2023-2024 Eğitim-öğretim yılı başladı. Yaz tatilinin ardından 20 milyondan fazla öğrenci okulun yolunu tuttu. Öncelikle tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar diliyorum.

Eğitim hayatında, çalışan anne-babaların çalışma saatleriyle okul saatlerinin tutmaması anne babaları zor duruma sokabiliyor.

Çocukluk yıllarımı hatırlıyorum. O zamanlar kadınlar çalışmazdı. Çünkü evin geçimini sağlamak, para kazanmak erkeğin göreviydi. Kadın evinde oturur, ev işlerini yapar, çocukların bakımını üstlenirdi. Çocukları okula götürüp getirmek de anneye düşerdi.

Zaman değişti. Gerek ekonomik sebeplerden gerekse kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarından dolayı kadınlar da iş hayatına atıldı. Şimdi çevreme bakıyorum da tek maaşın girdiği ev yok denecek kadar az. Hal böyle olunca, çalışan anne babaların çocuklarının eğitim sorunu baş göstermeye başladı. Çünkü okul saatleri ile çalışma saatleri birbirini tutmadı.

Şöyle bir örnek vereyim. İlkokula giden çocuğunuz var ve anne baba olarak çalışıyorsunuz. Genelde çalışma saatleri belli: 08:00-17:00. Ama çocuğunuzun okulu 14:50’de bitiyor. Eğer ortaokula giden çocuğunuz varsa 15:35’te bitiyor. Bu saatten çocuğu okuldan kim alacak? Alsa bile nereye bırakacak?

Şayet şanslıysanız bazı okullar etüt yaparak bir iki saat daha çocukları tutabiliyor. Ama yapmayan okullar da var. Hal böyle olunca, çalışan anne babaların çocuklarını devlet okullarında okutmaları zorlaşıyor. Çaresiz kalan anne babalar çocuklarını ister istemez özel okula veriyorlar. Çocuğunu özel okulda okutan çoğu arkadaşım bu sebeplerden dolayı özel okula veriyor. Yani eğitim kalitesinden ziyade çocukların 08:00-17:00 saatleri arasında güvenli, korunaklı bir okulda kalabilmesi. Ama ekonomik sebeplerden dolayı özel okulda okutmak da her ailenin harcı olmuyor. Çünkü, özel okullar devletin koyduğu %65 zam oranına sadık kalamıyor. Kalsa bile yemek + kitap paralarında yaptıkları fahiş artışlarla istedikleri parayı fazlasıyla alıyorlar.

Çocuklar okuldan çıkınca etüt merkezine vermek isteseniz, bu defa her okulun yanında etüt merkezi bulunmuyor. Başka bir yere gönderseniz bu defa servis ücreti karşınıza çıkıyor. Servis ücreti, etüt merkezinin ücreti, yemek ücreti derken karşınıza kabaran bir maliyet çıkıyor.

Milli Eğitim Bakanlığının bu konu üzerinde çalışması gerektiğini düşünüyorum. Mesela devlet okullarında velilerin istekleri doğrultusunda etüt sınıfları açılarak çocukların anne babaların mesai bitiş sürelerine göre ayarlama yapılabilir. Ya da okul dersleri 08:00-17:00 arasında olacak şekilde müfredatta düzenleme yapılabilir. Buna benzer başka formüller de düşünülebilir.

Sağlıcakla kalın…