Ülkede geçtiğimiz 15-28 Mayıs 2023’de Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler yapıldı. Manisa’da iktidarın heybesine bilindiği üzere 4 milletvekili girdi. Liste tamamen değişti partinin ‘ağabey olma yolunda’ olan Murat Baybatur’un liste başındaki yerine sürpriz bir şekilde 11 yıldır Akhisar’dan uzaklaşan yaşamını hukukun dışında yazarlığa, dizi oyunculuğunda ‘Tosun Paşa’ rolü ile fenomen olan Bahadır Yenişehirlioğlu getirildi.

Tabi ki listede tek sürpriz isim bu değildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Manisa’dan Bursa’ya gönderilen ve son olarak oradan milletvekili seçilen Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç’ın listenin 4. Sırasına getirilmesidir. Manisa’daki radikal AKP seçmeni Yenişehirlioğlu ve Mücahit Arınç’a olan tepkisini sandığa yansıtmasıyla oyların düşmesinin ötesinde önemli bir milletvekilliğinden oldu.

İşte AKP Genel Merkezde Manisa İl Teşkilatını başarısız görerek Başkan Salih Hızlı’nın dışındaki tüm yönetimi görevden aldı. Uzun bir süre Hızlı’nın yeni yönetimini oluşturması beklendi.Evet bana göre dağ fare doğurdu. Görevden ‘Azzedilen’ 52 kişilik listedeki 16 kişi günah keçisi ilan edilerek listenin dışında bırakılırken daha önceki listede yer alan 36 kişi Hızlı’nın yeni listesi olarak açıklandı.

Atamalarla birlikte kesintisiz il başkanlığı görevini üstlenen Akhisarlı il başkanı Salih Hızlı,Bahadır Yenişehirlioğlu dokunuşlarıyla oluşturulan yeni yönetim kurulu listesi zorlu yerel seçimlerde ilk sınavını verecek.Tabi ki şunu da unutmamak gerekir.Manisa’nın bir Genel Başkanı var.Özgür Özel rüzgarının nasıl eseceğini hep birlikte ülke genelinde 2024 yılında yapılacak Yerel Seçimlerde hep birlikte tanık olacağız.CHP’nin 8. Genel Başkanı Özgür Özel ısrarla Manisa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin kazanılmasını istiyor ve Genel Başkan olarak geldiği Baba ocağında bu isteğini partililerine haykırdı.

Birde böyle bir tablonun olduğu iktidar milletvekillerince göz ardı edilmemeli ve unutulmamalıdır.

Manisa’daki yerel haritaya baktığımızda ise Akhisar-Turgutlu-Saruhanlı ve Alaşehir ilçeleri CHP’li başkanların imzası bulunuyor. Salihli-Sarıgöl, Kula, Selendi ve Büyükşehir Belediyesinde ise MHP’li başkanlar yer alırken, Soma, Demirci, Gördes, Gölmarmara, Köprübaşı, Kırkağaç, Yunusemre, Şehzadeler ve Ahmetli’de AKP’li belediye başkanlıkları bulunuyor.

Gelelim 2024 belediye başkanlık yarışından feragat edenlere Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Genel Seçimlerin start almasıyla birlikte “Aday değilim. Bu böyle biline” diyerek aday olacaklarının önündeki engeli kaldırdı. İnanın kendisini bu erdemliğinden dolayı tebrik ediyorum. Göreve talip olmak nasıl erdemlik ise bırakmanın da bir erdemlik olduğunu somut olarak ortaya koydu Ömer Faruk Çelik.

 Akp’de üç dönem kuralı işler mi veya işletilir mi bilmem ama şimdiden yeni belediye başkan aday adayları isimlerini tek tek açıklamaya başladı. İki dönemdir çok iyi hizmetler yaptığını anlatan Yunusemre Belediye Başkanı Dr.Mehmet Çerçi dururken aday adayları tek tek er meydanına çıkmaya başladı.

