Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, seçimlerden sonra büyük bir krediyle koltuğa oturdu.  Beklenti çok yüksek, sorumluluk çok ağır.

Zeyrek bundan sonra birçok önemli problemle de baş etmeye çalışacak.

Ferdi Zeyrek'in masasındaki en büyük sorun ise hiç şüphesiz imar planı... Ve öyle bir sorun ki bu yukarıya tükürsen bıyık aşağıya tükürsen sakal.

Evet imar planı Cengiz Ergün döneminde meclise gelmiş ve yıllar süren bir çalışmanın ardından nihayet onaylanmıştı.

Ancak geçtiğimiz günlerde Gazeteciler Cemiyeti olarak Ferdi Zeyrek'i ziyaretimizde, imar planının aslında halen iptal edilme durumu ile karşı karşıya olduğunu gördük.

Bu iptal topyekün bir iptal değil tabii ki. Ancak açılmış çok dava var ve her an imar planını sekteye uğratacak karar veya kararlar çıkabilir.

Bunu ben değil Başkan Ferdi Zeyrek söylüyor.

Ayrıca asıl mesleği mimarlık olan Zeyrek'in imar planının bazı bölümlerine itirazının olduğu da biliniyor.

Ve haklı da...

Çevre yolunun bulunduğu bölgelerde özellikle Gediz Nehri'ne yakın imara açılan araziler, dolgu çalışması yapılmadan nasıl konut veya iş yeri inşaatlarına açılacak?

Dolgu yapılmaya kalkılırsa nasıl dev bir alan doldurulacak?

Mümkün görünmüyor...

10 kat imar verilen bazı alanlar böyle bir imar düzenlemesini kaldırabilecek durumda değil.

En ufak bir yağışta her yerin sular altında kalacağı aşikar.

Ama bir yandan da imar planının devreye girmesi lazım. Vatandaşların, kamuoyunun beklentisi var. 

E bir de açılan davalar eklendiğinde imar planının akıbeti ile ilgili ciddi soru işaretlerinin olduğu ortaya çıktı.

Manisa'nın uzun yıllardır beklediği imar planının akamete uğramasını aslında Ferdi Zeyrek de istemiyor. Bunun Manisa'ya birkaç yıl daha kaybettireceğini biliyor.

Nasıl olacak, ne yapılacak?

Mahkeme kararları beklenecek şimdilik. Eğer burada bir sorun çıkmazsa imar planındaki sorunlu alanlarla ilgili yeni düzenlemeler meclis gündemine gelecek.

Benim bu noktada asıl dikkatimi çeken, 40 yılı aşkın bir süredir beklenen imar planının Manisa'nın geleceğine çok da bir ışık tutmadığı iddiası ve eleştirisi oldu.

Asıl korkulan ise mahkeme kararları ile imar planının bir bölümünün uygulanabilirliğinin ortadan kalkma ihtimali.

CHP'nin çoğunlukta olduğu meclis imar planı ile ilgili istediği kararı alabilir. Ama görünen o ki bu bile hiç kolay olmayacak.

FERDİ ZEYREK ZAFER SARHOŞU DEĞİL

3 Nisan'da resmen Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ferdi Zeyrek'in nasıl bir yol çizeceği merak ediliyordu. Çünkü halk onu meydanlardaki konuşmaları vaatleriyle tanıdı. Belediye başkanı olduktan sonra tavırlarını ne olacağı merak konusuydu.

Şahsi izlenimim şudur; Ferdi Zeyrek son derece olgun bir "Belediye Başkanı" profili çizdi şu ana kadar. Sanki uzun yıllardır belediye başkanı gibi. Söylemleri sözleri gayet dengeli.

Ancak ekip kurma konusunda her belediye başkanının ilk dönemde karşılaştığı şeyleri yaşıyor. Bu şimdilik doğal. Ama uyum sürece çok uzun sürmemeli. İyi ekip belediye başkanını vezir eder. Kötü ekip ise...

Bu bağlamda A'dan Z'ye uyumlu bir ekiple Ferdi Zeyrek'in liderlik vasıfları birleştiğinde, olumlu işler ortaya çıkacağını düşünüyorum.