Manisa’nın genç futbol antrenörlerinden Turgay Sütcüoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu’na ateş püskürdü. Sütcüoğlu, UEFA B Kursu’na şartlarının tutması halinde yıllardır alınmadığını kaydetti.

ADAMCILIK-TORPİL VAR

Sütcüoğlu, 2006 yılı CBÜ BESYO Bölümü mezunu olduğunu, TFF C Antrenör Lisansı’na sahip olduğunu, aktif olarak antrenörlük yaptığını, B Kursu’na davet edilmediğini, bunun için her türlü girişimi yapmasına rağmen bir sonuç alamadığını söyledi. Sütcüoğlu, “TFF’nin resmi internet sitesinde belirtilen başvuru koşulları yani olmazsa olmaz koşullardan bahsediyor. Bu koşullar açık ve net belirtildiği halde şartlara uymayan adaylar kayıt yaptırıp herhangi bir seviyede antrenörlük kursuna davet edilmektedir. Bu olayı gündeme taşımak için elimden geleni yaptım ama bir türlü sesimi duyuramadım. Çok büyük adaletsizlik ve haksızlık söz konusu. Antrenörlük kurslarına başvuru yapabilmek için koşullardan birisi : En az lise veya dengi okullardan mezun olduklarına ilişkin diploma veya öğrenci belgesinin aslı veya örneği. Bu madde olmasına rağmen nasıl oluyor da lise mezunu olmayan kişiler bu kurslara davet ediliyor? Kurs ücreti yatırıldığında bütün işlem bitiyor mu? Hiç kimse demiyor mu bu kişilerin diplomaları nerede diye? Hiç kimse dosyaları denetlemiyor mu nerede bu kişinin eksik evrakları diyen yok mu? Her şey apaçık ortada ana kriterden bahsediyor. Lise mezunu ya da dengi okullardan mezun olma zorunluluğu istiyorsun ama uygulamada yapmıyorsun. Öncelikle o bahsedilen ana kritere uymayanların başvurusunu değerlendirmeyeceksin. Değerlendiriyorsan torpil ve adamcılık yaptığın tescillenir” dedi.

MANİSA’DAKİ KURSTA MANİSALI YOK

Federasyonu aradığında haktan hukuktan bahseden insanlarla görüştüğünü ancak bu sorunun bir türlü çözülmediğini anlatan Sütcüoğlu, şöyle devam etti: “Sadece benim bildiğim 4-5 kişi var lise mezunu olmayan ve aldıkları belgeyle 5 sezondur sözleşme yapıp bu işten ekmek kazanan. Bu işler organize işler. Şuna da şahidim bir telefonla kursa gönderilen kişileri de gönderen kişiyi de tanıyorum. Neymiş puanla alınıyormuş kursa adaylar! Koskoca palavra… Adam lise mezunu değil. Ne kriteri ne puanı? Benim gibi çok antrenör arkadaş var mağdur olan ama korktuklarından seslerini çıkaramıyorlar. Yakın bir zamanda Manisa’da açılan UEFA B Lisans kursu açıldı. O kursta da başvuru koşullarına uymayan arkadaşlar vardı. Ne yazık ki adamcılık var hatta daniskası! Kurs Manisa ilinde olmasına rağmen merkezden bir tane antrenör çağrılmamış. Çok garip çünkü Manisalı TFF İcra Kurulu Üyesi Profesyonel İşler Kurulu Başkanı abimiz var. Bu abimizin haberi olmadan Manisa’mızda futbol konusunda kuş uçmaz. Düşündürücü! 2009’da eğitime kabul mesajı geldi şahsıma. Hala bekliyoruz kurs çıkacak diye. Aslında boşa beklemek bu. Adamın yoksa puanın tavan yapsa nafile. Bu işler adilce, hakkaniyetle, prosedüre uygun yapılmıyor. İnanın o mevkideki kişilerin hepsinin kontejyanı var ve hepsi bu işten nemalanıyor. Nasıl sıra gelebilir ki bize? Mucize bile değil! Bu arada yerel basınımızı kutluyorum. Derdimizi kimseden korkmadan gündeme alabiliyorlar. Ne yazık ki bunu ulusal basın için söyleyemeyeceğim.”

SÜTCÜOĞLU MADDELER HALİNDE İSYAN ETTİ;

1.      Bir antrenör adayı TFF C Lisans kursuna gidiyor, kurs bitiyor 3 gün sonra okulu devam etmesine rağmen UEFA B Lisans kursuna davet ediliyor.

