İzmir’de arkadaşlarıyla oyun oynarken sahibi tarafından gezdirilen Pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Kerem'in kulağı ve kafa derisinin bir kısmı koptu. Haberi okumayanınız yoktur. Konu, günlerce ülkemizin gündeminde yer aldı. Görü

 

İzmir’de arkadaşlarıyla oyun oynarken sahibi tarafından gezdirilen Pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Kerem'in kulağı ve kafa derisinin bir kısmı koptu. Haberi okumayanınız yoktur. Konu, günlerce ülkemizin gündeminde yer aldı. Görüntüler korkunçtu. Köpeğin saldıracağını hisseden çocuk yürümek istemiyor. Ancak arkadaşları gelince beraber yürümeye devam ediyorlar. Kalabalık olan sevgi yolunda gezdirilen köpek, bir anda küçük çocuğun üzerine atlıyor. O sırada olay yerinden geçen 66 yaşındaki Ahmet Güldoysan’ın çabaları sonucu köpeğin ağzından kurtarılan minik Kerem, kulağını ve kafa derisinin bir bölümünü kaybetti. Talihsiz çocuk, çevredeki vatandaşlar tarafından İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Ve bütün bunlar birkaç saniye içinde onlarca kişinin gözleri önünde oluyor.

Burada dikkat çeken detay şu; Sahibi müdahale etmesine rağmen köpek dinlemiyor! Beni, daha doğrusu hepimizi ilgilendiren hatta ürküten de bu! Yani sayısız saldırılarına şahit olduğumuz pitbull cinsi köpekler sahiplerini her zaman dinlemiyor. Buna rağmen her an bir canavara dönüşebilecek potansiyeli olan bu hayvan nasıl olur da çarşı pazar gezdirilir? Bunca sabıka ortadayken daha ne olması bekleniyor?  

Pitbull cinsi köpeği çiftliğinde, evinde ya da bahçende beslersin anlarım. Kontrolden çıkması an meselesi olan bu hayvanı Doğu caddesine çıkarıp çocukların, kadınların arasına salmanın anlamı nedir? Ne içiyorsunuz siz ya?

Köpeğini hayvan sevgisiyle besleyen, kontrol altında tutan hayvan sahiplerine lafım yok.  Ancak bazı hayvan sahiplerinin caddede sokakta öyle hareketleri var ki… Elindeki, köpeğin ipi değil sanki Ferrrari’nin anahtarı! Hayvan mı onları gezdiriyor onlar mı hayvanı anlayamıyorum! Köpek gezdirmek bir güç gösterisine dönüştürülmüş. Bir tahrik de söz konusu. Saldırı haberiyle ilgili bir baba mikrofona “Benim çocuğum bir pitbullun saldırısına uğrarsa herhalde önce sahibini sonra da köpeği vururum!” diyor.  O an daha korkunç şeyler de yapabilir insan. Allah belaya bulaştırmasın.

Ancak bela kol geziyor. Olası bir saldırı adeta “geliyorum” diyor. Manisa’da çarşıya her çıktığımda pitbull dolaştıran insanlarla karşılaşıyorum. Vatandaşlar, özellikle çocuklar ürküyor. Hiç saldırı olmasa bile yaşadıkları korku insanların rahatsız edilmesi anlamına geliyor. Bu özgürlük değil…   

“KÖPEĞİN ALTINDAN ÇEKMESEYDİM ÇOCUK ÖLÜRDÜ”

Bakın İzmir’deki saldırıda minik Kerem’i vahşi köpeğin ağzından kurtaran Ahmet Güldoysan dehşet dakikaları için ne demiş; "Burası sevgi yolu ama adını değiştirmek lazım. Çocuğa gözümüzün önünde Pitbull saldırdı. Tekme vurarak çocuğu ağzından aldık. Tek hamlede çocuğun kulağını kopardı. Eğer çocuğu köpeğin altından çekmeseydim çocuk ölürdü!”

Bu kadar basit yani… Elinde dondurması çocuğunuzla çarşıda gezerken birkaç saniyede dünyanız kararıyor. Şanslıysanız çocuğunuzun bir kulağı ya da bir uzvu gidiyor. Değilseniz… Evet bu kadar basit maalesef.

İzmir’deki olayın tek teselli veren yanı minik Kerem’in hala hayatta olması. Tabi bir de pitbull cinsi köpeğin sahibi, savcılık ifadesinin ardından yaralamaya sebebiyet vermek suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu da ders olmalı. Yani pitbullu gezdiren kişi en ufak bir olayın ardından tutuklanacağını bilmeli.

Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri elemanları yetersiz olduğu için sokağa çıkıp köpek denetimi yapamıyor. Yetkililer, "Bu tür köpekleri sokakta ya da pet shop'ta gören, internet sitesinde reklamının yapıldığına şahit olan vatandaşlar hemen bulunduğu ilin çevre müdürlüğünü arayarak şikâyette bulunsun." çağrısında bulunuyor.

İhbar çarelerden biri. Çünkü pitbull varsa çocuğunuzun hayatı tehlikede demektir… Ancak varolan yasa uygulanmadığı sürece sorun çözülemez. Yasa çok net; Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesine göre “pitbullterrier, Japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; sergilemek ve hediye etmek yasaktır.”

Buna rağmen şuan çarşıda pazarda her an saldırmaya hazır onlarca pitbull geziyor, gezdiriliyor. Ve çocuklarımız kendilerini koruyamıyor, kollayamıyor!