Cahit Kaplan il başkanlığını bırakacak! CHP kongresi önemli bir ilke sahne oldu. CHP Manisa’da ilk kez bir kongreyi spor salonunda yaptı. Ve ölçü, salonu doldurmak ise CHP bu bağlamda sınıfı geçti. CHP’nin aldığı riske değdi. İl kongresini spor salonun

  Cahit Kaplan il başkanlığını bırakacak!

CHP kongresi önemli bir ilke sahne oldu. CHP Manisa’da ilk kez bir kongreyi spor salonunda yaptı. Ve ölçü, salonu doldurmak ise CHP bu bağlamda sınıfı geçti. CHP’nin aldığı riske değdi. İl kongresini spor salonunda yapan Ak Parti’nin ardından son derece önemli bir karardı bu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongreye katılması partililerin motivasyonunu ve coşkusunu üst düzeye çıkardı. Bu da iki listeli kongrede yaşanan mücadeleyi bir anda birlik ve beraberlik havasına büründürdü. Ve bu durum alışılagelmiş kongre kavgalarını da engellemiş oldu. Yaren ekibinin şovu ise güzel ancak ilginçti. 

Kongrede organizasyon aksaklıklarla doluydu. Ses düzeni berbattı. Özelikle konuşmacıların ne dediğini anlamakta güçlük çektik. Güvenlik yoktu, platformun önü tam bir çorbaydı. Sıralama iyi ayarlanamadığı için adaylar boş salona konuştular. Kılıçdaroğlu gittikten sonra konuşmalar başlarsa olacağı bu! Adaylar kürsüdeyken delegeler dışarıda çay kahve keyfi yapıyordu.

Bu kongreyi fırsat bilen bir isim vardı: Özgür Özel… Abartmıyorum; Kongreye katılan 500 küsür partiliyle tek tek el sıkıştı, yetmedi hepsini sırayla öptü. Verilen her arada salona daldı, tüm partililerle selamlaştı. Basın mensuplarının bulunduğu bölüme de özellikle geldi, hal hatır sordu. Özgür Özel’in Kılıçdaroğlu ile samimi diyaloğu da dikkat çekiciydi. Özel’in CHP’de ciddi noktalara gelmesi hiç kimse için sürpriz olmasın…

Gelelim adaylara…

Halil Tokul’u ismen biliyorum. Ancak Cahit Kaplan’ı iyi tanıyorum. Malum, 2.dönemi. Bir gazeteci arkadaşım Kılıçdaroğlu’nun özellikle vurguladığı “Yeni CHP” ifadesine atıfta bulunarak, Cahit Kaplan için “Yeni CHP’ye eski başkan” başlığını kullandı.

Güzel tespit...

Asıl üzerinde durmak istediğim detay Cahit Kaplan’ın bundan sonra ne yapacağıdır. Çünkü Cahit Kaplan’a il başkanlığının yetmeyeceği aşikar. Malum, geçen dönem il başkanlığını bırakmış vekilliğe soyunmuştu. Şimdi ise hedefe daha sağlam ulaşabilir. Yerel seçimlerde belediye başkan adayı olursa şaşmam. Üstelik bu kez sadece il değil merkez ilçe yönetimi de arkasında. Bu tezimize göre Kaplan şunun şurasında 1,5 yıl il başkanlığı yapacak, sonrası belli. Aksi olur mu, elbette olabilir.  

Diğer tarafta ciddi bir oy farkıyla salondan yenik ayrılan sadece Halil Tokul değil, ekibi ve ona destek veren guruplardı. CHP’ye sonradan katılanların da bu mücadelede iyi strateji belirleyemediği sonuca net bir şekilde yansıdı.

Sonuç itibariyle CHP, il başkanını beklenenin aksine kavgasız, gürültüsüz seçerek büyük bir badire atlattı. Ama badireler bitmedi. Hele siyasetse söz konusu olan, asla bitmeyecek...