Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden seçilen Cengiz Ergün, 457 bin oy aldı. 2014 yerel seçimlerinde 354 bin oy alarak başkan seçilmişti.
Bu durumda Ergün’ün oylarının 100 binden fazla arttığı ortada. 
Oyların neden ve nasıl arttığına biraz kafa yoralım. Ergün’ün 450 bin civarında oy alacağını tahmin ediyordum. Hatta Manisahaberleri.com’un kuruluş yıl dönümü nedeniyle bizi ziyaret eden Sayın Ergün’e tahminimi aktarırken, alacağı oyun yaklaşık yüzde 52’ye tekabül ettiğini söylemiştim. Basın danışmanı Cihat Taysi de bu tahminimi not etmişti.
Ergün’le ilgili tahminde sıkıntı yok. Asıl yanılgımız Orkun Şıktaşlı’nın aldığı oy oranıyla ilgili oldu. Çünkü eldeki veriler ve ittifakın toplam oylarını hesaplarsak Orkun Şıktaşlı, İYİ Parti ve CHP’nin il genelinde aldığı oydan 50 bin az aldı.
Biraz daha detaylandıralım.
Kesin olmayan son verilere göre Orkun Şıktaşlı 330 bin oy aldı. Yine kesin olmayan verilere göre Millet İttifakı’nın il genelindeki belediye başkanlarına çıkan oyun toplamı 384 bin.
Kayıp 50 bin!
Bir başka deyişle İyi Parti ve CHP’li 50 bin seçmen ilçesinde kendi adayına oy verirken büyükşehirde Orkun Şıktaşlı’yı tercih etmemiş.
Kime gitti bu oylar? 
Ergün’e gitti. Gitmemiş olsa ne olurdu? 50 bin oyu Ergün’den alıp Şıktaşlı’ya eklersek oy oranları birbirine yaklaşıyor. 
Bu arada bir detay daha…
HDP’nin Manisa büyükşehir adayı 37 bini aşkın oy aldı. Aslında HDP’nin oyu, seçmen sayısının arttığını da varsayarsak 70 bin civarında.
Ya aradaki 40 bin fark?
Normal şartlarda HDP ile Millet İttifakı arasında gizli bir anlaşma olduğu konuşuluyordu. Bu durumda HDP’nin kayıp oylarının Orkun Şıktaşlı’ya gitmesi gerekirdi. Görünen o ki HDP’den de Şıktaşlı’ya pek hatırı sayılır bir destek gelmemiş.
Cengiz Ergün cephesinden bakıldığında, Cumhur İttifakı adayı olarak Ak Parti’den yeterli desteği almış görünüyor. MHP ve şahsi oylar da birleştiğinde Ergün’ün aldığı 457 bin oyun içinde Ak Parti, MHP ve CHP oyları var.   
Orkun Şıktaşlı’nın aldığı oy az değil. 330 bin oy, 2014’te Ak Partili Hüseyin Tanrıverdi’nin aldığı oya eşit hatta belki de daha fazla. Ancak “400 bin oyu geçemeyen seçimleri kazanamaz” tezimiz aynen tuttu. Çünkü seçmen sayısı arttı ve kazanma sınırı 400 bine çıktı.   
Orkun Şıktaşlı’nın oy yüzdesinin düşük kalmasındaki birinci etken yarışa geç başlamasıdır. Bunun sorumlusu CHP ve İYİ Parti genel merkezleridir.
İkinci neden tanıtım çalışmasının zayıf kalması ve beklenen rüzgarın bir türlü estirilememesidir.
Üçünce neden ise Şıktaşlı’nın özellikle CHP seçmenini yeterince ikna edememesidir.
Verdiğim rakamlar bunun ispati niteliğindedir.
Tabi nedenler çoğaltılabilir. Ancak ortada bir gerçek var ki o da Orkun Şıktaşlı’nın Millet İttifakı’nın desteğini arkasına tam olarak alamadığı için seçimleri kaybettiği gerçeğidir.  
Gelelim Ergün’ün 3. seçim zaferine…
Her belediye başkanının olduğu gibi Ergün’ün de özellikle son 5 yılda hataları oldu. Kartlı sayaç bunların başında geliyor.
Eski Garaj Yeni Proje de Ergün’ün başını ağrıtan konulardan biriydi. Seçimlere birkaç ay kala Ergün çok hızlı bir şekilde bu iki baş belasından kurtulmak için hamle yaptı. Kartlı sayaç uygulaması rafa kaldırıldı, eski garaj projesi iptal edildi, Perşembe Pazarı’nın eski yerine taşınması kararı ilan edildi.
Bu hamleler yeterli olmamakla birlikte söz konusu iki problemle ilgili tepkileri en aza indirdi.
Özellikle ilçelere yapılan yatırımların da karşılığı gelince ortaya Ergün’ün 3. seçim zaferi çıkmış oldu. 
Seçmenin takdirini etkileyen faktörler bunlar.
Herkes için hayırlısı olsun.