Gördes’imizden çıkmış bir değer Şehit Makbule. Milli mücadele döneminde, kocasıyla birlikte dağlara çıkarak düşmanla çatışırken 20 yaşında can verir. 

Tanınması, tanıtılması, vatan için yaptıklarının ve isminin gelecek nesillere aktarılması için geç kalındığını düşünüyorum.  

Gördes Belediyesi, Gördes Kaymakamlığı, Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Kültür ve Doğa Derneği gibi kurum ve kuruluşlar Şehit Makbule’nin tanıtılması için elinden geleni yapıyor.
Senaryosunu Eşref Karadağ'ın yazdığı ve yönetmenliğini Fahri Karakaş'ın yaptığı Şehit Makbule tiyatro oyunu, Manisa merkezde ve ilçeleri dışında Ankara, Kütahya gibi bir çok ilde sahnelendi. Oyuncularının Gördes’in her kesiminden amatör ekiple kurulduğu tiyatro ekibi, izleyenler tarafından büyük bir beğeniyle karşılanıyor ve Şehit Makbule’yi tanıtıyor. 

Nihayet, Yönetmen İsmail Gülnar elini taşın altına sokarak kısıtlı imkanlarla bir film çekti. Şehit Makbule’yi ve diğer Gördesli milli mücadele kahramanlarını tanıtması bakımından, film büyük bir öneme sahiptir. Eğitimci-Yazar Kazım Germiyanoğlu hocamızın “Yangın” adlı tarihi romanından uyarlanan “Gördesli Şehit Makbule” filmi, Monaco ve Cannes Film Festivallerinde 14/16 Mayıs tarihlerinde yarışmaya katılacak. İnşallah hakkettiği değeri görür. 

Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği, güzel bir hizmete imza attı. Gördesli Şehit Makbule, şehadetinin 101. yılında Yunusemre Belediyesi İrfan Meclisinde anıldı. Programda Kuran-ı Kerim, Mevlid-i Şerif okundu ve dualar edildi. Ayrıca programda "Gördesli Şehit Makbule" filmi izletildi. Filmin yönetmeni İsmail Gülnar ve Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem’i canlandıran Musa Bingöl de programa katılarak filmi seyircilerle birlikte izledi.

Yediden yetmişe Gördeslilerin etkinliğe katılarak Şehit Makbule için göstermiş oldukları vefa takdire şayandır. 

Evet sevgili dostlar. Bu vatan kolay kazanılmadı. Gördes kızı Şehit Makbule, ‘sen kadınsın, evinde kal’ ısrarlarına rağmen kocasıyla beraber dağlara çıktı. Cephenin arkasında değil önünde olmayı tercih etti ve kahramanlar gibi çarpışıp ruhunu Rahman’a teslim etti.

Şehit Makbule’nin torunları olarak bizlere düşen görev ise onu unutmadan yeni nesillere tanıtmak ve onun bizlere emanet ettiği vatanı harici ve dahili düşmanlardan korumaktır.

Vatan için toprağa düşmüş tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyorum.

Sağlıcakla kalın…