KOAH HASTALIĞI SICAK HAVAYI SEVMEZ! KOAH, halk dilinde “müzmin bronşit” olarak da bilinen, akciğerlerindeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak solup alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen kronik bir hastalıktır. Kronik Obstrü

KOAH HASTALIĞI SICAK HAVAYI SEVMEZ!

KOAH, halk dilinde “müzmin bronşit” olarak da bilinen, akciğerlerindeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak solup alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen kronik bir hastalıktır. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın en önemli özelliği; akciğerlere giren ve çıkan havayı, nefes darlığına neden olabilecek kadar kısıtlamasıdır. Dünya’da ölüm nedenleri arasında 6. Sırayı alan KOAH’nın artış oranı %163 gibi çok yüksek bir sayıdır.

Yaz aylarında klima kullanımı, tozlu ve aşırı kurak yerler, cereyanda kalma ve havadaki ne m oranıyla birlikte hissedilen sıcaklık oranının artması KOAH hastalığı olan kişileri olumsuz etkilemektedir.

Sıcak havalarda suların buharlaşmasıyla birlikte havadaki nem oranı artar ve sıcak hava daha fazla nem tutar. Sağlıklı bir yaşam için havada belirli bir oranda nem bulunmalıdır. Nem oranının aşırı az veya çok fazla olması KOAH hastaları için risk oluşturur. KOAH hastaları için önemli olan solunan havanın nem oranının ideal seviyede (%45-50), ısı oranının ise yaklaşık 20-23 derece olmasıdır. Bu oran kapalı ortamlar için nem ve ısıölçerler sayesinde dengede tutulmalıdır. Artan nem oranı aşırı terleme, aşırı sıcakla birlikte sıvı kaybı, göğüste baskı hissi, ter gözeneklerinin tıkanması, tansiyon ve ikincil hastalıklara bağlı soluma güçlüğü gibi nedenlerle solunum yetmezliğine neden olabilir. Solunan havadaki nem oranı normal düzeyin altında veya üstünde olursa balgam çıkışını engelleyerek solunum yollarında tıkanma ve enfeksiyonlara sebep olabilir.

Eğer KOAH hastasıysanız ve yazı rahat bir şekilde geçirmek istiyorsanız; nemli ve sıcak havalarda aşırı hareket ve egzersizlerden kaçınmalısınız. Yüksek nemli günlerde camları açmamalı ve ortamınızı gece havalandırmalısınız. Merkezi havalandırmaları ve klimaları ortama belli bir oranda nem verecek şekilde ayarlamalısınız. Bol meyve- sebze olan öğünler hazırlamalı, protein bakımından zengin olan besinleri tüketmelisiniz. Böbrek ve kalp yetmezliğiniz yoksa bol sıvı tüketmelisiniz. Kesinlikle sigara kullanmamalısınız.


Özel Sekiz Eylül Hastanesi

Göğüs Hastalıkları

Uzm. Dr. Nevin SOFUOĞLU