RÖPORTAJ: MUSTAFA TATLI

Türkiye’nin en üst liglerine İbrahim Bangura, Kamanan, Espinoza, Mulemo, Mamadou Kere, Rostand’ın yanı sıra gurbetçilerden Emre Şahin, Mustafa Durak gibi isimleri getiren Bağcılar, bir tek memleketinin takımı Manisaspor’un kendisine değer vermediğinden yakınıyor… Deneyimli menajerle ezberleri bozan bir röportaja imza attık. Bir konuştu, pir konuştu. O, Sportif Direktör Erman Güraçar’ın yanlış bir tercih olduğunu savunuyor.

İŞTE BÜYÜK SES GETİRECEK O RÖPORTAJ;

1-Gökhan Bağcılar nasıl bir menajer? Türkiye’ye hangi oyuncuları getirdin? Seni tanıyabilir miyiz?

GÖKHAN BAĞCILAR: Aslen Manisalıyım. 23-24 yaşında Belçika’ya gittim. Orada bir çevre kurduk, spor camiasından kişilerle tanıştık. Türk Telekomspor’a oyuncu getirerek ilk deneyimime başlamıştım. Vestel Manisaspor zamanında Mustafa Kalkan adında Genk’ten bir oyuncu getirmiştim, anlaşamamıştık. Türkiye’ye 25 tane yabancı oyuncu getirdim. Bunların arasında İbrahim Bangura, Kamanan, Espinoza, Mulemo, Mamadou Kere, Rostand da var. Gaziantepspor’a Mustafa Durak’ı getirdim. Emre Şahin’i de Bucaspor’a. Denizlispor ile çok çalıştım. Elazığspor’a, Sivasspor’a oyuncu getirdim. Bülent Uygun hocamla çalıştım. 13 yıldan bu yana bu işi aktif olarak yapıyorum. Türkiye futbol camiasından bütün teknik adamlarla ilişkilerim çok iyidir. Avrupa’da da öyle… Belçika Milli Takımı Teknik Direktörü Marc Wilmonts benim çok yakın dostumdur. Kulüplerle iyi ilişkiler kurdum. Genelde yabancı oyuncular getiririm. 2015 yılında menajerlik sistemi kalkacak. Dünya futboluna hükmettikleri için FİFA bu konudan rahatsız. Burkina Faso’da menajerlik şirketim var.

2-Manisaspor’a futbolcu getirdiğin oldu mu? Önerdiysen hangi yabancıları önerdin?

GÖKHAN BAĞCILAR: 2005 yılında Manisaspor Süper Lig’e çıktığında dönemin Asbaşkanı Semih Vardarer, menajer Adnan Fidan, hoca da Levent Eriş vardı. Yabancı oyuncu arıyorlardı. Belçika’da Beveren diye bir takımımız vardı. Fildişi Sahili Milli Takımı’nın şuanki iskelet kadrosu o dönem Beveren’deydi. Gervinho, Yaya Toure, Aruna Dindane, Didier Zokora, Kofi Ndri Romaric gibi oyuncuları önerdim. Biliyorsunuz bu isimler şu anda dünyada üst düzey oyuncular. O dönem tercihlerini bu isimlerden yana kullanmadılar. Bu oyuncuların 200 bin euro bonservisi vardı. Manisaspor tercih etmeyince Beveren bu isimleri

Avrupa’nın çeşitli kulüplerine sattı. O dönem Brezilya’dan oradan buradan yabancılara 700-800 bin euro verip paraları çöpe attılar.

3-Manisalıyım dedin. Ama Manisaspor’a futbolcu getirememen de çok enteresan. Hiç mi anlaşamadınız?

