğun hava kirliliğine sis eklenince, görüş mesafesi yer yer 10 m.’nin altına düşer.
          Küller sızlar mı bilmem, kemikler gibi? Eğer sızlıyorsa, sızım sızım sızlamıştır, inşaat esnasında, hastane duvarları arasına yerleştirilen Moris Şinasi’nin külleri. Tütün krallığını kurduktan sonra, bir nevi vicdan temizliğiydi çünkü bu hastane. Doğduğu kente vefa borcunun da ötesinde, dumansız, temiz havaya duyulan özlemdi.

          Nasıl olur da eni sonu bir nesillik zamanda bir kentin havası bu ölçüde kirlenir?

          Uzman değilim açıkçası, cevabım yok. Cevap verebilecek olanlar, konu üzerinde düşünsünler diye yazdım. Cevabı bulsunlar, ona göre tedbir alsınlar diye.
          Lütfen, detaylı ve çok yönlü düşünün konu üzerinde.
          OSB deyip çıkmayın işin içinden.  Sebep oysa bile sonuca bakın, çareye.
          Sanayileşmekten vazgeçemeyeceğimize göre ne yapmalıya, çözüme odaklanın.        
          Veya sebep başka bir şeyse,  ne bileyim kaçak kömürse mesela, ya da yeterince doğalgaza geçememiş olmaksa, hepsinin birleşimidir belki ne bileyim?  
          Sayın yetkililer lütfen tedbir alın. Acil çözüm üretin.
        
          Çok mu emrivaki? Özür dilerim.
          Bu kentte yaşayan herkesin hakkı olduğuna inandığım bir çağrı bu.
          Lütfen uyun bu çağrıya.
          Çünkü: Cihanda onun gibi devlet olmayan 1 nefesin peşindeyim.


         KAYNAKÇA : www.akintarih.com