Zorlu bir süreç olan hamileliğin 2. trimesterinde dikkat etmeniz gereken konular nelerdir? Bu süreç daha kolay geçebilir mi? Hamileliğin en rahat olacağı dönemdir ikinci trimester (hamileliğin ikinci 3 ayı). Bu dönemde artık bulantı ve kusmalarınızdan

Zorlu bir süreç olan hamileliğin 2. trimesterinde dikkat etmeniz gereken konular nelerdir? Bu süreç daha kolay geçebilir mi?

Hamileliğin en rahat olacağı dönemdir ikinci trimester (hamileliğin ikinci 3 ayı). Bu dönemde artık bulantı ve kusmalarınızdan büyük oranda kurtulmuş olursunuz. Bebeğinizin büyüme evresine girdiği bu süreçte iştahınızda büyük bir artış olabilir. Bunu engellemek için öğünlerinizi sık aralıkla yapmanız, iştah durumu açısından sizi rahatlatacaktır. (3 ana öğün ve 3-4 ara öğün tüketebilirsiniz.) Bebeğinizin ihtiyacını karşılamak için, günlük ihtiyacınız olan enerjiye 300 kalori eklemeniz yeterli olacaktır. Yediğiniz besinlerin porsiyon miktarını abartmamak, bu süreç içerisinde aşırı kilo almanızı engelleyecektir.

Bu dönemde kabızlık şikâyetleriniz başlayabilir. Tükettiğiniz posa miktarını artırmak için, gün içinde tam tahıllı ekmek ya da çavdar ekmeği, 3-4 porsiyon sebze, 4-5 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Bol su içmek de bağırsaklarınızı rahatlatacağı için kabızlığınıza iyi gelecektir.

Bebeğinizin kemikleri bu süreç içerisinde sertleşmeye başlar. Bu da, sizin tükettiğiniz kalsiyum ve magnezyum kaynaklarına dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bebeğinizin ve sizin kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için, günde 4-5 porsiyon süt ürünü tüketmenizde fayda vardır (2 bardak süt + 1 bardak yoğurt + 1 kibrit kutusu peynir gibi).

Aynı zamanda bebeğinizin kalp kasları da gelişmeye başladığı için, kan pompalama hızı artacaktır. Bu sizin kan akış hızınızı da etkileyecek ve vücudunuzda şişmeler başlayacaktır. Vücudunuzdaki ödemi en aza indirmek için, günde 3 litre su tüketebilir ve kullandığınız tuzu azaltabilirsiniz.

Bu dönemde aşermeleriniz de artabilir. Küçük kaçamaklarla kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Kaçamakları abartmadığınız sürece, kilo alımı ile ilgili sıkıntı yaşamazsınız. Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa haftada 2-3 porsiyon tatlı kaçamağından zarar gelmeyecektir.

Bunların dışında;

-          Haftada iki kez kuru baklagil tüketmek günlük posa tüketiminizi artıracağı gibi, değerli bir magnezyum kaynağı da tüketmiş olmanızı sağlar.

-          Günlük 10 – 15 adet badem, 2-3 adet ceviz tüketmek, bebeğinizin beyin ve kemik gelişimine yardımcı olacaktır.

-          Haftada 2 kez balık yiyerek önemli bir fosfor kaynağı tüketmiş olursunuz.

-          Doktorunuzun bilgisi dâhilinde günlük yürüyüşler yapmak, kilo kontrolünüze yardımcı olacağı gibi, psikolojiniz açısından da yararlı olacaktır.

 

Özel Sekiz Eylül Hastanesi

Dyt. Sevgi Gökçen ERKÜN