Yerel seçimlere 7 ay var. 2019 yerel seçimlerinde CHP ile İYİ Parti ittifak yapmıştı. Orkun Şıktaşlı’nın adaylığı üzerinde anlaşan iki parti, ilçelerde de benzer iş birliklerine imza attı.

Ak Parti ile MHP ise Cengiz Ergün’ün önderliğinde seçimlere girdi. Sonuç çok şaşırtıcı olmadı. Geçerli 873 bin oyun 460 binini alan Cengiz Ergün seçimleri kazandı. CHP ve İyi Parti’nin ortak adayı Orkun Şıktaşlı ise 332 bin oyda kaldı.

Önümüzdeki yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın devam edeceği kesin gibi duruyor. MHP lideri Bahçeli; "Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın doğasına ve duruşuna müzahir siyasetiyle nasıl mücadele etmişse, aynısıyla 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde de ilkeli ve işbirliğini esas alan tavrını gösterecektir." dedi.
Ya Millet İttifakı?

İyi Parti Genel Başkanı Akşener, yerel seçime ilişkin yol haritasını duyururken şu açıklamayı yaptı: "Önümüzde yerel seçimler var. Yine tüm gündemi sayısal oranları yarıştırarak ittifaklara çekmeye çalışıyorlar. Yerel seçimi sayısal ittifaklara yönlendirirsek bu yereli ortadan kaldırmak olur. Yerel seçimler çoğulculuğun yaşadığı yerdir. Yerel seçim, genel seçim değildir. Önümüzdeki yerel seçimlerde kendi kadrolarımızla milletin huzuruna çıkacağız. Tüm siyasi partilere açık ve net çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin hep birlikte vatandaşların tercihlerini yansıtacak rekabet ortamı oluşturalım. Gelin her birimiz ayrı ayrı seçimlere girelim. Herhangi bir ilde herhangi bir ilçede hiçbir partiyle yan yana gelmeyeceğiz."  

Çok önemli iki açıklama…

Ve benin anladığım şu; Cumhur İttifakı devam edecek, Millet İttifakı ise her an sekteye uğrayabilir hatta uğradı.  

Son yerel seçim sonuçlarına bakılırsa merkez ve birçok ilçede CHP ile İyi Parti’nin oyları birleşmesine rağmen büyükşehir de dahil olmak üzere birçok belediyeyi Cumhur İttifakı kazanmış. CHP’nin dört ilçede belediyeleri kazanmasında İyi Parti’nin katkısı önemli faktör.

Hal böyleyken, yani Cumhur İttifakı devam etme kararı almışken  “herkes kendi adayını çıkarsın” demek acaba hangi siyasi akla, hangi taktiğe sığar?   

Hiç bir parti ittifak yapmaz, anlarım. Fakat rakipler daha da kenetlenmiş. 

Siyaset futbol gibidir. Kazanamadığınız sürece başarısız sayılırsınız.

Bu karar tam anlamıyla kaybetmek demek.

Bir başka pencereden bakalım…

Son genel seçim sonuçları her ne kadar yerel seçimler için tam kıstas olmasa da ittifak yapıldığında sonucun nereye varacağını göstermesi açısında önemli.

28 Mayıs Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına göre Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Şehzadeler ve Yunusemre’de oyların çoğunu aldı. Aslında Kılıçdaroğlu değil İttifak aldı. Manisa genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan 485 bin 424 oy aldı. Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy ise 481 bin 622. Aradaki fark 3 bin 802.

2019’dan bu yana seçmen profili ve tercihlerde büyük değişiklikler oldu. Yerel seçimlerde ittifaklar yarışırsa sonuçlar tıpkı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi başa baş çıkabilir.       

Ancak görünen o ki Meral Akşener bir mucize istiyor. İttifak yapmadan, CHP ile ilçe ilçe, il il iş birliği yapmadan kendi adaylarıyla yerel seçimlere girmek bence siyasi intihar. Çünkü karşısındaki iki büyük parti ittifakı devam ettiriyorken siz ittifak yaptığınız partiyle oyları bölüyorsunuz.    

İttifak olmadan hiçbir şansın yok. İyi Parti’nin ittifak olmadan kazanması için ya uzaydan seçmen gelmesi ya da kırmızı kar yağması lazım. İhtimaller bu kadar uzakken Akşener’in bu çıkışı, bu açıklama hayret verici…