AKP’deki ‘Biat’ kültürü hiçe sayıldığı sürecin yaşandığı Manisa’da Yunusemre ilçesinde ilk Belediye Başkan aday adaylığı eski il başkanı Berk Mersinli yaptı. Onu takiben Manisalı olan İzmir SGK İl Müdürü Bürokrat Yavuz Kurt, muhtemeldir ki onu takiben Hüseyin Tanrıverdi’nin en büyük destekçisi olan Adnan Kaçire aday adaylığını açıklayacak isimlerden olacak. Aday adayların devamı gelir mi bilinmez ancak şunu biliyorum Yunusemre Manisa’nın ekonomik, nüfus olarak büyük ilçelerinin en önünde yer alıyor. Merkezde bulunan iki ilçede en çok paranın döndüğü yerleşim yeri tabiî ki Yunusemre. Üniversite, OSB, resmi kurumların büyük çoğunluğu, Askeri birlikler, Üniversite hastanesi, Devlet Hastanesi, Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi, Muradiye OSB,TOKİ’ler ve bir çokları bu ilçenin sorumluğu içinde yer alıyor. Başkan aday adayların çokluğunu buna bağlamak şimdilik yeterli olacağını düşünüyorum.

 Şehzadeler ilçesine geldiğimde ise oradaki ekonomik girdiler biraz Hint fakiri düzeyinde.

Yunusemre gibi büyük ölçekli yatırımları fiziksel anlamda yapılmasını mümkün kılınmadığı anlatılır. Oysa ki bence durum hiç de öyle değil. Dönemin Belediye Başkanı Ertuğrul Dayıoğlu’nun hayali olarak kalan sonrasında Ömer Faruk Çelik  ve MHP li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün tarafından seçimde yapacakları ajandalarına aldıkları Spil’e teleferik projesi. Yok Uncubozköy’den mi geçsin mi, oradan olmaz şuradan geçmeli diyen mesnetsiz çekişmeler ortaya çıkan ciddi bütçe ile sessiz sedasız rafa kaldırıldı. Ne AKP’li başkan ne de MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün dillendiriyor.

Oysaki Spil işlenmesi gereken bir mücevher. Akılcı turizm yatırımları ile çığır açar.

Ekolojik Tarımsal Turizm, Endüstriyel Tarımın öncüsünün yolu açılabilir. Gediz’in etrafı ıslah edilerek Eskişehir modeli projeler yaratılabilinir. İnsana dayalı projeler hayata geçirmek mümkün.

Bunlara eklenecek olan diğer projeleri hayata geçirecek zeki ve akıl dolu belediye başkanlarına ihtiyaç var Şehzadeler’de...

AKP başkan aday adayları tek tek ortaya çıkmaya başladı. İlk açıklayan iş insanı çarşı esnafı İbrahim Onaylı oldu. Partisinin önünde gerçekleştirdiği aday adaylığı açıklaması partinin köklü isimleri yer aldı. Onaylı, daha sonra basınla buluşmasında hayata geçireceği projelerinde ip uçları verdi.

İkinci aday adayı ise Mali Müşavir Ahmet Tonguç oldu. Tonguç da tarihi Bedesten başkanlık yolundaki hayallerini ve projelerini partilileriyle paylaştı.

İyi Parti’de Ahmet Karadağ Şehzadeler Belediye Başkanı adaylığını ve Yunusemre ilçesinde de Belediye Başkan adayını Tufan Akan olarak Genel Başkan Meral Akşener Ankara’da açıklayarak resmileştirdi. DP Genel Başkanı Gültekin Uysal geçtiğimiz günlerde Manisa’ya gelerek Şehzadeler Belediye Başkan adaylarının Murat Yörük olduğunu açıkladı.Bu cephede de Manisa Dostlar Meclisi öncüsü Cihan Canuyar’ın DP Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak hazırlandığı es geçemem.

Sağ cephede başkan aday adayları sahneye çıkarken gözler CHP’nin aday adayları ve adayları kimler olacağına çevrildi. Şehzadeler bölgesinde mevcut ilçe başkanı Hakan Gürtunca ve Köy Koop’un eski başkanı Nurettin Dingaz’ı adı geçerken Yunusemre de ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in meslektaşı Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı ile Semih Balaban’ın adının geçtiğini söylemek isterim. Balaban’ın alacağı farkı kararı da göz ardı edemeyiz.

