Dakikaların, saniyelerin bile çok önemi var bu hayatta. Bazen bir kaza anında bir saniyeyle hayatınız kurtulur. Bazen bir dakika gecikmeyle sınava giremezsiniz ve hayatınız kararır. Saruhanlı’da yaşananlar tam bir hayat özeti.

2019’da yüzde 55’in üzerinde oy alarak Saruhanlı’da belediye başkanı seçilen Zeki Bilgin’in başına gelenler yeni ama çokça yaşanmış bir hikaye… CHP listesi 17.00’dan sonra İlçe Seçim Kuruluna ulaşınca haliyle başvuru kabul edilmedi. Ardından itiraz süreci ve bir gün sonra Saadet Partisi listesinden tekrar güncel liste verilmesi Zeki Bilgin ve ekibi için başlangıçta bir çözüm gibi göründü. Ancak İlçe Seçim Kurulu çeşitli gerekçelerle bunu da kabul etmedi.

An itibarıyla CHP ve Zeki Bilgin seçime giremiyor. CHP teşkilatının bu hatasının faturası ağır oldu.

Bu nasıl bir hata, nasıl şey tarif edemiyorum. Sadece bir kişinin değil, bir partinin, bir seçmen kitlesinin hatta bir ilçenin kaderiyle oynamak…

İlçe Seçim Kurulundan çıkan kararın altına imza atan üyeler arasında Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti’den temsilciler de var. CHP’nin itirazı değerlendirilirken Ak Parti ve MHP’li üyeler doğal olarak Zeki Bilgin’in aleyhine oy kullandı. CHP’nin tavrı zaten belli. Ancak İyi Parti’nin temsilcisi çekimser kalıyor. Oysa CHP’nin seçimleri girmesi gerektiğini savunmuştu İyi Parti!

Bu çok manidar… Ama siyasi çerçeveden baktığınızda gayet doğal.

Çünkü Zeki Bilgin’in aday olamaması durumunda CHP’nin oyları boşa düşecek.

Soru şu; Bu oylar kime gidecek?

Cevabı bulmak kolay değil.

Zeki Bilgin önceki dönem yüzde 55’in üzerinde bir oyla belediye başkanı seçildi. Bu oyların bir bölümü İyi Parti seçmeninden geldi. Çünkü o dönemde ittifak vardı. Şimdi yok. Saruhanlı’da üç aday yarışacaktı. Bir de Dem Parti’nin adayı var.   

CHP olmazsa ki olmama ihtimali çok yüksek, Cumhur İttifakının adayı ile İyi Parti’nin adayı yarışacak. Yani sayı ikiye düştü. İki kutuplu bir seçim olacak ilçede.
CHP’nin ya da Zeki Bilgin’in oyları bu durumda kime gidecek?

CHP’den bugün bir açıklama daha geldi. Cumhur İttifakı adayı Ak Parti’li Ekrem Cıllı’nın ilçe başkanlığı görevinden zamanında istifa etmediği yönünde iddiası var CHP İl Başkanı İlksen Özalper’in…

Hatta CHP’nin girişimleriyle Cumhur İttifakı aday listesindeki 8 Ak Parti ve MHP’li üyenin adaylığının düşürüldüğü de duyuruldu.  

İşler iyice karıştı.  

Ama benim asıl ilgilendiğim bundan sonrası… Saruhanlı’da oylar Ak Parti ve MHP’nin ortak adayına mı yoksa İyi Parti’ye mi gidecek?

Normal şartlarda oyların büyük çoğunluğunun İyi Parti’nin belediye başkan adayı Hüseyin Abacı’nın hanesine yazılması beklenir. Fakat orada da bir sorun var. Zeki Bilgin ve CHP’liler, tavrından dolayı İyi Parti adayına da tepkili.

Burada mantık yürütmekten başka çare yok.  

Her ne kadar yerel seçim olsa da Zeki Bilgin’in kitlesi muhalif kitle. Ak Parti’ye ya da Cumhur İttifakına zaten oy vermeyen bir kitle.

Bu krizi İyi Parti’nin adayı Abacı fırsata çevirebilecek mi? Bence tam anlamıyla bir piyango bu.

Bu durumda İyi Parti’nin adayı, CHP kitlesini ikna edebilirse, doğru siyasi hamleler yapabilirse, alabileceği en yüksek oyu alabilir. Bu kazanmasına yeter mi bilinmez. Bütün herkes adeta İyi Parti’ye çalışırken ve şu olan bitene rağmen İyi Parti adayı Saruhanlı’da kazanamazsa hatayı kendinde arasın…