Yazın gelmesiyle birlikte herkesi kilo telaşına girmiş görüyorum. Nedense hep yazları aklımıza geliyor.
Neden acaba? Kışın kilolu olmak soğuktan korunmak yazları da ince kıyafetleri taşımak, fit görünmek için kilolarımızdan kurtulmamız gerekiyor diye mi düşünüyoruz? Maalesef ki siz de fark etmişsinizdir cümlede hiç ‘SAĞLIK’ kelimesi geçmedi.
Halbuki biz asıl sağlığımıza kavuşmak için kilo vermeliyiz.
Sadece kozmetik açıdan düşünülmemeli hatta önce sağlık ön planda tutulup beraberinde hoş bir görünüme kavuşulacağını düşünmek gerekir.
Önceden zayıf kişilerin sağlıklı olmadığını  düşünürlermiş ve hep altında bir şeyler ararlarmış!  Hatta kırsal kesimlerde evlenen bayanlardan zayıf olanlara acaba eşleriyle mutlu değil mi? Huzur yok mu? gibi trajikomik yaklaşımlarda bulunuyorlarmış. Düşünün yani kilo ne kadar değerliymiş bizler için!
Yeni yeni artık fazla kilonun aslında avantaj değil dezavantaj olduğunu görüyoruz. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için çeşitli çözüm önerileri arar dururuz hep!
İşte bu noktada işler biraz karışıyor. Acaba çözüm diye düşündüğümüz her yol doğru mu? Sağlıklı mı? Bilinçli bir şekilde kontrollü olarak mı zayıflaya mı çalışıyorsunuz?
Çevreden kulaktan duyma yöntemlere göre mi yoksa bilen kişilerden destek alarak mı bir plan yapıyorsunuz?
Fazla kilolarımızı vermek her açıdan çok güzeldir ancak önemli olan bu kilo verme aşamasında doğru kişilerden yardım alıp sağlığımızı bozmadan doğru bir planla kontrollü bir şekilde verilmelidir.
Bu hafta da sizleri bu yönde aydınlatalım öyleyse. Sizler de biliyorsunuz ki fazla kilonun zararları saymakla bitmez. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, polikistikover, insülin direnci, kalpteki koroner damarlarda sorun, safra kesesi hastalığı, rahim, meme ve kalınbağırsak kanserinde artış, diz ve kalça ekleminde kireçlenme, felç, uykuda nefes durması ve horlama, karaciğerde yağlanma, astım, varis, solunum zorluğu, fazla kilolu kadınlarda gebelik süresince bazı hastalıkların sık görülmesi, adet düzensizlikleri, tüylenme, ameliyatların riskli olması, psikolojik stres gibi bir çok sorunla karşılaşmaktayız.
Şuan bir çok kişi acaba bizde de fazlalık var mıdır? diye düşünüyordur. Hemen ideal kilo hesaplama programına boy kilo yazılmıştır tahminimce.
Evet!!!
Doğru bir hareket bence de şuan herkes ideal kiloda mı baksın bakalım.
Peki bunu nasıl yapacağız? Nasıl hesaplayacağız diye soranlar için vücut kitle indeksi dediğimiz bir oran formülü verelim.

Bakalım kaçınız ideal kilodaymış.
Vücut Kitle İndeksi (VKİ) = Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m.)
Bu işlem sonucu da şu şekilde değerlendirilir.
VKİ                             SINIFLANDIRMA
20                                          zayıf
20 – 24.9                 normal
25 – 29.9                 kilolu (hafif obez)
30 – 34.9                 obez
35 – 44.9                 ileri obez
45 – 49.9                 Aşırı ileri obez
50                                          morbid (ölümcül) obez   
Tablodan değerlendirmeyi yapabilirsiniz.
           
Şimdi gelelim asıl konuya!
Acaba kaçımız bilinçli olarak zayıflıyor. Maalesef bu olumsuz örneklere o kadar çok şahit oluyoruz ki!
Yok biber hapı, yok elma krom hapı, yok şu hapı, bu hapı.
İnternet üzerinden verilen tonla ilaç diye adlandırılıp ne olduğu belirsiz şeyler.
Lütfen rica ediyorum sağlığınız bu kadar ucuz olmasın arkadaşlar. Bunun okulunu okuyan diyetisyen arkadaşlarımız var. Sizlere sağlıklı bir kilo kontrolü sunarlar. Bu kişiler varken niçin biz komşudan, aktardan ya da internet, televizyon kanalından destek alalım ki? Televizyonda kaç kez haber oldu bilinçsiz kullanılan zayıflama ürünleri yüzünden böbreklerinden olan, karaciğerinden hatta ve hatta canından olan insanlar!!!
Böyle üzücü olayların yaşanmamasını temenni ediyorum. Sizler de bu durumda kalmamak için lütfen eczacınıza hekiminize en önemlisi diyetisyeninize danışın.
Yaşınıza, kilonuza ve mevcut hastalık durumunuza göre bir planla ideal kilonuza ulaşmanızı dilerim.
Sağlıklı günler dilerim.

[email protected]
Ecz. Pelin AKKAYA