Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzüm fiyatını açıkladığı Manisa mitinginin üzerinden tam 4 gün geçti.
Öyle veya böyle bir miting geride kaldı. Cumhuriyet meydanına gelenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkan “Üzüm fiyatı 27 TL bereketli ve bol kazançlı olsun” sözlerini üzüm üreticileri, Ziraat Odaları, üzüm alıcısı olan tüccarlar ve siyasi partilerinin il başkanlarınca değerlendirilmeye devam ediliyor.
Bence bu fiyat daha çok su götürür. Neden mi diyeceksiniz bu ülkede tam bir yıl içerisinde çiftçinin girdilerine yüzde 300-400 oranında zam gördü de ondan. Sayın Cumhurbaşkanı ne açıkladı. 9 Numara üzme 27 TL. Geçen yıl ne açıklanmıştı 13 TL.
Açıklanan en son 27 rakamı üreticiyi yeni dönem için ürün yetiştirmeye yeter mi? İşte orası kocaman bir soru İşareti…
Üretim için girdi rakamları olduğu yerde durmayacağı kesin.
İl Tarım ve Orman Bakanlığı Bürokratları açıklanan rakamın üreticiyi fazlasıyla tatmin edeceği hatta bu rakam üzerinden yüzde yüz cebine para gireceği yönünde. Bence Bakanlık bürokratları ya hesap bilmiyorlar ya da girdileri hesapladıkları hesap makineleri beş yıl öncesindeki verilerde kalmış.
Pardon ben size, Ak Partinin kurucu üç önemli isminden birisi, bu ülkede iki dönem üst üste TBMM Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı, Hükümet sözcülüğünün yanı sıra uzun yıllar Manisa Milletvekilliği üstlenmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel davetlisi olarak Manisa’daki mitinge çağrılan Bülent Arınç’ın ‘Yuhalanması’ olayına açıklık getirecektim.
Gerek Ak Parti içerisinde gerekse Türkiye’deki siyasetle ilişkili olanlarca Bülent Arınç’ın kurucusu olduğu Ak Partinin kötü gidişatıyla ilgili ağır eleştirel açıklamaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir barışık bir ayrılık süreci içerisinde olduğu bilindiği aşikar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen olumsuz sürece sünger çekerek beyaz bir sayfa açmak adına Bülent Arınç’ı Manisa’daki mitinge davet etti.
Daveti eden kadar davete icabet etmenin ne denli erdem olduğunu göz ardı edilemez.Ancak ne olduysa Arınç’ın memleketi Manisa’daki mitingde halka sesleniş için çıktığı kürsüde oldu.
Arınç’ın isminin sunucu tarafından lanse edilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen bilgiler ışığında 50 bin kişinin katılım gösterdiği memleketi Manisa Cumhuriyet Meydanında ‘Yuhhhhh’ sesleri yükseldi.
Arınç, bu seslere kulağını tıkayarak çıktığı kürsüde üyesi olduğu partisine sahip çıkılması gereğini vurgularken “Manisa’ya çok hizmetlerim oldu” diyerek konuşmasını yarıda kesip hemşehrileri ile buluşmanın sevinciyle çıktığı platformdan şaşkınlık içerisinde indi.Katıldığı tüm toplantılarda uzun uzun konuşmasıyla bilinen Bülent Arınç, Manisa’ya yapılan hizmetlerin açılış kurdele kesimine katılmadan alandan ayrılmak durumunda kaldı.
Arınç’tan sonra kürsüye davet edilen ülkenin son başbakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım,Milli Eğitim Bakanı,Gençlik ve Spor Bakanı,Tarım ve Orman Bakanı Bülent Arınç’ın yuhalanmasının yanlış olduğu yönünde mitinge katılan partililerine her hangi bir uyarıda bulunmamış olmasına da anlam veremedim.
Seversiniz sevmezsiniz ancak Arınç’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından davet edildiğini herkes adının Hasan, Mehmet olduğu gibi biliyordu.
Uzun yıllar Manisa Milletvekilliği yapmış, annesi-oğlu ve aile fertlerinin aile kabristanlığının Manisa’da bulunan Bülent Arınç’ın siyasi hayati boyunca yaşadığı yuhalanma olayı ikinci kez başına geliyor.


İlki 15 yıl önce tarihler 11 Haziran 2007 gösterdiğinde O dönemin en yüksek rütbeli şehidi olan Yarbay Melih Gülova’nın Hatuniye camiinde kılınan cenaze namazı sırasında "Hainler dışarı", "Manisa seninle rezil oluyor", "Meclis Başkanı devlet düşmanı", "Tayyip oğlunu Şırnak'a gönder", "Büyükanıt izin ver, İmralı'yı basalım" sloganlarını protesto edilmişti. Arınç, korumalarının yardımıyla bindiği makam aracıyla uzaklaştığı sırada Manisa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Fikri Özsoy'a çarparak yaralanmasına neden olmuştu.
