Türkiye nefesini tutarak tarihinde ilk kez sonucunu kestiremediği, kağıtların yeniden dağıtılacağı, seçmen çeşitliliğin ön plana çıkacağı, 2 milyonun üzerinden yeni genç seçmenin sandık başına gideceği bambaşka bir seçim sonucuyla yüzleşecek. Düşünün dünyayı sarsan bizi acılara garh eden binlerce vatandaşımızın hayatını yitirdiği, binlerce vatandaşımızın cesedinin bulunamadığı, 11 ilin tamamen coğrafyadan silindiği böylesi bir süreçte seçime gidiyor Türkiye. Her bir oyun kıymeti harbiyesi çok yüksek.
 

Aslında bakarsanız Cumhur İttifakının bileşenleri ‘Bizim için ilk turda seçim tamam’ diyor. Millet İttifakı cephesine penceresinde ise durum tam tersine ‘Halk bu sefer tamam diyecek ve 80 milyon halkı kucaklayan yeni yönetim anlayışının yönetim biçimi iş başına gelecek’ diyor.

İşte tamda bu bağlamda diyorum ülkenin iki kutup’a dönüştürüldüğü bu süreçteki 14 Mayıs 2023 Genel Seçimi geçmiş seçimlere göre oldukça hayati önem arz ediyor.

Bunu bu şekilde algılayamayan bireyin bu ülkenin gerçeklerinden bir haberdar olmadığının bilinmesinden yarar görüyorum.

Hem Sanayi, hem de Tarımsal açıdan Türkiye’de en çok göç alan illerin en başında nüfus yoğunluğu bulunan Manisa’da partiler Milletvekili Top 10 listelerini birer gün arayla açıkladı. İlk açıklayan parti MHP oldu.

Birkaç dönemdir MHP’nin grup Başkan vekilliğini üstlenen Erkan Akçay listenin başına oturdu. İkinci sıraya ise  Alaşehir’de büyük bir üstünlükle seçim kazanan CHP’li Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu karşısında hüsrana uğrayan Ali Uçak aldı. 

Milletvekillerini belirleme de ikinci sırayı CHP aldı. Orada da CHP’nin Grup Başkan vekili ve Kılıçdaroğlu’nun karar vericileri arasında yer alan Özgür Özel ilk sırayı aldı. 

Ak Partide ise ilk sırayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine yakın olmayı başaran geçmiş dönemlerde de milletvekilliğini son anda kaçıran Bahadır Yenişehirlioğlu kaptı.

İYİ Parti de ilk sırada ise Partinin Genel Başkan Yardımcılarından kadın milletvekili Sunat Şenol açıklandı.Manisa Teşkilatının oyların büyük bir bölümünü almayı başaran Hasan Eryılmaz ise ikinci sırada kendisine yer buldu.

Partilerin genel sıralama değerlendirmelerine geçmeden önce 2018 Genel Seçimlerinde hangi parti kaç milletvekili ile mecliste temsil ediliyordu o sayıları vereyim.

Ak Parti 5 milletvekiline sahip. Murat Baybatur,Uğur Aydemir,Semra Kaplan Kıvırcık,Mehmet Ali Özkan,İsmail Bilen,İYİ partiden istifa edip AK Parti saflarına katılan Tamer Akkal ile bu sayı 6 milletvekiline yükseldi.

CHP’deki tablo ise Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu,Bekir Başevirgen. MHP’de ise tek milletvekili ile Erkan Akçay temsil ediyor.

Peki 14 Mayıs akşamı sandıkların açılmasıyla birlikte mecliste aritmetik nasıl olacak diye soranlarınız çoğunlukta. 

Ak Parti milletvekili aday adaylığını 66 kişilik bir liste ile başı çekti. Onu takip eden ise 34  kişi ile CHP, İYİ Parti ise 36 kişi, MHP’ye de 19 kişi başvurdu.
  

AK PARTİDE LİSTESİNDE SÜPRİZLER YAŞANDI. YENİŞEHİRLİOĞLU-OĞUL ARINÇ FAKTÖRÜ 

Partilerin açıkladığı kesin top 10’a girmeyi başaran Milletvekilleri kimler, hayal kırıklığı yaşayanlar kimler konusunda sizleri aydınlatayım.

 Doğal olarak iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisinin listesi ile başlamak istiyorum.