GÖKHAN BAĞCILAR: Manisalı olarak Manisaspor’a her zaman yardımcı olmak istedim. Hiçbir zaman anlaşamadık. Kendi şehrimizde değer görmedik. Şu anda Samsunspor ve Elazığspor’a oyuncu transferim gündemde. İlhan Cavcav’la ilişkilerimiz iyi. Manisaspor’da her yönetimde kontağımız oldu ama bir tane oyuncu almadılar. Geçen sene Manisaspor’a Emre Şahin’i önerdim, almadılar, Bucaspor’a götürdüm. Şu anda iyi bir piyasası oldu. 9 gol attı ve Ümit Milli Takımı’na da çağrıldı. Umut Gündoğan, Belçika’dayken kimse tanımıyordu. Buca’ya gelmeden önce geçen yıl Manisaspor’a önerdim, onu da almadılar. 15-20 bin TL’lik peşinatı vardı. Emre Hasgör yönetimi bu oyuncuyu bilmediklerini söylediler.

4-Şuan ki Manisaspor Yönetimi’nin icraatlarını doğru buluyor musun?

GÖKHAN BAĞCILAR: Yönetim yeni geldi. Bu işin başına Erman Güraçar’ı getirdi. Bence doğru bir seçim değil. Manisalı birçok isim varken bu isim doğru değil. Aygün Taşkıran, Taner Taşkın, Aytekin Viduşlu, Gökmen Barış var. Bunlar bu işi yapabilecek kaliteli isimler. Erman tamam iyi futbolcuydu. Tartışmam ama bu işte ne yapabilir? Bu adama binlerce lira veriyorsun, altyapı su bile bulamıyor. Ne kadar verildiğini tam bilmiyorum. Erman’ın yapacağı işi daha az rakama Aygün de yapar. Fenerbahçe’de oynamış. İstediği futbolcuya istediği şekilde ulaşabilir. Yıllardan beri kulübün içinde olan Alpaslan Kaya da bu işi çok iyi yapabilir. Kulübün teknik ve idari konularını çok iyi biliyor ve her şeyi yutmuş bir isim.

5-Manisaspor Sportif Direktörü Erman Güraçar ile transfer kontağınız oldu mu?

GÖKHAN BAĞCILAR: Evet oldu. Uyuyordum. Gecenin 01.30’unda beni aradı. Benim çevremin çok geniş olduğunu belirtip Tidiane Sane transferi için yardımcı olmamı istedi. Sane’ye ulaşamadıklarını anlatıp 2 tane menajerin geldiğini ve kendilerinden 50 bin dolar menajerlik bedeli istediğinin altını çizdi. Sane’nin Fransa’da Nikolaj adında bir menajeri var. Bende bana yarına kadar müddet vermelerini ve oyuncunun Senegal’deki numarasını bulacağımı söyledim. Fransızcam var. Her yere haber saldım. En sonunda Senegal Futbol Federasyonu Asbaşkanı’nı aradım. Oumar Niasse’nin milli takıma çağrılmasında benim öncülüğüm vardır. Bu deneyimlerden yararlanarak Sane’nin Senegalde’ki numarasını buldum. Öğle saatinde numara elime ulaştı ve Erman Güraçar’ı aradım. “Kulübe gel’ dedi. Gittim. Tahir hoca da vardı. Sane ile görüşmemi canlı canlı yaptım. Sane bana dolaylı yollardan Manisaspor’un kendisiyle ilgilendiğini duyduğunu ifade etti. Ben de başka kanalları bırakıp kulübün kendisine yetki verdiği ve menajersiz bu transferi bitirmek istediğimi bildirdim. Rakam telaffuz etmedim. Özellikle Erman’ı da uyardım. Bu işi bana bırakın diye… 20-25 Afrikalı oyuncu getirmişim. Sane ve onun gibilerinin ruhunu biliyorum. Çünkü menajer oyunları falan var. Ben Sane’yi ikna edecektim. Daha önce de birçok oyuncuyu bu şekilde menajersiz getirtmiştim. Tecrübeliydim.

6-Sane transferi için sana ‘tamam top sende mi’ dediler?

