Hayatınızın en güzel haberlerinden birini aldınız. Hamilesiniz! Zorlu bir süreç sizi bekliyor. Peki bu süreç içerisinde nasıl beslenmelisiniz? Çevrenizden bu dönemde çok yorum alacaksınız. Tatlı sütü artırır, sen iki canlısın iki katı kadar ye, he

Hayatınızın en güzel haberlerinden birini aldınız. Hamilesiniz! Zorlu bir süreç sizi bekliyor. Peki bu süreç içerisinde nasıl beslenmelisiniz?

Çevrenizden bu dönemde çok yorum alacaksınız. Tatlı sütü artırır, sen iki canlısın iki katı kadar ye, her şeyden ye bolca ye hep ye... Önemli olan bol yemeniz değil neyi ne kadar tükettiğinizdir.

Hamileliğin ilk 3 ay sürecinde; kişi, hamilelikten önce zayıfsa ek olarak 300 kalori, kişi normal kilodaysa, 200 – 250 kalori, kişi kilolu ise ek kaloriye ihtiyacı yoktur. Eğer ilk aylarda kusma ve bulantı yoğun devam ediyorsa kişi bu süreçte kilo almıyor olabilir. İlk üç ay içerisinde anne adayı zayıfsa 4-5 kilogram, normal kilosundaysa 3-4 kilogram, kiloluysa bu süreçte kilo almaması ileride ki dönemi için daha sağlıklı olacaktır.

Bu dönem içerisinde öğünler tam ve düzenli bir şekilde alınması gerekmektedir. Hiçbir ana öğün atlanmayacağı gibi ara öğünler de düzenli bir şekilde tüketildiğinde günlük besin ihtiyaçları karşılanacaktır.

Anne adayında herhangi bir rahatsızlık yoksa günlük;

4 porsiyon süt ya da yoğurt

4-5 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da balık

3-4 porsiyon sebze

4-5 porsiyon meyve

1-2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ve 1 adet yumurta

7-8 dilim ekmek tüketmesi gerekmektedir.

Bebeğin beyinsel gelişimi için anne adayının haftada iki kez taze balık tüketmesi gerekmektedir. Yalnız seçilecek balıklar ağır metal içeren dip balıkları yerine (mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan ) yüzey balıkları seçilmelidir (hamsi, istavrit, uskumru, palamut)

Ceviz, badem, fındık bebeğin beyinsel gelişimi için gerekli olduğundan anne adayının her gün mutlaka tüketmesi gerekmektedir.

Tüketeceğiniz peynir, yoğurt, süt elde edebileceğiniz en hijyenik kaynaktan tüketilmelidir ve az yağlı olanlar tercih edilmelidir.

Seçeceğiniz ekmek vitamin ve mineraller açısından dengeli olması adına tam buğday ya da çavdar ekmeği olmalıdır.

Bu dönem için anne adayının rahatlamak için tükettiği bitki çayları düşüğe sebebiyet verdiğinden daha dikkatli tüketilmelidir. Rezene, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki, yeşil çay bu dönemde kullanılmaması gereken çaylar arasındadır. Mayıs papatyasının güvenilir bir kaynaktan elde edilmesi önemlidir. Mayıs papatyası kanarya otu ile karışabilmektedir. Kanarya otu karaciğerde zararlı etkisi olan bir bitkidir. Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırdığı, ada çayı kadınsal hormonları artırdığı ve yeşil çay tansiyonu artırdığı için düşüğe sebebiyet vermektedir.

Eğer mide bulantınız varsa;

Yemeklerinizin yağ oranını azaltın

      Kızartma ve kavurma yöntemini kullanmayın

      Aşırı şekerli besinlerden kaçının

     Sıvı tüketimini öğün arasında sağlayın

     Genelde kızarmış ekmek, tuzlu, yağsız ve kepekli bisküviler mide bulantısını bastırır. Yatmadan önce bu bisküvileri başınızın ucuna koyun ve uyanır uyanmaz tüketin.

     Az yağlı pilav, makarna, haşlanmış patates tüketebilirsiniz

     Az yağlı yoğurt, beyaz ve kaşar peynir, haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz

     Haşlama, ızgara etler yenebilir

     Aşırı baharatlı, ketçaplı, mayonezli besinlerden kaçının

Bulantınız günün belli saatlerinde oluyorsa öğününüzü ona göre planlayın, sevdiğiniz yiyecekleri bulantınız olduğunda tüketmeyin

Sizi rahatlatıyorsa yemeklerden sonra naneli limon içebilirsiniz.

Eğer kabızlık probleminiz varsa;

Posa içeren sebze ve meyveler çiğ tüketilmeli.(günde 5-6 porsiyon) (besinlerin hijyenini 1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke koyarak ve sebzeleri bu suda yarım saat bekleterek sağlayabilirsiniz)

      Günde 2,5-3 litre su tüketilmeli

      Kuru kayısı, erik, incir tüketilmeli

      Kuru baklagil, bulgur, yulaf ezmesi gibi posadan zengin besinlerin tüketilebilir

     Doktorunuz aksini söylemediği sürece; fiziksel aktivite arttırılabilir (yürüyüş gibi)

     Sabah kalktığınızda mide bulantınızı etkilemiyorsa 3 adet kuru kayısı tüketin üzerine bir bardak ılık su tüketiniz.

Özel Sekiz Eylül Hastanesi

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün