8.Dünya Futbol ve Bilim Kongresi’ne 46 ülkeden 440 futbol alanında uzmanlaşmış bilim insanı katıldı. 218 bildiri,150 posterin sunulduğu bu kongreye Türkiye’den davetli konuşmacı olarak sadece Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Niyazi Eniseler çağrıldı.

Kongrede fitness, teknik ve taktik antrenmanı, futbolcu sağlığı ve sakatlıklar, futbolcu beslenmesi, maç analizi futbolun psikolojisi, hakemler, kadın futbolu, sokak futbolu futbolun pazarlanması gibi futbolun birçok konusu bilimsel olarak tartışıldı.

Kongrede konuşan bilim insanlarının çoğunun bulundukları ülkelerin büyük takımları ile çalışmış ve ülke futboluna bilimsel destek sağlamış olmaları da bu kongrede dikkat çeken özelliklerden biriydi. Futbolun; bilgisayar teknolojisi, yeni antrenman teknikleri ve tıbbın ilerleyişi sayesinde gelecekte bilimden çok daha fazla etkileneceği vurgulandı. Futbolun karmaşık ve tahmin edilemeyen yapısının gelişen bilimsel yöntemler sayesinde çözülmeye başlandığı, Avrupa’daki büyük takımların (Liverpool, Mancester United, Alman Milli takımı vs.)  futboldaki bu bilimsel gelişimden üniversitelerden yardım aldıkları, bu kongreden çıkan en büyük sonuçtu. Liverpool takımına bilimsel destek sağlayan Prof Dr Baary Drust, Chelsea takımına destek veren Prof. Dr. Magni Mohr ve Marcello Iaia, Almanya Milli takımına katkı sağlayan Prof. Dr. Tim Meyer, yıllarca Milan' a destek veren Jens Bangsbo çalıştıkları takımlarla uyguladıkları bilimsel antrenman yöntemleri, yaptıkları testler ve analiz yöntemleri, sakatlığı engellemedeki rollerini katılımcılara sundular.

Geçen yıl Fenerbahçe’de görev yapan Teknik Direktör Ersun Yanal’ın kondisyon sorumluluğunu üstlenen ve takımın şampiyonluğunda önemli katkısı olan Prof. Dr. Niyazi Eniseler, Fenerbahçe’deki deneyimlerini ve üzerinde çalıştığı futbol oyunu vasıtasıyla yeni bir antrenman yöntemini kongrede sundu. Manisalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Eniseler, sunumlarında futbolun en can alıcı noktalarından biri olan sakatlığa değindi. Dünya futbolunda aylık sakatlık maliyetlerinin 500 milyon Euro’ya yaklaştığını kaydeden eniseler, doğru antrenman yöntemleri ile sakatlığı azaltmanın yollarını anlattı.

Kongrede, Avrupa’daki tüm takımların GPS ile antrenman ve maçlarındaki oyuncuları takip ettikleri konuşuldu. Bunun yanında, yaratıcı ve yetenekli futbolcu yetiştirmenin olmazsa olmazı "Sokak Futbolu" da bilimsel olarak incelendi ve tartışıldı.

Editör: TE Bilişim