Arınç’ı sevenler sosyal medya hesaplarından; “Ak Parti il yönetimi miting alanındaki provokasyon hakkında bir açıklama yapması gerekirdi. Maalesef yorgun bir yönetimin sesi çıkmadı” paylaşımlarında bulundu.
Haklılar mı bence de haklılar. En azından Ak Parti İl yönetimi ve Manisa Milletvekilleri Arınç’a yönelik olay karşısında sessiz kalmamalılar.
Arınç’ın sosyal medya hesabından gerekenleri zehir zemberek sözlerle paylaştığını gördüm.
Paylaşım ve kendisine yuhalayanlara yönelik kullandığı cümleler;
"Bu ev benim evimdir. Bu ev benim evimdir ve ben kendimi AK Parti'nin milyonlarca sahibinden birisi olarak görüyorum. Bugüne kadar AK Parti'nin doğrularına ve doğru yaptıklarına her zaman sahip çıktım, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğim. Faydalı işlerde takdir ederken, yanlış işlerde de eleştirinin dozu en yüksek olanın yapmaya çalıştım. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demeyi...Bu devirde bunu anlayamayanlar mutlaka muhalif olunması gerektiğini düşünüyorlar. Hayır! Bu fikre katılmıyorum ve kendimi bir muhalif olarak nitelendirmiyorum. Belli bir mensubiyetin içerisinde ama doğruya doğru, yanlışa yanlış demeyi ve bu yanlışları yerinde zamanında ve güzel bir biçimde aktarmam gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla eleştiri yaptığım zaman 'ne kadar güzel' diyerek alkışlayanların bunun aksini yaptığımda da 'çark etti' demelerini esefle karşılıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her daim “Bülent abi” diye hitap ettiği partinin üç kurucusundan birisi olan Bülent Arınç’a yönelik protestoyla ilgili bir tek cümle kullanmamış olması Manisa İl yönetiminin olay karşısından sessiz kalmasına neden olduğunu düşünenlerdenim. Aynı mitinge MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de Türkiye’nin tek kalan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün tarafından bizzat Ankara’ya gidilerek davet edildi.
Bahçeli ilgili davete müsait olmadığı gerekçesiyle katılamadı. Olası 8 ay içerisinde Bahçeli’nin Manisa’ya gelmesi durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2 milyar TL yakın tesislerinin açılışının ikinci kez yapıp yapmayacağı merak ediyorum.
Gelelim mitingdeki sayısal polemiğe Cumhurbaşkanı kendisini dinlemeye gelen Manisa mitingine katılan topluluğa “Görüyorum ki burada 50 bin kişi var” bence kendisine sayısal anlamda yanlış bilgi aktarılmış. Cumhuriyet meydanın toplam alanı 10 dönüm yani 10 bin metre kare . Metre kareye 3 kişinin düştüğünü varsaysak bile.50 Bin rakamını bulmuyor. Cumhuriyet Halk Partisi Manisa İl Başkanı Semih Balaban sayısal polemiğe açıklık getiren basın açıklamasında bulunarak Cumhurbaşkanın yanıltılmış olacağını paylaştı.
Alandaki kalabalığa gelince Manisa İl teşkilatı gerçekten gerek cep telefonları mesajlarıyla mitinge davet etti. Üzüm üreticisinin dışında resmi dairelerde görev yapanlar, Sanayinin dişlilerinin dönmesinde etken olan işçiler, Çevre illerdeki partililer mitingdeki yerini aldı.
Son Başbakan Binali Yıldırım kürsüye geldiğinde en çok alkış alanlar arasında yer almasında etken mitinge katılanların İzmir ağırlıklı olmasıydı. Miting günü Uşak-İzmir treni ne gelince inanın bırakın oturacak koltuk bulmayı trenin vagonlar arasındaki boşluklardan geçebilmek bile mümkün değildi. Nereden biliyorsun derseniz miting sabahı Salihli’den Manisa’ya gelen trene binenlerdenim. Dönüşüm de bir o kadar aynı dolulukta muhteşemdi... 
Covite yakalanmamak içinde çift maske kullanmayı ihmal etmedim.
Üzüm üreticisi açıklanan 27 TL karşılığı 1.4 dolar parayla yeni ürününe başlayıp başlayamayacağı şimdiden merak ediyorum. Tabi ki bunun olumlu ve olumsuz yansımalarını 2023 Haziran’ın yapılacak Genel Seçimlerde görebilmek mümkün olacak. Ondan önce Hükümet kendisini toparlayıp erken seçim yapmazsa. Demirel’in güzel bir sözünü hatırlatmak isterim ‘Siyasette 24 saat çok uzun’ …  Saygılarımla……