2.      70 puanım olmasına rağmen yetersiz görülüp 30 puanlı bir aday kursa davet ediliyor.

3.      TFF’de üst makamdaki bir abimiz lise mezunu olmayan 3 arkadaşı TFF’den bir görevliyi arayıp bu 3 kişiyi Samsun’da açılan kursa gönderiyor.

4.      Aynı şahısla kendi durumumu konuşurken 70 puanım olduğunu en son kursa dahil olanın 103 puanı olduğunu söyleyip hak hukuktan bahsedip kimsenin hakkını yiyemeyeceğini bu vebal altına giremeyeceğini bildirmiştir.  Peki Samsun’a kursa gönderdiğin kişiler? Hak hukuktan bahseden bu şahıs, lise mezunu olmayan kişileri kursa göndermekle kul hakkı yemiyor mu?

5.      Ve bu kişiler 4-5 sezondur bu işten para kazanıyor. Üstüne bir üst kursa müracaat edip kursa davet bekliyor. Bu kişiler olduğu sürece bu düzen böyle devam ettiği sürece çok rahat giderler.

6.      Karşıyaka Teknik Direktörü Sait Karafırtınalar, Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos’un sahaya çıkması için yapılan özel talimat değişikliğine isyan etti. Genç teknik adam ‘Talimat değişikliği alay eder gibi. UEFA A Lisans sahibiyim. Pro Lisans kursuna katılmama rağmen LİSE DİPLOMAM OLMADIĞI İÇİN elendim. Yalnızca ülkemizde Pro Lisans için lise diploması isteniyor. Liseye dışarıdan devam ediyorum. Lisansı gerekirse yurt dışından alacağım’ dedi. Bu haber, 24.08.2013 tarihinde bir gazetede çıkmıştır. Şimdi soruyorum: lise diploması olmayan biri A Lisans sahibi nasıl olur? Başvurusu nasıl kabul edilir ve bu zamana kadar dosyası hiç mi denetlenmez? Benim bildiğim lise dışarıdan 3 senede bitiyor. A’dan önce B ve C kursları var! Onları lise mezunu olmayıp nasıl aldınız?

7.      Bu işte TFF’de çalışan idari personel dahil üst makamlardaki herkesin parmağı olduğunu düşünüyorum. Herkes bu işten bir pay alıyor. Ulusal spor kanallarına editörlerine yorumcularına twitter yoluyla mesajlar atmama rağmen sadece Ümit Özat cevap yazdı. ‘Detayları DM’den yazarmısın’ dedi. Gerisi gelmedi ne yazık ki!

8.      Lise mezunu olmayan Manisa ilinde açılan kursa davet edilen bir aday daha var bundan 2-3 sene önce UEFA B Lisans kursuna davet edilmiş ve yetersiz görüldüğü için belge verilmemiştir. Ama 2. kez çağrılan bu kişiye daha ne kadar şans verilecek? Başvuru hakkı olmamasına rağmen.

9.      Şu an ilkokul mezunu bile olmayan her kişi TFF’nin resmi internet sitesinden başvuru yapabiliyor. Ama adamını bulmak şart. Çünkü diploma görüntüde isteniyor. Yeter ki adamın olsun ve parayı yatırdığına dair dekont her şeyi çözüyor.

10.  Şeffaf olmak gerekirse, sadece Manisa ilinde açılan kurs adaylarının puanlarını açıklasınlar kafi.

11.  Çok şaşırtıcı bir durum daha var; Manisa ilinde yapılan UEFA B Lisans kursundan Manisa TÜFAD’ın haberi yokmuş. Son anda haberleri olmuş. Kendileri böyle söylüyorlar. Eğer bu doğruysa o görevde kalmanın insanlığa faydası yok. Eğer yalansa neden bu kurstan bizim haberimiz yok?

12.  TFF açacağı kursu resmi internet sitesinden yayınlamıyor. Kurs bittikten sonra haber çıkıyor. Çünkü gidecek adaylar çok önceden belirleniyor.Tff’ye İsyan!

Manisalı Futbol Antrenörü Turgay Sütcüoğlu, şartlarının uymasına rağmen çağrılmadığı antrenörlük kursuna kriterleri uymayanların davet edildiğini belirterek, federasyonu sert bir dille eleştirdi.Manisa’nın genç futbol antrenörlerinden Turgay Sütcüoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu’na ateş püskürdü. Sütcüoğlu, UEFA B Kursu’na şartlarının tutması halinde yıllardır alınmadığını kaydetti.

Editör: TE Bilişim