RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME Ramazan ayının bitmesinin ardından ramazan bayramının gelmesi midenizin bayram edeceği anlamına gelmemeli. Özellikle oruç tutanlar için bir aylık açlığın sonunda 3 günlük aşırı beslenme ile kolaylıkla kilo alabilirsiniz. Ram


RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Ramazan ayının bitmesinin ardından ramazan bayramının gelmesi midenizin bayram edeceği anlamına gelmemeli. Özellikle oruç tutanlar için bir aylık açlığın sonunda 3 günlük aşırı beslenme ile kolaylıkla kilo alabilirsiniz. Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanın sonucunda; siz beslenmenizde enerjisi yüksek besinleri hızlı şekilde tüketirseniz vücut bu besinleri harcayamayacak ve yağ olarak depolayacaktır.

 Bu sebepten ötürü bayramda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var: Bayramda da beslenme düzeninizi oturtarak ana ve ara öğünlerinizden vazgeçmemelisiniz.

Su tüketiminize bayram da dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durumu engelleyecek sağlık probleminiz yoksa sıcak yaz aylarında 2-2,5 litre kadar su tüketiminiz olmalıdır. Bayram kahvaltıları ve akşam yemekleri bizler için çok önemlidir fakat bu; kahvaltı da tıka basa börekler yemeniz anlamına gelmemektedir. 1 porsiyon börek yiyerek ve ekmeği gün içerisinde azaltarak denge kurmaya çalışmalısınız. Gün içerisinde tatlı ikramları da olacağı için kahvaltınızdan şekerli besinler ve kızartmaları uzak tutmalısınız.

Akşam yemeği bayram nedeniyle geç saat olacağı için hafif bir akşam yemeği geçirmeniz hem kan şekeriniz açısından hem de mide rahatlığınız açısından önemlidir. Unutmamanız gerekiyor ki hızlı ve aşırı beslenmelerin sonunda yemek sonrasında mide şişkinliği, halsizlikten dolayı pişmanlık hissedeceksiniz. Ayrıca;  yatmadan iki saat önce bütün atıştırmalarınızı bitirmelisiniz.

 Oruç tuttuğunuz dönem boyunca vücudunuz iki öğün beslenmeye alıştı bayram sebebiyle şeker oranı yüksek besinler tüketmeniz kan şekerinde dengesizliğe yol açacağından tatlı tüketiminize kısıtlama getirmeniz gerekmektedir. Ayrıca kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlı tercih etmeniz öğününüzün daha hafif geçmesine yardımcı olur.

Bayram gezmelerinde uzatılan çikolataları/şekerleri zararsız küçük atıştırmalıklar olarak görmemelisiniz. Gün içinde 10 tane alacağınız şekerli atıştırmalıklar, akşama büyük boy çikolataya denk geleceğini, kan şekerinizde ani bir yükseliş sağlayacağını unutmamanız gerekmektedir.

Bayramda çocuklarınızın beslenmesine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Tamamen tatlıyı kısmak yerine onların gelişimine katkı sağlayacak sütlü tatlıları bayram içerisinde bir porsiyon verebilirsiniz.

Midenizin dinlenmesi ve rahatlaması açısından kızartmalardan uzak durmanız gerekecektir. Özellikle kalp hastalığınız ya da şeker hastalığınız varsa şekerli ve yağlı besinleri tüketmemeniz gerekmektedir.

Ramazan boyunca sindirim sisteminizde çektiğiniz zorluğu hafifletmek adına sebze ve meyvelerden 5 porsiyon kadar yemeye özen göstermelisiniz.

Yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak adına elinizden geldiği kadarıyla hareketi artırmalısınız. Bunu; evde kendi işlerinizi kendiniz yaparak, merdivenleri yürüyerek çıkarak, bayram gezmelerini yürüyerek yaparak sağlayabilirsiniz.

Yaşlı ve tansiyon hastalarının çay ve kahve tüketimine kısıtlama getirmesi, diyabet hastalarının bu dönem boyunca şekerden uzak durması gerekmektedir.

Unutulmaması gereken bir durum da şu ki ; kadınların metabolizma hızı erkeklere oranla daha yavaş olduğu için kadınlar eşleriyle yediği yemeklere dikkat etmelidir. Onlardan daha az yemesi gerektiklerini unutmamalıdırlar.

Herkese sevdikleriyle sağlıklı, huzurlu ve mutlu bayramlar dilerim. İyi bayramlar..

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün

ÖZEL SEKİZ EYLÜL HASTANESİ