Mevcut milletvekilleri ile birlikte toplamda 65 aday adayı Genel Merkeze başvurdu. Her zaman olduğu gibi kağıt üzerinde kimsenin kaçıncı sırada olduğunu bilmediği, bilse bile Genel Merkezin buna bu sıralamayı dikkate almadığı Temayül yoklaması yapıldı.

Açıklanan 10 kişilik sıralamaya sadece mevcut milletvekillerinden üçü girebildi. Yani kadronun yüzde 50’si üzerinden değişikliğe gidildi. Listenin en büyük sürpriz ismi ve liste başında yer alan Akhisarlı Bahadır Yenişehirlioğlu. Peki kimdir bu listenin üst sırasına gelmeyi nasıl başardı bu sorulara  gün boyunca yanıt arandı.Yenişehirliıoğlu,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Erdoğan ailesi ile ilişkilerini yaşamı boyunca her daim sıcak tutmayı başardı. Bunu nereden mi anlıyoruz. 

TRT 1'de yayınlanan Payitaht "Abdülhamid" dizisinde 5 sezon boyunca canlandırdığı "Tahsin Paşa" karakteriyle, Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizisinde Derviş karakterini canlandırmasındaki tanın imkanla. Bu süreç onun inanılmaz yükselişe taşıdı. Siyasi hayatına gelince Akhisar’da Refah Partisinden Belediye Başkan adayı oldu. Bir dönem önceki genel seçimlerde AK Partiden milletvekili adayı oldu ve son anda meclise giremedi.

Cumhurbaşkanı Kurmaylarının Manisa’daki ilk sıralama tercihi Yenişehirlioğlu’ndan yana oldu. İkinci sıraya Murat Baybatur yerleşti. İYİ partiden seçildikten kısa bir süre sonra istifa ederek Ak Parti saflarına katılan Tamer Akkal listede 3. Sıradaki yerini aldı. Asıl merak edilen 4. sıraya kim geleceği idi. O isimde geçen seçimde İstanbul’dan parlementoya giren Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç idi. Ahmet Mücahit Arınç ismi de Ak Parti Manisa teşkilat cephesinde sürpriz isim olarak değerlendirildi.

Diğer bir bakışla Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisiyle inişli çıkışlı siyasi süreç yaşayan ve Manisa siyasetinde halazır söz sahibi olup olmadığı, partiyi mevcut milletvekili sayısında tutmak için Bülent Arınç’ın oğlunu listeye sürpriz bir şekilde dahil etti.

İki dönem TBMM Başkanlığı, Başbakan yardımcılığı,Hükümet sözcülüğü ve Cumhurbaşkanı İstişare Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulunan Arınç’ın partisinin oyunu arttırtıp arttırmayacağı merak edenlerdenim. Somalı vekil Mehmet Ali Özkan ise 5. Sırada yer buldu. Kadın milletvekili kotası ise Ayşe Nevin Sert ile 6. sırada yer buldu. Mevcut milletvekiller Semra Kaplan Kıvırcık, İsmail Bilen, Uğur Aydemir liste dışında kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ameliyatında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Profesör Mehmet Füzün’ün kardeşi AK Parti Akhisar İlçe Başkanı Mehmet Fatih Füzün’ün listede yer almaması da sürpriz olarak değerlendirildi. Cumhur ittifakı 2018 seçimlerinde Manisa’da %51 oy oranına ulaşırken 494 bin 844 kişinin oyunu almayı başarmıştı.Son yapılan yerel seçimlerde ise 460 bin 692 seçmenin oyunu aldı.Ancak TL’den 6 sıfırın atıldığı süreçlerden yeniden bol sıfırlı rakamlara dönülmesi,enfilasyonun tekli hanelerden çiftli hatta reel hayatta 400-450 enfilasyon rakamlarına gelindiği bu süreçte beklediği oyu alabilecek mi bilinmez.

CHP’DE MEVCUT VEKİLLERLE YOLA DEVAM KARARI

Altılı masanın mimarı olan CHP Manisa’daki milletvekili sıralamasının en tepe noktasında Grup Başkan vekili ve Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarından Özgür Özel yer aldı. 

