Kanımca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki başkandan en önemli farkı, yerel örgütlenmeye bakış açısıdır. Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, köhnemiş yerel teşkilatların harekete geçirilme zorunluluğunu görmüş ve bu doğrultuda çalışmalarını

Kanımca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki başkandan en önemli farkı, yerel örgütlenmeye bakış açısıdır. Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, köhnemiş yerel teşkilatların harekete geçirilme zorunluluğunu görmüş ve bu doğrultuda çalışmalarını hızlandırmıştır. Genel Sekreter etkisi ve kontrolündeki yerel örgütlerin durağan, dinamizmden yoksun yapısının bir an önce değişmesinin farkına varan Kılıçdaroğlu, işe genel sekreteri saf dışı bırakarak başlamıştır.

Başkanlığa gelişiyle arkasına bir rüzgar alan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk günden beri parti içi demokrasiden söz açmıştır ve bence son yapılan ön seçimler de onun tabanın sesine verdiği önemi göstermektedir.

29 ilde yapılan ön seçim sonuçlarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “ön seçim sonuçlarına uyacak mısınız?” şeklinde gelen bir soruya: “Seçimler yargı gözetiminde yapılmıştır, tabi ki uyacağız”,  yanıtını vermiştir.

Manisa’da yapılan ön seçimler gözlemlerime ve aldığım izlenimlere göre oldukça demokratik ve sağlıklı bir ortamda gerçekleşti. Resmi olarak olmasa da sonuçlar açıklandı ve bunlar üzerinden bir değerlendirme yapabiliriz.

Hasan ÖREN, gerçekten önemli bir dönüş yaptı. Bu kez genel merkezin değil, parti tabanının desteğiyle yarışı önde tamamladı. Deneyimli bir siyasetçi olan Hasan Ören, “Bize düşen görev sayın genel başkanımızın hızına örgütlerimizin yetişmesidir.” diyerek yukarıda özetlemeye çalıştığım, genel başkanının yerel örgütler hakkındaki tespitinin ve beklentilerinin ne kadar farkında olduğunu da belirtiyor aslında. Tabi bu kez, tabanın desteğini arkasında bu kadar net hissetmek kuşkusuz ona daha çok güven kazandıracaktır. Manisa’dan CHP’nin çıkaracağı milletvekili sayısını da değerlendiren Ören, “4 vekili kesin çıkaracağız ve 5’inci için uğraşıyoruz.”diye konuştu. Bu kadar iddialı olması normal ancak yurt genelindeki başarının ve sonuçların yerel başarıyı da doğrudan etkileyeceğini gözden kaçırmamak gerekir.

Ön seçimin en ilgi çeken sonuçlarından biri kuşkusuz, az sayıda kadın aday adaylarından ikisinin ilk ona girmesi ve özellikle Sakine ÖZ’ün Hasan Ören’in hemen ardından 2. olmasıydı. Merkez İlçe’deki sandıklardan 10. sırada çıkan Sakine Öz, Kulalı seçmenlerinin de katkısıyla il genelinde önemli bir başarıya imza attı. Kadın adayların ve vekillerin daha çok olması fikrinden hareketle kendisini ayrıca tebrik ediyoruz.

Demokrasinin en önemli koşullarından biri halkın siyasi süreçlerin tamamına gerçek katılımıdır. Bir partinin milletvekili adayları, “dostlar alışverişte görsün” anlayışıyla temayül yoklaması yapıp, genel başkan yardımcısının kanaatine göre veya bir genel sekreterin gönlünün sesine göre belirlenirse orada katılımdan da demokrasiden de bahsedemeyiz. Parti tabanı, sürece ne kadar katkıda bulunursa, başarıyı da o oranda etkiler.

CHP’nin birçok ilde yaptığı ön seçimler, demokratik katılım adına umut vericidir. Şaşılması ve eleştirilmesi gereken sosyal demokrat iddiasındaki bir yapının bunu geçmişte hayata geçirmemiş olmasıdır. Aday adaylarının da bunlardan çıkaracağı dersler muhakkak vardır. Miting havasında aday adaylığını açıklayan Ali ARSLAN, merkezdeki sandıklardan açık farkla 1. çıkmasına rağmen, il genelinde ancak 9. olabilmiştir. Aynı durum doktor Tur Yıldız BİÇER için de geçerli.

Sonuçları büyük oranda ilçe oyları belirledi. Şunu açıkça söyleyelim; zaten yıllardır Manisa’da sol oylara sahip çıkanlar merkezden çok ilçe oylarıdır. Manisa’da CHP’nin aldığı oylarda, ilçe seçmenlerinin katkısı göz ardı edilemez, bu yüzden ön seçim sonuçlarında da ilçelerden gelen aday adaylarının üst sıralarda olması yadırganmamalı.

Bu arada, CHP Salihli eski ilçe başkanı Mazlum NURLU, eski il başkanı Cahit KAPLAN’ın  bir sıra üstünde seçimi 3. tamamlamış görünüyor. Kontenjan adayını da düşünürsek, TBMM için Mazlum Nurlu’nun az ya da çok şansı olsa da Cahit Kaplan’ın pek şansı görünmüyor açıkçası. Hele Şahin MENGÜ, milletvekilliğe bu dönem veda edecek gibi görünüyor.

Elbette bu söylediklerimiz, sonuçların kesinleşmesiyle birlikte, genel merkezin, Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi bu sonuçlara uyacağı varsayımına dayanmaktadır. Kısa süre sonra kesin aday listeleri açıklanacak ve Süleyman Demirel’in “siyasette 24 saat bile uzun bir süredir” sözünü hatırlayarak “burası Türkiye” diyelim ve kesin hükümlerimize bile açık kapı bırakalım.

Özetle, ilimiz, sağlıklı, demokratik bir ön seçim yaşamıştır. Partililerin olduğu gibi tüm seçmenlerin de beklentisi, demokratik katılımla gerçekleşen seçimlerin sonuçlarına genel merkezin uyması olmalıdır.

Umudumuz ve dileğimiz odur ki, demokratik  yaşamın tüm süreçlerinde halkın gerçek temsili ve katılımı sağlansın...