Cep telefonlarında taksit uygulamasına son verilmesi, bankaların kırmızı çiziklilere kredi vermemesi vatandaşları yeni bir yönteme zorladı. Daha doğrusu var olan bir yöntem iyice geçerli ve meşru hale geldi. Nasıl olduğunu az çok duymuşsunuzdur.  Ben bira

Cep telefonlarında taksit uygulamasına son verilmesi, bankaların kırmızı çiziklilere kredi vermemesi vatandaşları yeni bir yönteme zorladı. Daha doğrusu var olan bir yöntem iyice geçerli ve meşru hale geldi. Nasıl olduğunu az çok duymuşsunuzdur.  Ben biraz daha pekiştirip aslında birkaç yıl sonra sosyal bir patlamaya dönüşecek olan tehlikeye dikkat çekeyim!  

Önce son yıllarda iyice yaygınlaşan yöntemden bahsedelim. Nakde ihtiyacı olan biri düzensiz ödemeleri ya da çeşitli sebeplerden dolayı bankadan kredi çekemiyor. Bu vatandaş soluğu beyaz eşyadan, mobilyaya, elektronikten tekstile kadar birçok ürünü kredi kartsız, senetle satan meşhur mağazalarda alıyor. Oradan ihtiyacına göre bir cep telefonu beğeniyor. Mağazanın iç prosedürü halledildikten, senetler de imzalandıktan sonra 2.500 TL’lik telefonu 4-5 bin TL gibi uçuk bir rakama vadeli ödeme şekliyle satın alıyor. Sıfır telefon doğruca en yakın cep telefonu bayisine götürülüyor. Hemen kısa yoldan paraya çevrilmesi lazım. Nasıl mı? Tabi ki biraz daha düşük bir fiyata! Böylece telefon aylık açıktan taksitle toplam değerinin yüzde neredeyse 200 fiyatına alınıp zararına telefoncuya satılıyor. Sonra taksitlerin ödeme günü gelince sıkıntı başlıyor.  

Bu yöntem nedeniyle birçok kişi şuanda bu mağazaların borçlusu konumunda! Hatta bir bölümü ödeme yapamadığı için mahkemelik olmuş durumda. Tabi suçlu mağazalar değil. Onlar vadeli sattığı için fiyatını belirlemişler, zorla değil ya! Ancak sorun sistemde. Boşluğu bulan kafayı sokmuş. Bu gidişle daha birçok kişi 4-5 bin TL’ye alınıp 2 bine nakde çevrilen telefonların parasını ödeyememekten hacizlik olacak, belki de hapse girecek. Giriyordur da…  

Ayrıca tuhaf bir durum da var. Diyelim ki bu mağazalardan alınan telefonlar nakde çevrilmek amacıyla değil de kredi kartına taksit imkanı olmadığı için alınıyor. Yani kullanmak için.  O zaman ne anladık bu işten? Kredi kartından daha beter bir durum var ortada. Kredi kartı faizinin riski çok daha az değil mi? Bu yöntemle telefon normal fiyatının kaç katına mal oluyor hesaplayın. Vade de uzadığı için alış veriş, alış veriş olmaktan çıkıp farklı bir işe dönüşüyor. Oranlar çok net.  

Bu gidişat mağazaları da mağdur ediyor vatandaşları da. Tavsiyem senetle telefon alıp paraya çevirmeye kalkmayın!  Açıktan taksit sistemi tefeciliğe dönüşmediği sürece güzel bir uygulama. Tekrar ediyorum; Tefeciliğe ve fırsatçılığa dönüşmediği sürece sorun yok. Ancak işin ucunda insanlar mahkeme varsa, haciz varsa bu işin adı alış veriş değil başka bir şey oluyor!