KURTARMIYOR ABİ! Bundan iki yıl önceydi. Manisa Kahveciler Odası çaya zam yapmış, fiyatlar 50 kuruştan 75 kuruşa çıkmıştı. Ancak kahvehaneler zammı uygulamadı! Birkaç kahvehane fiyatı yükseltti, gerisi oralı bile olmadı. Aradan tam iki yıl geçti. O gün y

KURTARMIYOR ABİ!

Bundan iki yıl önceydi. Manisa Kahveciler Odası çaya zam yapmış, fiyatlar 50 kuruştan 75 kuruşa çıkmıştı. Ancak kahvehaneler zammı uygulamadı! Birkaç kahvehane fiyatı yükseltti, gerisi oralı bile olmadı. Aradan tam iki yıl geçti. O gün yani bundan 24 ay önce, çaya, şekere, tüpe gelen zamlar gerekçe gösterilerek yapılan zamlar ne gariptir hala uygulanamıyor. Bundan şikayetçi değiliz. Hep böyle devam etsin. Ancak şunu da sormak lazım; Hani fiyatlar kurtarmıyordu, hani zarar ediyordunuz?   

Benzer bir durum hatırlarsanız bundan bir kaç yıl önce ekmek için de yaşanmıştı. Ekmek fiyatları 75 kuruşa çıkarılmış ancak uygulanamamıştı. Birçok fırın fiyatı tekrar geriye çekmiş,  50 kuruştan satışa devam edilmişti. Halen 50 kuruştan satış yapan fırınlar, bakkal ve marketler var.  Ne garip değil mi? Oysa 3 yıl önce ekmek fiyatları 75 kuruşa çıkmasa fırınlar kapanır deniyordu. Ve o zaman sözde fiyat kurtarmadığı için zam isteniyordu. Aradan 2-3 yıl geçti. Fiyatlar halen aynı. Ve ben zarar ettiği için kapanan bir fırın görmedim, duymadım. Belki vardır bilmiyorum.  

Manisa, temel besin maddeleri konusunda biraz sıkıntılı bir şehir. Otorite boşluğu almış başını gidiyor.  Türkiye genelini bilmiyorum ama Manisa’da serbest piyasa ekonomisi sanırım biraz fazla serbest! Zam yapılıyor, gerekçe “Artık zarar ediyoruz” şeklinde lanse ediliyor. Kamuoyu bir şekilde ikna ediliyor. Hatta biz de alet oluyoruz haber yaparak. Sonra bir bakıyoruz zam geri çekilmiş, eski fiyat uygulanıyor. Zarar var dediler zam yaptılar, kabul ettik. Sonra fiyat uygulanmadı. Aradan 2-3 yıl geçti. Fiyatlar hala aynı.  Mantık yürütüyorum: Zarar eden bir müessese ayakta duramaz değil mi? Kapanır. Ekmek, çay üreten işyerleri zam olmazsa zarar edecek diyor. Zam yoksa kapanacak. E zam yok. O halde niye kapanmıyor?  Yani mantığa ters, ekonomiye, ticari hayata ters.  

Demek ki “kurtarmıyor abi” gerekçesi tam bir…

Ekmeği çayı zamsız fiyata satanlar ayakta durduğuna göre hallerinden memnunlar. Dolayısıyla fiyatlardan da… Yani kar ediyorlar. O zaman zamlı tarifeyi uygulayanların ayrıcalığı ne?   

Konu biraz dağılacak ama cep telefonu operatörlerinin eski tarifelerini hatırlayın. Şuan ben ayda 1000 dakika + her yöne sınırız internet paketini kullanıyorum.  Aylık ödediğim rakam 60-70 TL civarında. Eğer aynı ben 1999 yılında her yöne ayda 1000 dakika görüşme yapsaydım, 1 yılda bir araba parası öderdim!  Ödeyenler oldu çünkü. O zaman bu paraları alıp milleti sömürenler bugün aynı şartlarda nasıl hizmet veriyor? Ne dersiniz soymuşlar mı bizi?

Yani ben hiç fiyatlardan anlamayan, tabiri caizse saf bir tüketici olarak soruyorum;  Çay 50 kuruşa kurtarıyor, kar bırakıyorsa, niye 75 kuruşa, hatta kafeterya süsü verilmiş çay bahçelerinde 1 TL’ye 1,5 TL’ye satılıyor. Herkesin tarifesi farklı, tamam da çay aynı çay! Aynı şartlarda hizmet veren iki kahvehane arasındaki çay neden farklı fiyatlara satılıyor? Ekmeği 50 kuruşa satan kar edip para kazanıyorsa, 75 kuruşa satana neden müdahale edilmiyor?

Yoksa kurtarmıyor mu abi?