Özel’in kendisinden sonraki sıralamada Ahmet Vehbi Bakırlığoğlu ve Bekir Başevirgen’in yer bulması mevcut ekibine sıkı sıkı sahip çıktığını ortaya koydu. Aylar öncesinden milletvekili aday adaylığını parti önünde açıklayan her fırsatta ön seçim yapılması gerçeğine işaret eden ancak zamanın darlığı dolayısıyla bu talebi yerinde görülmeyen CHP il başkanı Semih Balaban’ın 3 veya 4. Sıra yerine 5. Sıraya yazılması Balaban cephesinde şaşkınlığa neden oldu. Bir başka şaşkınlığı ise DEVA partisi il teşkilatı yaşadı.CHP’ni ittifak listesinde 4. Sırada yer verilen Selma Aliye Kavaf’ın gösterilmesi Deva Parti teşkilatınca tepkilere neden oldu.Partililer mevcut il başkanları Cansın Tunçdirek’in listeye alınmasını şaşkınlıkla karşıladı.

Diğer yanda Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın Manisa’daki ittifak listesi seçilebilir yerden gösterilmesi beklenirken Muğla 4. Sıradan gösterilmesi bu cephede de sürpriz olarak değerlendirildi.

Sıralama kırgınlığı ve şaşkınlığı yaşayan Semih Balaban ve listede yer bulamayanların küsmeye ve kırılma lükslerinin bulunmadığı belirtmek isterim. Seçilebilir sırada olmalı mıydı Balaban sevenler cephesinden bakıldığında yüzde yüz. Balaban’ın seçilebilir yerden gösterilmemesinin arkasında yatan en büyük nedenin ise Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adayı olduğu süreçte Manisa İl örgütü olarak Kılıçdaroğlu’na karşı bayrak açmasının etken olduğunu belirtmek isterim.

Bir başka pencereden baktığımda ise Özgür Özel’in Manisa’daki milletvekilliği listelerinde büyük ölçüde belirleyici rol oynadığını belirtmek isterim.Bu seçimde listelerde yer bulamayan küskünler Yeşil Sol Partiye kayacak mı bunu 14 Mayıs gecesi hep birlikte göreceğiz. Özgür Özel ve 10 milletvekili adayı ve CHP örgütü ittifakıyla bir bütün olup bu seçimden kazançlı çıkmayı hedefleyen yolları bir bir geçmek durumunda olduğunun bilinci seçme hissettirmeli.Bunu yapacak güç ve iradenin olduğunu biliyorum. 

10 Kişilik listede 5 kadına yer verildiğinin altını çizmeden edemeyeceğim. Bu yönüyle bakıldığında da kadına değer verildiğini görebiliriz. Partilerin Ankara-İstanbul yolları üzerindeki ilçeler dengelerinin geçen sıralamada olduğu gibi bu korunmuş olması oldukça akılcı bir stratejinin izlendiğini ortaya koyuyor.
   
AKÇAY MHP’DE YİNE LİSTE BAŞI 

CHP’de grup başkan vekili Özel’in liste başında olduğu gibi MHP ‘de de Grup Başkan vekili Erkan Akçay’da liste başındaki yerini korudu. Milletvekili aday adaylığında fazla ilgili görmeyen MHP’deki sıralamanın ikinci koltuğuna Alaşehir ilçesinde 50 yıl sonra CHP’nin bayrağını dikmeyi başaran belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu karşısında seçim kaybetmiş olan Ali Uçak yer aldı. Türkiye’nin tek büyükşehir Belediyesi olarak kalmayı başaran Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün son 7 yılda CHP’nin hedefinde olması, yaşanan skandalların yine CHP tarafından mahkemelere taşınması 2024 ‘de yapılması ön görülen Yerel Seçim öncesindeki Genel seçimdeki MHP ‘ye gelecek oyları olumsuz yönden etkilemesi kaçınılmaz gibi görünüyor. MHP tabanının İYİ partiye hızla evrilmesi, Sinan Ateş cinayetinde partinin izlediği duyarsızlığın seçmenin vereceği oyları olumsuz yönde etkileyeceği muhakkak.Cengiz Ergün’ün son yerel seçimde aldığı 460 bin 692 oyun tamamını kontrol edip etmeyeceğini inan bende en çok merak edenler arasındayım.Seçimin ekonomik finansının büyük ölçüde Ali Uçak tarafından karşılanacağını seçimdeki izlenecek stratejinin ise Erkan Akçay ve Cengiz Ergün tarafından yürütüleceğini düşünüyorum.İşlerinin oldukça zor olduğunu belirtmek isterim.Bunu ben dillendirmiyorum bizzat MHP’ye oy atmış ve atıp atmamak arasında gidip gelen kendi seçmenleri söylüyor.
 ’Midyata giderken eldeki pirinçten olmak’ seçeneğinin olduğu unutulmamalıdır.

