Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) Avrupa şehirlerinde yaptığı atık su analizi ve uyuşturucu araştırmasının 2022 yılı verilerini paylaştı.

Mayıs ayında güncellenen verilere göre, araştırma kapsamında incelenen Avrupa şehirlerinden atık sularında en fazla metamfetamine rastlanan şehirlerden üçü Çekya'da yer alıyordu. Çekya'yı ise Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs'taki şehirler takip etti.  

EN FAZLA ÇEKYA ŞEHİRLERİNDE RASTLANDI

Atık sularda tespit edilen uyuşturucu miktarından yola çıkarak bir şehirdeki uyuşturucu kullanımı hakkında çıkarımda bulunan EMCDDA, amfetamin isimli sentetik uyarıcı maddeye en fazla İsveç, Belçika, Almanya, Hollanda ve Finlandiya'da rastlandığını aktardı. 

Minikler Kukla Çilli ile eğlendi Minikler Kukla Çilli ile eğlendi

Kurumun paylaştığı verilere göre, genellikle düşük olan ve tarihsel olarak Çekya ve Slovakya'da yoğunlaşan metamfetamin kullanımına Belçika, Kıbrıs, Almanya'nın doğusu, İspanya, Türkiye ve Avrupa'nın kuzeyindeki Danimarka, Finlandiya, Litvanya ve Norveç'te de rastlandı. Buna göre, atık sularda rastlanan metamfetamin değerlerine ilişkin verilerin mevcut olduğu 60 Avrupa şehri arasında bu oranın en yüksek olduğu üç şehir Çekya'daydı. Bu şehirler ise Ostrava, Prag ve Karlovy Vary olarak kayıtlara geçti.

EN YÜKSEK KULLANIM İSTANBUL VE ADANA'DA

Rapor, metamfetamin kullanımında Çekya'yı Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs'taki şehirlerin takip ettiğini, Türkiye'de metamfetamin kullanımına en fazla İstanbul ve Adana'da rastlandığına işaret etti. Atık sularda rastlanan diğer uyuşturucu ve uyarıcı maddeler hakkında da bilgi veren rapora göre, İstanbul'un atık sularında esrar, ketamin ve amfetamine, İstanbul ve Ankara'nın sularında eroin ve ekstaziye de rastlandı.

Editör: Ali Gözen