Herkes bugünlerde bu kuşaktan bahsediyor. Ama kimdir bu Z kuşağı diye sorulduğunda kafalarda tam bir cevap yok! Ben olaya sadece bir lise öğretmeni olarak değil biraz da onların gözünden bakmak istiyorum. Belki de bize yanlış gelen kelimeler ve ya davranışlar onlara doğru geliyor olabilir? Kim bilebilir hepsinin tek tek açıklaması vardır kendi dillerinde. X kuşakları onların gözünden baktığım için bana kızacaklardır? Ama milyonları görmezden gelemeyiz! Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Oğlumuz, kızımız, kardeşimiz,öğrencimiz,avukatımız,doktorumuz,valimiz,öğretmenimiz… (Gelecekte)

Z Kuşağının oluşturduğu profil, toplumsal norm ve değerlerin yansımasıdır aslında. Özellikle ülkemizde ekonomi,terör,eğitim sistemi vb. gibi koşullar Z Kuşağı gençlerini etkilemektedir.

Birçoğunun gelecek kaygısı var.Sadece Türkiye Cumhuriyetinde değil, yabancı ülkelerde de bu durum farksız değil diye düşünüyorum.Gözlemlediğim kadarıyla dünya gençlerinin bir kısmı bu dünyaya sitemli ve küskün gibi.

Z Kuşağı gençlerinin yetiştirilmesinde en önemli görev kime düşüyor dersiniz? Cevabınız öğretmen mi??? Yaklaştınız… Ama tam cevap bu değil !  Tabi ki Aile. Kulağınıza eskilerde çalınacak olan bir söz söyleyeceğim:Kişi (Çocuk) ailesinin aynasıdır. Ona sosyal medya vb. zamanını çok  etkili kullanamadığı şeyleri değil de, sanal hayat ile reel hayatı ayırt edebilmesini sağlamanız çok daha yararlı olacaktır. Yazımın başında da dedim ya. Ben Z Kuşaklarının gözünden bakmaya çalışıyorum olaya diye. Benim kalemim şuan onların dilidir. Elimden geldiğince tabiki.

Bana göre Ailelerin; ‘‘önemli olan senin fikrindir’’ görüşünü güzel bir şekilde aşılamaları gerekiyor. Bu demek olmuyor ki büyüklere (özellikle öğretmenlere) saygısızca davranılacak ! Burada biz öğretmenlere de görevler düşmektedir diye düşünüyorum. Karşılıklı saygı ve sevgiyi yakaladığımız zaman öğrenci size kimseye göstermediği saygıyı bir  anda göstermeye başlıyor.Çünkü size inanıyor ve güveniyor. İşte Z kuşağı gençlerinin istediği şeylerden biri ve en önemlisi budur diyorum. Z kuşağı gençlerinin zaafı ya da onları çözmenin anahtarı onlar ile arkadaş gibi olmaktır ancak belli sınırlar çerçevesinde.

Sözlerimi tamamlarken siyasete de ufaktan girmek istiyorum. Bence hangi siyasi parti olursa olsun Z kuşağı gençlerini arkasına alan Türkiye Cumhuriyeti’nde seçimi kazanmış demektir.