SÜT DİŞLERİ Süt dişleri, sindirimin başlangıcı olan agızda, ilk sahip oldugumuz dişlerdir.Bunun yanında sesleri çıkarmamızda ,çene kemiginin gelişiminde ve çocukların görünüşünde de önem taşırlar. Genelikle  6.ay ile 15.ay arasında ilk dişlerimi

SÜT DİŞLERİ


Süt dişleri, sindirimin başlangıcı olan agızda, ilk sahip oldugumuz dişlerdir.Bunun yanında sesleri çıkarmamızda ,çene kemiginin gelişiminde ve çocukların görünüşünde de önem taşırlar.

Genelikle  6.ay ile 15.ay arasında ilk dişlerimiz olan alt keser süt dişlerimiz gelir.Bunu takiben  3-4 aylık periotlarla diğer süt dişleri sürecektir.Öncelikle alt üst keserler surecektir  ve bunlar  toplam 8 adettir.Bunu takiben süt küçük azı , süt azı ve süt kanin (köpek dişi) dişler sürecektir.Çocuklar 3 yaşına geldiginde toplam 20 adet süt dişinin sürme işlemi tamamlanmış olur. Süt dişlerinin birbiri ve karşı çenedeki süt dişleri ile olan ilişkisi çok  önemlidir ve çocukların çene gelişimi ile daimi dişlerin olası ortodontik problemleri hakkında haberci olabilir.Örnek; süt dişlerin aralıklı olması istenilen bir durumdur ki  çoğunlukla ebeveynler  bunu anormal algılarlar. Süt dişlenme döneminde çocuklar mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmeliler, dişlenme sorunları dışında erken çürükler de süt dişleri icin tehdittir ki , erken kayıplar daimi dişlenmede büyük sorunlar oluşturabilir.Yaşanan en büyük sorun, süt dişlerinin önemi anlaşılmaması ve fırçalama alışkanlığının geç  oluşmasına bağlı süt dişinin çürümesidir.Çocuklarda küçük yaşlardaki diş tedavileri çok kolay olmamakla beraber, çocuğun kooperasyonuna göre ağrısız ve pratik şekilde olmaktadır.Kullanılan dolgu malzemeleri  çocuklara özel yapılmıştır ve sevecekleri  şekilde farklı renkler içerirler. Süt dişlerinin erken kaybı da,  geç düşmesi de sorundur.Daimi dişlenmede süt dişlerinin fazla ağızda kalması da ortodontik sorunlar oluşturabilir.Süt dişleri genelikle alt keserlerden başlamak üzere 6 ile 8 yaş arası düşmeye başlarlar ve son süt dişi 12-13 yaşında düşer. 14 yaşındaki genç bir bireyin ağzında sadece daimi dişleri olmalıdır. Süt dişlerden daimi dişlenmeye geçen çocuklar, mutlaka diş hekimi kontrolünde olmalıdır.Bu dönemde var olan süt dişi dönemindeki  gelişim bozuklukları derinleşir ve müdahale açısından en ideal dönemdir.  Yer alan bilgilerin tamamı genel fikir vermek amacıyladır kesin teşhis ve tedavi hekim muayenesiyle olur.