Önce Yunusemre ilçe teşkilatı isyan bayrağını çekmişti. Şimdi de İl Başkanı Tanju Balatlı tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Balatlı, MHP Genel Merkezi’nin bazı muhalif teşkilatları kapatarak muhalefeti susturma yöntemini onaylamadığını ilan etti. B

Önce Yunusemre ilçe teşkilatı isyan bayrağını çekmişti. Şimdi de İl Başkanı Tanju Balatlı tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Balatlı, MHP Genel Merkezi’nin bazı muhalif teşkilatları kapatarak muhalefeti susturma yöntemini onaylamadığını ilan etti.

Bu çıkış üç şekilde yorumlanabilir.

Birincisi şu: MHP Genel Merkezi Manisa İl ve bazı ilçe teşkilatlarını kapatma kararı aldı. Bu karar tebliğ edileceğini öğrenen ya da hisseden Tanju Balatlı ‘kaybedecek bir şey yok’ diyerek tarafını belli etti.

İkincisi de şu: Tanju Balatlı ve yönetimi bu süreçte muhalif hareketin yanında yer almaya karar verdi. Böyle bir çıkışın artık zamanı geldiğine inandı ve gemileri yaktı.

Üçüncüsü ise Tanju Balatlı sadece içinden geleni yaptı.

Gelelim tahminime; MHP’de yaşanan bu tuhaf süreç Manisa teşkilatlarında ‘Devlet Bahçeli’nin yanında olanlar ve olmayanlar’ diye bölünmeye yol açtı. Bu kesin. Bizi ilgilendiren ya da asıl merak edilen kurultay sürecinin Manisa’yı nasıl etkileyeceği?

Bir gerçeğin altını çizelim. Devlet Bahçeli’ye karşı bir güven sarsılması var. MHP’de en azından kurultay olması parti teşkilatlarının öfkesini dindirmek bakımından kaçınılmaz görünüyor.

MHP Eski il başkanı Tamer Akkal, MHP Yunusemre İlçe Başkanı Onur Baylan ve son seçimlerde milletvekili adayı olan Engin Kabadağ’ın başını çektiği muhalefet kanadı açıkça rengini ve tarafını belli etmiş durumda. Hatta Merak Alşener’in Denizli’de gerçekleştirdiği toplantıya Manisa’dan bir hayli katılımın olması dikkat çekiciydi.

Peki MHP Manisa teşkilatları ne istiyor?

Hiç şüphesiz Manisa teşkilatlarında Cengiz Ergün’ün bir ağırlığı var. İl Başkanı Tanju Balatlı’nın muhalif çıkışının Ergün’ü rahatsız edip etmediğini bilmiyorum. MHP’de bir değişimin olması gerektiği yönünde ortaya çıkan kanaatin giderek güçlendiğini ise net bir şekilde ortada.

Bir de Erkan Akçay gerçeği var. Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Akçay, teşkilat işlerinden ziyade ülke gündemi sorunlarla ilgileniyor. Bu durumda Manisa teşkilatlarının görevden alınması noktasında çok etkin bir rol

üstleneceğini sanmıyorum. Ancak Erkan Akçay Devlet Bahçeli’nin beyin takımında. Dolayısıyla olası bir kurultayda Devlet Bahçeli’nin seçilmesi veya kaybetmesi Erkan Akçay’ın pozisyonunu ve siyasi geleceğini doğrudan etkileyecek. Tabi Manisa’yı da…

Olası bir değişim MHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı Cengiz Ergün’ün geleceğini etkiler mi? Buna şuan için cevap vermek çok zor. Ancak cevap arayabiliriz. Cengiz Ergün bugüne kadar kurultay veya muhalif hareketle ilgili tek bir kelime etmedi. Yani bu siyasi yarıştan uzak durmaya çalışıyor. Olası bir kurultayda genel başkanlık için iki alternatif var. Ya Devlet Bahçeli ya da Meral Akşener. Bahçeli güven tazelerse sorun yok gibi görünüyor. Ancak Akşener kazanırsa MHP’de her şey sil baştan olacak. Akşener’in bu süreçte tarafsız kalmaya çalışan Cengiz Ergün’den vazgeçeceğini sanmıyorum. Eğer vazgeçerse o zaman Cengiz Ergün’le ilgili farklı transfer senaryoları gündeme gelir. Doğal olarak bu da Manisa’daki siyasi dengeleri alt üst eder.

Sonuç ne olursa olsun MHP Manisa teşkilatlarında çok köklü bir değişimin olacağı kesin gibi duruyor. Bu saatten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Taşlar bir kere yerinden oynadı.

Manisa teşkilatlarının bir bölümü (Ki buna artık Manisa il teşkilatı da dahil) büyük ihtimalle kapatılır. MHP Genel Merkezİ bu adımı attıktan sonra kendisine yakın bir yönetimi atar. Eğer şuan sadece bir tahminden ibaret olan bu adımlar gerçekten atılırsa MHP Manisa’da güçlenmez, aksine zayıflar!

Bu açıdan baktığımızda MHP şuan ki mevcut durumunu arayabilir. Çünkü demokrasi en ikna edici yöntemdir. Demokrasiden vazgeçerseniz o da sizden vazgeçer… Sonuca da çoğunluk tayin eder.