Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yayınlanan Kadın Cinayeti ve Şüpheli Kadın Ölüm Gerçekleri Raporuna göre, 2023'te 315 kadın öldürüldü. 28 kadın koruma kararı olmasına rağmen öldürüldü.

15 yıldır kadın cinayetlerine ilişkin verileri açıklayan platform, kadın cinayetlerinin azaldığı tek yılın İstanbul Sözleşmesi’nin imzalandığı 2011 yılı olduğuna dikkat çekti. Öte yandan İstanbul Sözleşmesi hakkında tartışmalar başladığından bu yana ise kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerde artış yaşandı.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ 

Kadınlar, kendilerini en çok güvende hissetmesi gereken yerde, evlerinde öldürülüyor. 2023'te bu tablo değişmedi, öldürülen kadınlardan yüzde 65’i, 205 kadın evlerinde öldürüldü.

ATEŞLİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜLER

Yargıtay'dan emeklileri ilgilendiren emsal karar Yargıtay'dan emeklileri ilgilendiren emsal karar

2023'te öldürülen kadınların yüzde 55’i bir ateşli silahla vurularak, yüzde 31’i bir kesici aletle bıçaklanarak öldürüldü. 2022 yılında da kadın cinayetlerinin yüzde 60’ı ateşli silahlarla işlenmişti.

2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 58’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Bahanesi bilinen kadın cinayetleri arasında ise kadınların yaklaşık yüzde 70’i hayatlarına dair karar aldıkları için erkekler tarafından öldürüldü. Kadınlar en çok ayrılık, boşanma vb. gibi kendi özgür iradeleriyle hayatlarına dair aldıkları kararlar nedeniyle ölüme sürüklendi.

KADINLAR EN ÇOK EVLİ OLDUKLARI ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

2023'te öldürülen kadınların yüzde 41’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Bunun yanı sıra evli olduğu erkek tarafından öldürülen 30 kadının fail ile boşanma aşamasında olduğu belirlendi.

Failler arasında en yüksek orana sahip olan diğer erkekler ise kadınların birlikte oldukları ya da eskiden evli oldukları erkekler. 

Bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadınlar erkeklerin hedefi oldu. 2023'te öldürülen kadınların yüzde 35’i 19-35 yaş arası genç kadınlardı. Öldürülen genç kadınların yüzde 39’u hayatlarına dair karar aldıkları için öldürüldü.

2023 yılında en az 28 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Devlet tarafından verilen koruma kararlarının uygulanmaması kadınların canına mal oldu. Öldürülen 291 kadının tedbir kararı durumu ise tespit edilemedi. 

2023 yılında kadın cinayetlerinin 62’sinde kadınlar yakınlarıyla birlikte hedef alındı. Bunların 41’inde kadınlarla birlikte yakınları da öldürülürken; 21 olayda da kadınların yakınları yaralandı.

Öte yandan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun paylaştığı verilere göre 2023 yılında Manisa'da 13 kadın öldürüldü. 

Editör: Ali Gözen