SABOTAJ İSE EYVAH EYVAH! Manisa’da dün rüzgarla birlikte başlayan yangında en az 300 hektar alan zarar gördü. Garip olan şu; Yangın rüzgarla birlikte başladı ve yayıldı. Biraz paranoyak davranıp soralım: Yangın çıktı mı, çıkarıldı mı? Yangını çıkarma

SABOTAJ İSE EYVAH EYVAH!

Manisa’da dün rüzgarla birlikte başlayan yangında en az 300 hektar alan zarar gördü. Garip olan şu; Yangın rüzgarla birlikte başladı ve yayıldı.

Biraz paranoyak davranıp soralım: Yangın çıktı mı, çıkarıldı mı? Yangını çıkarmak için rüzgarı özelikle mi beklediler? Kasıt var ise şüpheliyi kim nasıl yakalayacak?  

Aynı bölgede, yani Karakoca civarında bundan 6 yıl önce meydana gelen yangını hatırladım! Aynı anda 3-4 noktayı alevler sarmış ve yangın 3-4 gün devam etmişti. Binlerce ağaç zarar görmüş, milyonlarca canlı can vermişti…

Maalesef dün de böyle oldu.

İşin dikkat çeken yanı şu; Aynı bölge ve ne hikmetse rüzgar varken başladı her şey!

Bu konuda şüpheler haklı gerekçeler dayanıyor. Manisahaberleri.com okuyucuları oldukça dikkatli. Bir okuyucumuz yangının rüzgarla birlikte başladığını hatırlatmış. Bir diğer okuyucumuz da yangın sonrası ortaya çıkacak olan rant işine dikkat çekmiş; Yani kereste… Örnek olarak da Spil yangını ve sonrasındaki kereste faaliyetlerini göstermiş.

Yanılmış da olabilir…  

Burada kimseyi suçlama, veya kimseyi zan altında bırakma niyetim yok. Ancak diğer tarafta ciğerlerimiz yanıyor. Eğer sabotaj varsa, kasıt varsa durum vahim. Bu terörden beter bir durum! Ve mutlaka suçluların bulunması lazım.

Ama nasıl?

4 günde 5 yangının çıktığı 2007 yılındaki Karakoca yangını sonrasında çeşitli iddialar ortaya atılmış, hatta bu iddialar Orman İşletme Müdürlüğü’ne kadar uzanmıştı. Özellikle yangın sonrası ortaya çıkan kereste işi birçok çalışanı ve bu işten nemalanan insanı ilgilendiriyor. Ciddi paraların döndüğü bir sektörden bahsediyorum. O dönemde gerçekleşen çeşitli soruşturmalar pek sonuç vermedi. Tabiri caizse yapanın yaptığı yanına kar kaldı. Belki de yangın tamamen bir kaza sonucu çıkmış ve 4 gün devam etmişti! Bu pek inandırıcı olmadı, farkındayım. Ancak delil yoksa söylediğiniz her şey havada kalır.

Bu kez kalmasın!

Manisa-İzmir arası çok kıymetli bir bölge. Doğal güzelliği barındıran dağ ve köylerin sıralandığı muhteşem bir alan… Batının batısı…  Konutlaşmaya müsait hale gelmesi için çeşitli operasyonlara ihtiyaç var. Belki de yangınların temelinde bu sebep yatıyor.  

Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur var. Polis, jandarma ve Bakanlık yetkilileri, “yangın söndü bitti, hadi herkes evine” dememeli! Bu işin içindeki taşeron firmalar, yangın bölgesinde daha önceden faaliyet gösteren şirketler ve bu çalışmaları organize eden resmi kurumlar, hatta 657’ye tabi ilgili memurlar mercek altına alınmalı. İşin özü tamamen doğal bir olaysa sorun yok. Herkes masum! Ancak rant ve sabotaj ihtimali varsa, hele bir de delil varsa, (ki devlet bu delilleri bulmakla mükelleftir), gereken yapılmalıdır. Hem de hemen!

Bu sıradan bir soruşturma değildir. Ciğerlerimizi yakanları yakmazsak onlar yakmaya devam edecek çünkü…

Maalesef durum bu!