Manisa'da uzun yıllardır Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, Ocak ayı rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayında açıklamada bulundu.

Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, "Rahim ağzı kanserinin erken  dönemde saptanması durumunda  tümör cerrahi olarak çıkartılabilir. Eğer daha ileri bir safhada karşılaşılmışsa kemoterapi ve radyoterapi verilmektedir. Hangi tedavinin kime ve nasıl uygulanacağı evreye göre değişmektedir" diye konuştu.

RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMA YOLLARI

"Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabiliriz?" sorusuna yanıt veren Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, şunları sıraladı:

"HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşıları yaptırmak (Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir),

30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak,

Güvenli  cinsel ilişki konusunda eğitim almak,

elEmin olunamayan  cinsel  aktivite sırasında prezervatif (kondom) kullanmak,

Erkeklerin sünnet olması,

Sigara kullanmamak."

"BELİRTİ VERMEYEBİLİR"

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, "Rahim ağzında kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermez.  Pelvik muayene, pap smear testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir" dedi.

Evrenos, "Bu kanser çeşidi için çeşitli risk faktörleri vardır. Bunlar; 30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması, çok  doğum yapmak, ilk doğumu erken yaşta yapmak,  erken  yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başlamak, birden fazla cinsel partnerin olması,sigara  içmek, düşük sosyoekonomik düzeye sahip olmak, zayıflamış  bağışıklık sistemi, mesela  HIV gibi hastalıkların olması" bilgisini paylaştı.

"TARAMA TESTİ YAPTIRABİLİRSİNİZ"

Manisa'da kaç doz aşı uygulandı? İl Sağlık Müdürlüğü açıkladı Manisa'da kaç doz aşı uygulandı? İl Sağlık Müdürlüğü açıkladı

Op. Dr. Ayşe Nur Evrenos, tarama testleri ile rahim ağzı kanserinin tespit edilebileceğine dikkat çekti.

Evrenos, şunları belirtti:

"Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. HPV ayrıca kadın ve erkeklerde cinsel organ ve ağız boşluğu kanserlerine de neden olmaktadır. Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu iki testle hastalığı tespit etmek mümkün. Bunlardan ilki HPV testidir. HPV testi,  rahim ağzındaki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün (Human papilloma virüsü) rahim ağzı hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir. Diğer test olan Pap smear testi de uygun şekilde tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olan prekanseröz durumları (rahim ağzındaki hücre değişiklikleri) arama esasına dayanan bir testtir."

BU BELİRTİLERDEN BİRİ VARSA DİKKAT!

Evrenos, "Ama yine de bu sayacağımız şikayetlerden herhangi biri olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanı doktoruna başvurun. Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa, kasıkta ve vajina bölgesinde ağrı gözleniyorsa, tek ya da iki bacakta şişkinlik varsa, idrar  yaparken ağrı gözleniyorsa, normal  adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa, normalden  daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması söz konusu ise, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı gözleniyorsa, menopoz sonrası kanama izleniyorsa doktorunuza başvurmanız önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Editör: Murat Yalçın