GÖKHAN BAĞCILAR: Evet. Erman da ‘Bize yardımcı ol ben de bize yardımcı olduğunu söyleyeceğim’ dedi. Daha sonra bir gün benden Sane’nin numarasını istedi. Ben de verdim. Daha sonra bir baktım ki bunlar transferi kendi kendine ilerletmeye çalışıyor. Ama benim her şeyden haberim var. Sonra menajeri beni aradı. Sözüm ona futbolcu 250 bin dolar istemiş. Menajerlik bedeliyle 275 bin dolar. Elazığspor baskı yapıyor derken maalesef topu benden aldılar. Gökhan saf dışı kaldı. Kamuoyuna soruyorum. Bu bir etik midir? Ben bu adamı 180 bin dolara getirirdim. Eli kolu bağlıydı. Bekleseydik. Hala da menajeri beni arıyor. Bu transferin olmayışı Erman Güraçar’dan kaynaklandı. Benden niye yardım istiyorsun? Niye bana bırakmıyorsun? Transfer politikası böyle yürümez. Ben herkesten daha çok Manisalıyım. Bu transferden benim kazancım telefon masrafım olurdu o kadar!..

7-Erman Güraçar’la Manisaspor’un geleceğini sıkıntılı mı görüyorsun?

GÖKHAN BAĞCILAR: Böyle yapmaya devam ederse sıkıntılı. Erkan Taşkıran’ı kaçırdılar. Bucaspor’a gitti. Bucaspor’da para yok diyorlar. Ama bu ligin havasını yutmuş, tecrübeli oyuncuları onlar nasıl alıyor? Adamlar kaynak buluyor. Emin Aladağ’a 600 bin TL vermişler, 350 bin TL’si peşin. Mali yönden en kötü takım Bucaspor deniyor ama adamlar Erkan’ı ve Emin’i aldılar. Mahmut Boz’u da alıyorlar. Yerli. Bu ligin tecrübelilerini alıyorlar. Manisaspor yerli transferlerinden Gökhan Sazdağı ve gurbetçi Kudret Kanoğlu’nu beğeniyorum. Bir de Aydın 1923 maçında izlediğim 17 yaşındaki Hamza Alkan’ı beğeniyorum. Bu oyuncuların önü açık. Oğuzhan Kayar da öyle. Subasic kötü transfer değil. Doğru olanı da yanlış olanı da söylüyorum.

8-Peki Manisaspor’un transferlerini nasıl buluyorsun? Nenad ve Nduka isimleri var öne çıkan…

GÖKHAN BAĞCILAR: Nduka ve Nenad transferleri 10 numara transferler. Alınan yerlileri genel olarak yeterli bulmuyorum. Bu oyuncular bir üst lige ne kadar yeterli olacak? Aydın 1923 maçını izledim. Bir üst ligi kaldıramazlar. Rakipten bir Semavi’yi al, oynat daha iyi. Fatih Turan adında bir sağbek önerdim. Alınmadı. U20 Dünya Kupası’nda oynadı. Tahir hocanın bildiği istediği bir oyuncuydu. Mali anlamda sıkıntı var dediler. Sağbekte sıkıntın var, alıp banko oynatabilirdin.

9-Manisaspor’un yeni sezondaki hedefi ne olur? Play-Off veya Süper Lig olabilir mi?

GÖKHAN BAĞCILAR: Manisaspor’un işi çok zor. Küme düşmemeye oynar. İnşallah ben yanılırım. Bu ligde hazırlık aşamasında olan 5-6 takımı da izledim. Diğer takımların yaptığı transferlerle kıyaslarsak bu takım geride. Nenad ile Nduka çok iyi transferler ama takımı tanımıyorlar. Bu biraz zaman alacak. Tecrübeliler biraz daha olmalıydı. Komple bir takım olunamadı.

Editör: TE Bilişim