Son olarak da AKP Salih Hızlı’nın yeni A Takımı ve liste dışında kalanlara değinmeden edemem.   

Cüneyt Kamal daha önceki yönetimdeki yeri 2. sırada iken 14. sıraya düştü. Kamal’ın Yunusemre Belediye Başkan aday adayı Yavuz Kurt’u siyasi hayata kazandırılmasında öncü rol oynadığı bilgisi yoğunlukta.

Cemal Alat’a geldiğimizde de Salih Hızlı’nın  önceki yönetiminde 25. sırada yer alırken yeni listede kendisine 12. sırada yer buldu.

Alat’ın listedeki yerini kesinleştirmesinde AKP Grup Başkanı Vekili Manisa 1. Sıra Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ile seçimler sürecinde hareket etmesinin etkin olduğunun altını çizmekte yarar görüyorum.

Hızlı’nın geçen dönemki listesinde 17. Sırada yer bulan Mustafa Ali Çimbil ise yeni oluşan listedeki yeri 37. Sırada oldu.

Çimbil, Anap döneminde aktif siyasette pişerken siyasetteki gizli ustalık belgesini AKP’deki listelerdeki değişmez rolünü yine elinde bulundurmayı başaranlardan oldu.

Anap’taki siyasetinde tanıdığımız ve yine AKP’nin kurucu yönetimlerinde yer alan Ataman Taydaş ise Ahmet Mücahit Arınç’a verdiği desteği ile seçimler boyunca ilçe ilçe gezmesine karşın Hızlı’nın yeni listesinde yer bulamadı. Onunla birlikte Ümit Taydaş da liste dışında kalanlardan oldu.

Yunusemre İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Zafer İkinci Hızlı’nın daha önceki yönetim listesinde ikinci sırada yer alırken yeni oluşan yönetim kurulunda ise listenin son sıralarında yer aldı.

Akhisarlı il başkanı Salih Hızlı’nın siyasette, belediye de ve Akhisarspor’daki yol arkadaşı Ömer İşçi, Akhisar Belediye Başkanlığına aday gösterileceğinden dolayı yeni yönetimde görev almadı.

Yunusemre Belediye Başkanı Dr.Mehmet Çerçi’nin Başkan Yardımcısı eski Paşaköy Belediye Başkanı Dilşat Ulaş’ta yeni oluşan ekibinin dışında kaldı.

Dönemin bakanlarından Ekrem Pakdemirli ailesinde torun Esad Ekrem Pakdemirli yeni hızlı yönetimindeki yerini 9 sıra yükselterek 20. Sıradan listeye girmeyi başardı.

Önceki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin listede kalmasında rolünün etkin olduğunu belirtmek isterim.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve ekibinin siyasetteki yol arkadaşı olarak bilinen Hüseyin Işıkal geçen dönemdeki listenin 36. Sırasında yer alırken yeni oluşumda 28. Sırada yer bularak güvenirlilik olduğunu ortaya koydu.

Otizimli iki çocuk annesi olmasının ötesinde yaşamı boyunca yılın annesi olmaya aday gösterebileceğim Saadet Şeranoğlu, liste dışında bırakılması Manisa’daki engellilerin göz ardı edildiğini somut ortaya konmasına neden olmuştur.

AKP’nin Manisa’da kurulmasında en etkin isimlerin başında gelen Tezcan Ödemiş’in oğlu Levent Ödemiş’in liste dışında bırakılmasını da  ‘geçmişe vefa’ anlamında karne notunda (O) olarak değerlendiriyorum.

Manisa’nın tanınmış köklü esnaflarından Halil Pekcan’ın başarılı iş insanı oğlu Ahmet Pekcan ise Hzıylı’nın önceki yönetim listesinde 22. Sırada iken Hızlı’nın yeni A takımında bu kez 6. Sırada yer buldu.

Oysaki Pekcan ailesi onun aktif siyaset yerine tamamen aile şirketinin başına geçmesindeki hayallerini bir dönem daha erteleyeceğe benziyor.

