31 Mart 2019 yerel seçimleri yaklaşmakta ve zaman daralmakta!
Yeni seçim yeni heyecan ve yeni vaad demektir. Vaadlerinin en iyi hikâyesini yazanlar kazanacaktır.  Neden mi? Sebebi eski beyin!
2019 yerel seçimleri belki baskın ve erken seçim olacak belki de merkez ilçe belediyeleri  Yunusemre ve Şehzadeler tamamen kaldırılıp merkez tek elden yönetilecek! Aksiyonların tamamına hazırlanmak gerekiyor. Henüz belirsiz!
Belirli olan tek gerçek eski beynin nasıl çalıştığıdır! Eski beyin başlangıç ve sonu hatırlar. Detayları unutur, görseldir fotoğraflarla anı biriktirir. O nedenle göz ile beyin arasındaki bağlantı diğer organlara göre 22 kat daha güçlüdür. Eski beyin zıtlıklardan, sürprizlerden ve şaşırtılmaktan hoşlanır! Eski beyin her şeyi somut algılar sonuç görmek ister.  Sonuç görmek istemesine rağmen kararlarını duyguları ile alır. Hepsinden önemlisi eski beyin bencildir ve kişisel düşünür!
Türkiye’de belediyecilik ikili ilişki üzerine kurulu bir sistemdir. Eski beyin için en önemli kişiselleştirme ve fayda alanı istihdamdır. O nedenle herhangi bir şirket ya da kurumda çalışmak isteyenler, taşeron iş kapmak isteyenler,istisnai kadro ile 1 günlüğüne özel kalem müdürü olarak atanmak isteyenler, engelli yakınları başkan ve başkanın adamlarının yanından ayrılmaz!
Kimse işsizken, işinden mutlu değilken terörle, trafikle, ABD vize sorunları ile ilgilenmez.  Cengiz Ergün, Ömer Faruk Çelik, Mehmet Çerçi başta olmak üzere 2019 belediye başkan adaylarına istihdam için bir tüyoda benden!
İstihdam konusunda aşağıdaki projeleri hemen hayata geçirebilirsiniz.
Engelli projeleri;  doğru engellinin doğru işe yerleşmesi, iş görüşmelerinde lojistik desteği (evden alınıp görüşmeye götürülmesi ve evine ulaştırılması) koçluk ve motivasyon desteği, yakınlarına destek sağlanması. Manisa OSB’de müthiş doğru bir uygulaması var incelenmelidir. Ömer Faruk Çelik bu konuda 1-0 önde Şehzadeler ilçesinde engelli envanteri çıkarttı ve aksiyon aldı.
Üniversite mezunu ve KPSS mağdurlarına özel projeler; Türkiye’de en yüksek işsizlik oranı üniversite mezunlarında üstelik gençlerin % 30’u iş aramaktan vazgeçmiş durumda. Bunun yanında meslekleri KPSS hazırlanmak olan ve buradan emekli olmayı planlayan gençler var. Emekli anne ve babalarından geçinen ve günlük işlerde çalışıyormuş gibi yapan gençler. Bu gençler için üretilecek proje ve yapılacak çok sayıda iş var.
+ 45 yaş projeleri, İşletmeler ucuza genç çalışan bulabildikleri için Manisa’da 45 yaş üzerinde henüz emeklilik hakkı kazanmamış binlerce insan işsiz durumda. Özellikle hizmet sektörü vasıfsız işe aldıkları ilanlarda 18-30 yaş arası yazarak bu ayrımı zaten yapmaktalar.  Emekliliğin 65 yaş olduğu ülkemizde 45 yaşındakilerin 20 yıllık iş hayatı olduğu hatırlanmalı!
Kadın çalışan projeleri;  Eşinden ayrılmış, evde kimsenin çalışmadığı ve sosyal güvenliği bulunmayan özellikle vasıfsız kadınlar için belediyeler mutlaka proje çalışmalıdır.
İşbirliği projeleri;  50.000- 100.000 liraya babasından kalma bağını, tarlasını satıp Manisa il merkezinde  cafe ve işyeri açan gençler bir yıl sonunda 150.00-200.000 lira borçla hayata başlıyorlar. Kaynakları birleştirip işbirliği kültürü oluşturacak projeler acilen hayata geçirilmelidir. Bunlar İş Kurumu, Kosgeb ve kalkınma ajansları gibi mesaili çalışanlar tarafından uygulanabileceğini düşünmüyorum.  Sahadan gelen deneyimli mentörlere ihtiyaç var. Belediye bunu koordine edilmelidir. Girişimcilik, startup projeleri mesaili çalışan devlet memurları yapmak yerine sektörel deneyimli danışmanlık firmaları ve uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
Kod yazılımı, programcılık projeleri; Bu ülkenin geleceğidir. Belediyeler proje satan şirketler kurarak önce kendi yazılımlarını sonra da piyasa ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Sertifikalı uzmanlık projeleri; Belediyeler şehrin ihtiyaçlarını belirleyerek talepleri karşılayacak insan kaynağı yetiştirebilir ya da yeni talepler oluşturabilir.
Bunları yapmak 2019 adayını rakiplerinin önüne geçirecektir. Ya da buna ait proje ile gelen yeni bir yüz koltuğa oturacaktır.
Metal yorgunluğu mu yoksa mental yorgunluk mu? Karar sizin.