Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde AK Parti Manisa'da 1. olmasına rağmen oylarındaki düşüş dikkat çekti. CHP ve MHP'nin soylarında artış gözlendi. 

AK Parti 2018 seçimlerinde Manisa'da 5 milletvekili çıkarabilecek oy oranını yakalamıştı. 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti'nin oylarında 50 bine yakın bir düşüş gözlendi. 319.807 oy alan AK Parti Manisa genelinde %31.63 ile 1. parti oldu ancak 4 milletvekili çıkarabildi.

AK Parti'de ülke genelinde de düşüş yaşandı. Manisa'ya özel bir düşüşten söz etmek çok mantıklı olmaz. Ancak ve elbette Manisa'da nerede hata yapıldı sorusuna cevap aranmalı? 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarında ise artış yaşandı. 298 bin 628 oy alan CHP, ikinci parti oldu ve 4 milletvekili çıkardı. 
CHP, 2018 seçimlerine göre oyunu 51 bin civarında artırdı. 
Ancak bu artış Deva Partisi'ne yaradı. Resmi olarak CHP'nin yine üç milletvekili olacak, Deva Partisi'nin bir. 4 sırada olması beklenen Semih Balaban ve sevenleri herhalde seçim sonucunu görünce daha fazla üzülmüştür. 

Oyunu arttıran bir diğer parti ise Milliyetçi Hareket Partisi. MHP, 2018 seçimlerine kıyasla oyunu 35 bin arttırdı. 142 bin oy alan MHP'ye bu artış yetmedi, bir milletvekilinde kaldı. 

İYİ PARTİ VE HDP'DE DÜŞÜŞ 

14 Mayıs seçimlerinde Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat'ın kontenjan milletvekili olarak listenin ilk sırasında yer aldığı İyi Parti bir milletvekili çıkarabildi. İyi Parti'nin oyları 2018'e göre yaklaşık 16 bin düştü. 

Bu seçime Yeşil Sol Parti adıyla giren HDP'ye Manisa genelinde 58.021 oy çıktı. HDP'de geçen döneme kıyasla 4 bini aşkın oy kaybı gözlendi. 

BİR İLGİNÇ İSTATİSTİK DAHA 
Manisa genelinde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy 458 bin. Millet İttifakı'nın milletvekili oy sayısı 468 binin üstünde. Demek ki milletvekilliği seçiminde CHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti'ye giden oyların tamamı Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu'na gitmemiş. 

Benzer bir durum Cumhur İttifakı için de geçerli.

Milletvekilliği seçiminde AK Parti, MHP, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin oylarının toplamı 489 bin civarında. Ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı oy 468 bin. 

Fark nerede?
Çok karmaşık bir seçim yaşadığımız kesin. Kriterlerin adeta birbirine girdiği, tercih nedenlerinin karmakarışık olduğu bir sonuçla karşı karşıyayız.

Ne diyelim...
Zorunlu ittifakların seçmenin de kafasını karıştırdığı yorumunu yapmak herhalde abartı olmaz.

SİNAN OĞAN GERÇEĞİ 
Bu arada Manisa'da Sinan Oğan'a çıkan oy sayısı hiç de azımsanacak bir sayı değil. Sinan Oğan Manisalı seçmenlerin 60 bin 885'inin oyunu aldı. 

Sinan Oğan'ın Türkiye genelinde aldığı oy tam 2 milyon 796 bin 370. Müthiş bir rakam. 
Ve Sinan Oğan bu aritmetikte 2. tur için kilit lider, kilit parti konumuna geldi. Yurt dışı oylar halen sayılıyor henüz resmi açıklama yapılmadığı için temkinliyim. 2.tura kaldığını varsayalım. Sinan Oğan kimin yanında yer alır, bir sözüyle seçmen kitlesini yönlendirebilir mi, o da ayrı bir soru işareti. 

SEVİNDİRİCİ OLAN... 

Seçimler öncesi yapılan anketlerde iki ittifakın oyları birbirine yakın çıktığı için seçim akşamı karşılıklı gerginlik veya çatışma olabileceği söyleniyordu. Şükür ki bu korku, bu tahmin boşa çıktı. Genelde demokratik bir havada sandık başına gitti insanlar ve herkes hür iradesiyle oyunu kullandı. Sevindirici olan da buydu.