Özel'den İmamoğlu'na ziyaret: “Hedefimiz, Atatürk'ün partisini iktidara taşımak" Özel'den İmamoğlu'na ziyaret: “Hedefimiz, Atatürk'ün partisini iktidara taşımak"

Yerel seçim öncesinde siyasi partilerin kentler için aday belirleme çalışması yapmaya başladığı süreçte farklı isimler gündeme gelmeye devam ediyor.  Yerel seçimde başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediye başkanlığı seçimlerinde muhalefetten belediye başkanlarını tercih eden ve iktidar partisinden yana tavır almayan İzmir’de seçmenin tercihini değiştirmek isteyen partiler etkili isimleri sahaya sürmeyi planlıyor.

2014 yerel seçimlerinde İzmir’den milletvekili seçilen Ulaştırma Bakanlığı ve Başbakanlık gibi en üst düzey görevlerde bulunan Binali Yıldırım’ı aday yapan AK Parti, 2019 yerel seçimlerinde ise Denizli eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekçi’yi aday göstermişti.

Cumhur İttifakı’ndan 2024 yerel seçimi için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Gençlik ve Spor eski Bakanı İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan ile Milletvekili Atilla Kaya gibi isimler konuşulurken teşkilat dışından tercihler de masaya yatırıldı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile Aliağa’nın MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar ismi de gündemdeki yerini koruyor. Özgener’in adaylığa sıcak bakmaması, parti kurmaylarına siyaseti düşünmediğini söylemesi gibi faktörler kendisini bir adım geriye atarken Cumhur İttifakı’nın partiye oy verenler dışında farklı kesimlerden oy alabilme ihtimali de Özgener’in adının konuşulmasına neden oluyor.

YENİ İSİMLER KİMLER?
Yoğun isimlerin tartışıldığı ve gelişmelerin yaşandığı Cumhur İttifakı cephesini yorumlayan İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız farklı figürlerin gündeme geldiğini açıkladı.

BİR TV’de yayınlanan Söz Mecisten İçeri Programı’nda Gazeteciler Fatih Yapar ve Hanzade Ünuz’ ile birlikte gündeme değerlendiren Yaldız şunları söyledi:

“AK Parti kulislerine göz attığımda Mahmut Özgener (İzmir Ticaret Odası Başkanı) olmazsa Ender Yorgancılar (Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı) olur mu gibi bir hamle duydum. Şu anda son günlerde sık olmak kaydıyla Mehmet Kasapoğlu kentte sivil toplum örgütleri ile buluşuyor, oraları geziyor. Bu konunun (adaylık) Ender Bey’e de Kasapoğlu’nun da olduğu bir ortamda bir ince hissettirildiği söyleniyor.  Biliyorsunuz Ender Yorgancılar’ın geçmişte MHP’den İzmir Büyükşehir ve CHP’den Karşıyaka belediye başkanlığı için adı kulislerde konuşulmuştu.  Kendisinin de ifadesiyle ailesinin kararıyla aday olmamıştı. Hatta sonrasında şu anda Deva Partisi’nde milletvekili olan Seda Kaya Ösen’i arka planda desteklemişti.
Aslında İzmir’de siyasetin patronluğu konusu biraz boşta kalmış durumda… Önce Binali Yıldırım figürü vardı, onun hakimiyeti son 10 yılda AK Parti İzmir’in siyasetine damga vurmuştu. Yıldırım, İzmir’den bir parça uzaklaştı. Parti içinde bir grubun Eyüp Kadir İnan’ı (Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili ) devreye sokmaya çalıştığını görüyorum. Yaptığı açıklamalarının dozundan, temaslarından bunu anlıyorum. Başka bir grup Mehmet Kasapoğlu için bu rolü uygun görüyor. Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da bu iddiada… İzmir’in patronajlığına talipler… İl başkanı yeni atandı ama siyasal birikimi var. O da yılların getirdiği iş dünyasıyla birlikteliği siyasete yansıtıyor. AK Parti’de durum böyle…

Mahmut Özgener istemem deyince Özgener yerine bu düzeyde Murat Kurum’a (Çevre Şehircilik v İklim Değişikliği eski Bakanı) kadar giden tartışmalar var. Acaba İstanbul olmasa İzmir’e olur mu? Kentsel dönüşüm konusunda bir rüzgar yakalar mıyız? Kasapoğlu tutar mı? Özgener istemiyor, Yorgancılar olur mu? Çünkü Yorgancılar da önceki yıllarda olduğu kadar siyasete cepheden, keskin konumlanmış bir durumda değil… Yeni dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yönetimine de girdi. Bunlar şu an siyaset kulislerinde yüksek sesle konuşulan meseleler…

İZMİR MHP'YE, MANİSA AK PARTİ'YE VERİLSİN FORMÜLÜ 
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın zaman zaman ismi geçiyor. Cumhur İttifakı içinden başka türlü bir plan yapılırsa Manisa’nın AK Parti’ye bırakılması, MHP’li Başkan Cengiz Ergün’ün de İzmir’den adaylığı konusu kulislere yansıyor… Zaten Ergün’ün kendisi Karşıyaka’da, Mavişehir’de oturuyor. Manisa’yı AK Parti’ye bırakıp İzmir’i MHP’ye vermek gibi bir formül var… Bunlar şimdilik siyaset mühendislerinin masaya getirdiği konular. AK Parti burada mesafe alamıyor, Cengiz Ergün’le bir mesafe alınır mı, Serkan Acar ile olur mu? Bunlar da bir yandan Cumhur İttifakı’nın genel siyaset masasında olan şeyler.  Çünkü Cengiz Ergün MHP’den başkan ancak kendisi seküler bir figür. Atatürkçü, milliyetçi bir yapıda. Belediye başkanlığı başarısında sorun yok ama ailesi üzerinden imar iddiaları üzerinden yıpratıldı” 

Editör: Ali Gözen