Dün başımdan geçen bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum...
Sabah iş yerine gelip bilgisayarımı açtığımda, masüstünde yer alan bazı dosyaların silindiğini fark ettim. Farklı klasörlerden masaüstüne bıraktığım, WEB'den indirerek sürüklediğim her içerik kayboluyordu.
İnternette yaptığım kısa bir araştırmanın ardından eski güncellemeyi yeniden yükledim. Bu yöntem kaybolan dosyaları geri getirmedi. Birkaç araştırmadan sonra, silinen verileri geri getirdiği ileri sürülen bir uygulama indirdim. Karşılaştığım tablo hayret vericiydi! Bilgisayarımdaki bütün veriler kilitlenmiş, tüm klasörlere bir not belgesi eklenmişti.
Belgeyi açtığımda fidye notuyla karşılaştım! Verilerin şifrelendiği, kilitlenen verilerin geri getirilmesi için Bitcoins cinsinden 100 dolar fidye talep ettikleri, ödeme yapmamam halinde dosyaların tamamen kilitli kalacağı yazıyordu.
Bilgisayarımdaki verilerin tamamına ".limes" uzantısı eklenmişti. (Örnek: isim.jpg.limes) Tüm içerikler 256 bit'lik şifreleme yöntemiyle kilitlenmişti.
Bu anahtarı çözmek isteyen bir hackerın (internet korsanı) doğru şifreyi açabilmesi için matematiksel olarak 2 üst 566 farklı kombinasyonu denemesi gerekiyor. Ne yazık ki 256 bit'lik şifrelemeyi kıracak bir program henüz keşfedilmedi.

VİRÜS NASIL SIZIYOR? BİLGİSAYARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
Akşamüstü bilgisayarımdaki virüsü temizlemek için tamire götürdüm. Bilgisayar uzmanı Fikri Odabaşı, kilitlenen dosyaları geri getirmenin imkansız olduğunu, kendisine limes virüsü şikayetiyle gelen bir şirketin 1 aylık verilerilerinin şifrelendiğini, para yatırmalarına rağmen verileri geri alamadıklarını anlattı. Fidye virüsünün, yamalı yazılım, bilinmeyen bağlantılara tıklamak, sahte e-postalarda gizlenerek bilgisayara sızdığını belirtti.
Odabaşı, bilgisayar kullananların, virüs riskine karşı sağlam bir antivirüs programıya korunmalarını gerektiğini söyleyerek, her ihtimale karşı önemli verilerin CD'lerde tutulması gerektiğini söyledi.

SİZ SİZ OLUN...
Yıllar önce yazdığım hikaye ve şiirlerim, lise yıllarından hatıra yüzlerce fotoğraf, onlarca reklam çalışması, yüzlerce bilgi ve belgenin hepsi çöpe gitti.
Siz siz olun, önemli gördüğünüz verilerinizi mutlaka ve mutlaka yedekleyin. Evet, hatta şimdi yedekleyin!
​Limes virüsü bilgisayarınıza sızıp bütün verilerinizi kilitlediğinde her şey için çok geç olabilir...