SATIN GİTSİN! Erdem KARAGÖZ Bir ürün ya da hizmet satıyorsanız bu yazı sizi ilgilendirecektir. Şu an “Satış iknası” kitabımın üzerinde çalışıyorum. İlk olarak Manisa’nın yaşam portalı manisahaberleri okurları hemşerilerimle yazımı paylaşma

SATIN GİTSİN!

Erdem KARAGÖZ

Bir ürün ya da hizmet satıyorsanız bu yazı sizi ilgilendirecektir. Şu an “Satış iknası” kitabımın üzerinde çalışıyorum. İlk olarak Manisa’nın yaşam portalı manisahaberleri okurları hemşerilerimle yazımı paylaşmak istedim.

Manisa Büyükşehir oldu, kent büyüyor rekabet artıyor. Yenilik ve değişim satışta çok önemli unsur. Manisalı kabuğunu kırmalı. Teknolojik yatırım, ar-ge, inovasyon, insana yatırım çok daha önem kazandı. Bununla birlikte satışta en önemli kavram kalplere, yani duygulara yatırımdır. Satış % 100 duygusal bir yatırımdır. Satış bir yaşam şeklidir. Dünyada iki iş vardır satmak ve diğerleri. Satış ekibiniz iyiyse, eğitimliyse ve işe sahipleniyorsa siz herkesle rekabet edebilirsiniz.

Yerel gazetelerden takip ediyorum bazı oda başkanları gazetelerde yer almak için AVM’lerden şikâyet ediyor ve şehirdeki iyi satış yapan gençleri aldıkları için serzenişte bulunuyor. Satış ekibine en iyi şartları sunacaksın, eğitim aldıracaksın, satıştan prim vereceksin ve o zaman satış baskısı yani kota isteyeceksin.

Satışın birim maliyetine eğitim ücretleri yazan kaç Manisalı yerel firma var? Satış güveni, satış iletişimi, telefonda satış, ikna, müşteri karşılama, perakende satış, satış kapama, satış teknikleri gibi onlarca eğitim alınmalı ve içsel motivasyon sağlanmalıdır. Unutmayın satış yatırımı size en hızlı dönüş sağlayacak yatırımdır. Manisalı şu anlayıştan kurtulmalıdır. Biz eğitime gönderiyoruz yetişiyor başka şirketlere kaçıyor. Bazıları kaçsın siz eğitim yatırımına devam edin. Süreklilik sağlarsanız işletme gelirleriniz inanılmaz hızla artacaktır. Rakipleriniz buna inanamayacaktır.

Satış ekibine yapılacak eğitim yatırım maliyetini şöyle anlatabilirim. Tulumbadan su gelmiyorsa su çekebilmek için bir tas su atarsınız ve su çekersiniz. İşte aynen bunun gibidir.

Bu maliyetlerle ilgili Manisa Ticaret Odası ön ayak olabilir, ortak bir organizasyon yapılabilir ya da şirketiniz başka maliyetlerden kısarak satış eğitimine bütçe ayırabilir. Birkaç yıl önce bu eğitim ve organizasyonları yapacak şirketler yoktu şimdi onlarda var. Bunu başarı ile uygulayan yerel firmalarda var.

İyi bir satış, eğitim, danışmanlık ve koçluk firması size ne sağlar anlatayım. Öncelikle doğru kişinin seçimini yapar. Kişilik testi, bire bir görüşme, referans araştırması ve birçok detayla bilgilenir. Ekibe ihtiyaçlar doğrultusunda tüm eğitimleri verir. Satışlarını takip eder, sahaya çıkar, görsel gözlem yapar, toplantılar yapar, kota ve diğer detayları konuşur, onları dinler, satış koçluğu yapar, yönetim ile satış ekibi arasında köprü olur, size performans raporları sunar. Sizin satışınızla sizin kadar ilgilenir size de satmak kalır. Böyle bir firma var mı? Evet var siz de eski alışkanlıklarınızı satın gitsin. Hoş geldin değişim.

Not: 1 Eylül Pazar günü saat 14.00’te Sivas 2. Kitap Fuarında “Türk İşi İkna” kitabımın imza günü olacaktır.