Sümerbank denince tüylerimiz diken diken oluyor. Oysa Sümerbank Manisa’nın alın teridir, göz nurudur. Sümerbank Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş. 1960 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından işletmeye açılmıştı. Özelleştirme sürecine kadar binle

Sümerbank denince tüylerimiz diken diken oluyor. Oysa Sümerbank Manisa’nın alın teridir, göz nurudur.

Sümerbank Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş. 1960 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından işletmeye açılmıştı. Özelleştirme sürecine kadar binlerce işçi Sümerbank’ta çalıştı, emekli oldu. 1985 yılında işletmede 1264 işçi ve 56 memur çalışıyordu. Ancak son yıllarında bu sayı iyice düşmüştü. Hatta hiç işe gitmeden maaş alan işçilerin var olduğu biliniyor. İşletmenin özelleştirilmesi çalışmaları 2005 yılı Temmuz ayında başlatıldıktan sonra Manisa da talihsiz bir hikayeye sahne olacaktı.

Sümerbank’ın özelleştirilecek olması Manisa’da bazı kuruluşları ve iş adamlarını hareket geçirdi. Dönemin Belediye Başkanı Bülent Kar öncülüğünde Ortak Girişim Grubu kuruldu. Bazı dernekler ve odaların yanı sıra 47 iş adamı şirkete ortak oldu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2005'te ihale yaptı. Manisa Ortak Girişim Grubu 2.5 milyon TL sosyal güvenlik prim borcu ve 3 milyon 571 bin dolar karşılığı Manisa Pamuklu Mensucat AŞ'ye ait arazinin bir bölümünü satın aldı.

Buraya kadar her şey normal seyretti. Ne zamanki söz konusu alanla ilgili imar değişikliği yapıldı durum değişti. OGG, imar değişikliğinin hemen ardından Sümerbank’ı 25 milyon avro bedelle Hollandalı Redevco firması iştiraki Multi Manisa Emlak Geliştirme ve Yatırım AŞ'ye sattı. Ve kıyamet koptu. Tepkiler çığ gibi büyüdü. Davalar ardı ardına açıldı.

Ortak Girişim Grubu’nun başındaki isim Belediye Başkanı Bülent Kar’dı. O da tepkiler üzerine görevi bıraktı. Kar’a asıl ağır fatura 2009 yerel seçimlerinde çıkacaktı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun konuyla ilgili raporu sonrası Özelleştirme Yüksek Kurulu ihaleyi iptal etti. Ve tapu iptal davası açtı.

Davalar ve temyiz süreçleri hala devam ediyor. Manisa Sümerbank konusunda olabilecek en kötü sonuçla karşılaştı. En kötü kaderi yaşıyor. 11 yıllık süreçte kurumlar karşı karşıya geldi. Birçok insan birbirine düşman kesildi.

Bugün itibariyle Sümerbank’ın davalık olan kısmıyla ilgili süreç hala devam ediyor. Hiç şüphesiz hukuk ne derse o olacak. Ancak belediyeye ait 50 dönümlük alanda umut veren bir gelişme yaşandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Şehzadeler Belediyesi ortak proje için anlaştı.

Bu anlaşma yürek ister.

Konu Sümerbank gibi riskli bir konu. Ve işbirliği yapacak olan belediyelerden biri MHP’li diğeri Ak Partili!

Planlamaya göre Sümerbank’ın belediyeye ait 50 dönümlük alanına spor tesisleri, çocuk oyun parkları, müze ve çeşitli sosyal tesisler yapılacak. Neredeyse 20 yıldır atıl durumda bekleyen, içinde madde bağımlılarının cirit attığı, bakımsızlıktan ağaçların kuruduğu, sık sık yangınların meydana geldiği Sümerbank’ta artık çocuklar koşturacak, insanlar spor yapacak. Üstelik bunun MHP’li Büyükşehir Belediyesi ile Ak Partili Şehzadeler Belediyesi el ele vererek sağlayacak.

Bu ne hayırlı bir işbirliği…

11 yıldır kavgalar ve davalar nedeniyle çöplüğe dönüşen Sümerbank için hiç olmaza bundan sonra kurtulma ümidi ortaya çıktı. Sümerbank’ın makus kaderini değiştirecek olan bu projeye imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’i tebrik ediyorum. Bu siyasi çekişmeler arasında Manisa’nın menfaatleri için işbirliği yapmak hiç de kolay değil.

Valla bravo…

Bu işbirliği Manisa’ya çok şey kazandıracak.