İSKAN YOK, RUHSAT YOK, TEMEL YOK! ÇÖKTÜ…

İstanbul’da toprak kayması sonucu 4 katlı binada çökme tehlikesi yaşanıyordu. Bina çöktü. 1994’te yapılan binanın iskanının ve ruhsatının yanı sıra temelinin de olmadığı ortaya çıktı. Fotoğrafları manisahaberleri.com’a yorumlayan Manisa’nın tanınmış müteahhitlerinden Abdullah Taşkan, zemin etüdü yapılmadan, gelişigüzel yapılan her binanın er geç bu sonu yaşayacağını söyledi. 
İstanbul Sütlüce’de, İmrahor Caddesi üzerinde bulunan bir temel açma çalışması sırasında toprak kayması yaşandı. Toprak kayması nedeniyle 4 katlı binada çökme tehlikesi yaşanmıştı. 
Bina tahliye edilirken polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "3 binada tehlike yaşıyoruz. 1994'te yapılmış, ruhsatı, iskanı olmayan bir bina, yoğun yağmurlardan dolayı istinat duvarının yıkılmasından sonra büyük bir tehlike yaşıyor" dedi. Çökme tehlikesinin yaşandığı binanın sahibi Emin Ertürk de "Otel inşaatı yapılıyordu. Çalışmalar sırasında binada çatlaklar oldu. Uyardık ancak devam ettiler" diye konuştu.
Bina dakikalar içinde çöktü. Görüntüler korku içinde izlendi. 

ZEMİN ETÜDÜ YOK, TEMEL YOK! 

Manisa’da yaptığı modern inşaatlarla tanınan iş adamı Abdullah Taşkan, İstanbul’dan gelen fotoğraf ve görüntüleri yorumladı. İnşaat yapılan alana mutlaka zemin etüdü yapılması gerektiğine dikkat çeken Taşkan, “Şuan ki yasalarımıza göre zemin etüdü zorunlu. Neden? Çünkü söz konusu bölgenin toprak ve zemin yapısına uygun temel atılması gerekiyor. Depremde, heyelanda zemin kayar mı, çatlar mı, bunun belirlenmesi lazım. Birincisi toprak analizi yapılmalı. Sorunlu bölgelerde, toprak kaymasına meyilli yerlerde farklı temel sistemi kullanılır. Fore kazık sistemiyle binanın sağlam bir temele oturtulması sağlanır. Kazık sisteminin hem dikey hem yatay yapılması gerekir.  
Mesela İzmir Bayraklı’da yapılan inşaatların büyük çoğunluğu böyledir. 
Hatta ruhsatı alırken temele bu sistem uygulaması şart koşulur. Bina ile zemin arasında doğru ilişki kurulmadığı sürece yıkım ve benzeri olumsuzluklar kaçınılmazdır.” dedi.  
Manisa’da da benzer sıkıntıları yaşaması muhtemel binaların olduğuna dikkat çeken Taşkan, İstanbul’daki binanın içinde insanlar yokken yıkılmasının da büyük şans olduğunu niteledi.