İş arayışı, iş problemi, işsizlik.
Adına her ne derseniz deyin sonuç iş kaygısına çıkıyor. Hiç şüphesiz iş kaygısını yaşayan önemli kesimlerden birini de üniversite mezunları oluşturuyor!
Sayısı milyonlarla ifade edilen üniversite mezunu işsizler, kendi alanlarında olduğu gibi diğer alanlarda da iş bulmakta bir hayli zorlanıyor. Bu yönüyle onlara ‘vasıflı işsizler’ diyenler de var. Zira, elde ettiği bilgi ve donanımı işleyecek bir alan bulaması onları nitelikli birer işsiz konumuna getiriyor.
400 BİN ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR
Vasıflı işsiz sayısında artış yaşanırken, diğer yandan üniversite ve fakülte sayılarında artış görülmesi bir hayli hayret verici!
Öğretmenlik üzerinden örnek verecek olursak; ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin öğretmen adayı mezun olurken ve atamayan öğretmen sayısı 400 bini geçerken, yeni eğitim fakülteleri açmak sizce ne kadar doğru olabilir?
Bu örnek sadece öğretmenlik içindi. Atanamayan 400 bin sağlıkçı ve diğer mesleklerden söz etmedim bile.
"ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI HİÇ OKUMAZDIM"
Hiç unutmuyorum, üniversite okuduğum yıllarda bir arkadaşım, kendi eğitim hayatı üzerinden şöyle bir sonuca varmıştı:
“Ya şimdi biz Gazetecilik okuyoruz. 4 yıl sonra mezun olduğumuzda büyük ihtimal işsiz olacağız. Çünkü binlerce iletişim mezunu işsiz var. Aynı zamanda lise mezunları da bizim yerimize TV, gazete ve radyolarda çalışabiliyorlar. Şimdiki aklım olsaydı hiç okumazdım! 4 yılda harcadığım ortalama 30 bin lira cebimde olurdu ve onun üstüne de 4 yılda 30 bin lira da kendim biriktirerek 60 bin liraya küçük bir işletme kurabilirdim.”
Şimdi bu arkadaşın yaptığı hesabı düşünelim. Bu genç arkadaşımız bugün işsiz ve iş kurmak için de sermayesi yok. Sizce bu arkadaşımız, 4 yılda edindiği bilgiyi nerede ve nasıl bir ücretle işleyecek?
 Madem birçok üniversite mezunu bu durumu yaşıyor. Ve birçok öğrenciyi de aynı tablo bekliyor. Gelin, bazı üniversite ve fakülteleri kapatarak üniversite eğitimini daha saygın ve daha değerli bir hale getirelim. Böylece, hem üniversite mezunu sayısını hem de nitelikli işsiz sayısını azaltmış oluruz. Kimsenin senelerce umut bağladığı bir işten veryansın etme hakkı yok…