İYİ PARTİ BU KEZ YOĞURDU ÜFLEYEREK YEMEK İSTİYOR

Geçtiğimiz genel seçimlerde Manisa’dan tek milletvekilini meclise taşıma başarısını yakalayan İYİ parti Manisa teşkilatı. Tamer Akkal’ın partisinden istifa edip AK Parti saflarına geçmesiyle birlikte İYİ Parti Genel Merkezi Manisa’da yoğurdu adeta üfleyerek yeme prensibini elinde bulundurmak istiyor. 

O nedenle parti teşkilatlarının ve üyelerinin katılımıyla Manisa merkez,Salihli ve Akhisar’da ön seçim yaptı. Hasan Eryılmaz Temayül ilk sırasında yer alırken teşkilat üzerindeki hakimiyetini aldığı oylarla birinci sıraya oturarak tescillendirdi.

Diğer yanda da Filiz Tuğçe Ayrancı İplikçi ikinci sırada, Salihlili öğretim üyesi Mehmet Koç 3. Sıraya yerleşti.Manisa’daki FETÖ operasyonlarının mimarı korkusuz emekli savcısı ve avukat Kazım Özsoy ise 7. Sırada yerini aldı.

Gerçek listeye gelirsek Genel Başkan Meral Akşener Manisa’daki listenin en tepesine Genel Başkan Yardımcısı Sunat Şenol’u koydu. Geçmişteki seçimlerde olduğu gibi Şenol KONTEJAN olarak liste başı oldu.Manisalılar onu oda Manisalıları bir aylık süreçte nasıl tanır o da kendisini nasıl anlatır inanın bende merak ediyorum.
   
 Hasan Eryılmaz kontejan adayı süpriziyle listede 2. Sıraya geriledi. İyi parti İl Başkanı Zafer İksir “Bizim hedefimiz en az 4 milletvekili’ diyor. Olma ihtimali var mı bu seçimde şu olmaz diyemiyorum. Çünkü sonuçta Manisa Sağ seçmenin ağırlıkta olduğu bir yer.Beni en çok şaşırtan ise MHP’de milletvekilliği yapmış, İYİ parti il başkan adayı olmaktan son anda vazgeçen Mustafa Enöz’ün 10 kişilik milletvekili sıralamasında yer verilmemesi. Bir zamanlar Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği  Genel Başkanı deneyimli kurt siyasetçi Ahmet Çayırlı’nın liste dışında kalmasını ise Akşener tarafından farklı bir süreçte değerlendireceğinin işareti olarak bakıyorum.Siyasette küsenin kaybedeceği bir sürecin tamda ortasından geçildiğinin bilinmesinden yarar görüyorum.
 

Gelelim seçim totoya neden toto diyorum Türkiye son 10 yılda inanılmaz olumsuzluklar dönemeçlerine tanık oldu. Aslında geldiğimiz noktada Kral’ın ne denli çıplak olduğunu mevcut iktidar farkında. Sadece itiraf etmekten çekiniyor. Bence çıplaklı ayıp falan değil ayıp olan o çıplaklığı giyindiremiyorsanız, açlığı tokluğa dönüştüremiyorsanız, havadan para bekleyenleri balık tutmayı öğretemiyorsanız onları sürekli beklenti içersine sokuyorsanız asıl sorun budur.

Türkiye içinde bulunduğu deprem felaketi ve binlerce deprem şehidi dolayısıyla ülke ilk kez sessiz sedasız patırsız ve gürültüsüz bir seçim geçirecek. Aslında süre de o denli uzun değil. Cumhurbaşkanı adayları 10 büyük ilde halkla buluşacak ve televizyonları mesken tutup halka projelerini anlatacaklar. Başkan adayları somut inandırıcı projeler,cepleri ısıtacak gerçekçi uygulanabilir rakamlar, özgürlüğü, adaleti, insana olan değeri ön plana çıkartan ve sistemsizliği değil sistemin hayata geçtiği, Gençleri yurt dışına değil ülkenin kalkınmasına yönelik bir Türkiye’yi hep birlikte lider ülke yapma projelerini anlatmalılar.

Seçimle ilgili sadece bir öngörüm var. Ak Parti 3, CHP 3, İYİ Parti 2 Yeşiller Sol 1, 1 Milletvekili ortada sahipsiz...

Tüm partilerin vekil adayları ve teşkilat ve örgütleri işiniz çok zor vatandaşı inandıran sırat köprüsünü geçer.

Saygılarımla….