52 Kişilik AKP Manisa İl Yönetim Kurulu listesinden 16 kişi liste dışına itilirken diğer yandan da seçimlerdeki performans düşüşün günah keçisi olarak ilan edilmesini de kesinlikle doğru bulmadığımı belirtmek isterim.

Diğer bir cepheden baktığımda ise önceki listede yer alan ancak İl Başkanı Salih Hızlı’nın dışında Genel Merkezce görevden azledilen 36 kişinin yeniden görev verilmesi oldukça şaşırtıcı verilerden birisi.

 Hızlı’nın 52 kişilik yeni yönetim kuruluna tek bir el dokunduğunu düşünenlerdenim. Oda Erdoğan ailesine yakın olan bununda mükafatını 1. Sıradan milletvekili seçilmesi, ardından da AKP Grup Başkanlığı gibi ikinci bir ödüllendirmeye haiz olan, Manisa teşkilatının abisi olarak kendisini lanse eden Bahadır Yenişehirlioğlu’dur.

Fakat geçtiğimiz günlerde Tarım Fuarına katılım gösteren sürpriz şekilde yaptığı konuşmasında MHP’nin Türkiye’deki tek Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e yönelik sert sözleri ile gündeme damgasını vuran Bülent Arınç, bu çıkışıyla partinin ağabey rolünün henüz kendisinden uzaklaşmadığının somut olarak ortaya koydu.

Peki ne demişti Arınç, MHP li Başkan Ergün’e. “Seçimler yaklaşıyor hizmetlerini anlatan konuşman bu yönde.Yalnız şunu unutmamak gerekir ki şu anda içinde bulunduğumuz Fuar Merkezi başta olmak üzere bir çok ayakta duran hizmetlerin altında Bülent Kar’ın imzası oldu unutulmamalıdır. Bunun da böyle bilinmesinde yarar görülmelidir.” Arınç’ın bu sözleri Tarım Fuarına katılan MHP’liler üzerinde soğuk duş etkisi yapmasına neden oldu.

Aynı gün farklı bir tabloda beni oldukça endişe sevk etti. Partinin yeni ağabeyi olarak kendisini her platformda ilan eden Yenişehirlioğlu, göreve gelen vali Enver Ünlü ile ilgili “İyi bir validir. Manisa’ya gelmesinden bizzat rolüm ve tasarrufum olmuştur” diye nitelendirdiği Ünlü, ilgili fuarda konuşmaya başladığı anda konuşmasını dinlemeden ayrılması ne denli etik ona anlam veremedim.

Oysaki “Enver Ünlü İyi bir validir kefilim” diye söz ederken neden Cumhurbaşkanını temsil eden değer verdiği valinin konuşmasının bitimini beklemeksizin ayrıldı inanın ne denli değer veriyor olduğuna anlam veremedim. Valiler yeni atandıkları şehirlere gelirken tüm iktidar vekiller sahip çıkar gidişlerinde ise kimse uğurlamada bulunmazlar. Vefaysa gelişte olduğu gibi gidişlerinde de gösterilmeli. Sonuçta Vali Türkiye Cumhuriyet’ini ve Cumhurbaşkanı temsil ediyor olduğu unutulmamalıdır. Doğru olan da budur…

Siyasette 24 saatin çok uzun olduğunu düşünürsek 2024 Mart sonu yapılacak seçimlere çokça zaman var. Göreve atanan Salih Hızlı ve yeni yönetim kuruluna çok işler düşeceğe benziyor. Tabi ki sadece ona değil ilk kez il başkanlığı koltuğuna oturan CHP’nin yeni mimar başkanı Ferdi Zeyrek’e de.

AKP’nin Manisa’daki ağabeyi Yenişehirlioğlu mu yoksa Arınç’mı? sorusuna benim yanıtım bu yolda daha çok testiler ve kalpler kırılacağa benziyor.

Bugünlük benden bu kadar kulis yeter. Aday listeleri netleştiğinde yeniden buluşmak dileği ile Saygılar sunuyorum.

Mutlu yarınlara hep birlikte umutla bakmak dileği ile…