Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde yaklaşık 6 bin zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı "acele kamulaştırma" kararı hakkında Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Danıştay 6. Dairesi, termik santral yapılacak alan için daha önce geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiği köylülerin müracaatını görüşüp kararını verdi. Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Kararı öğrenen Yırcalı köylüler büyük mutluluk yaşadı. Köylülerin avukatı Deniz Bayram, “Bu kararla Yırca köyünde artık termik santral yapılamaz. Bu karar, Yırcalıların ve Greenpeace'nin yapmış olduğu haklı mücadeleyi bir kez daha ortaya koymuş oldu. Termik santral projesi, çevreye ve insan sağlığına vermiş olduğu zararla Yırcalıların zeytincilik yapmak istemesi nedeniyle atık proje tamamen iptal edilmiştir. Bugün 6 bin 666 zeytin ağacının kesilmesinden sorumlu olan hem şirket yetkilileri hem de bu kesime engel olmayan, gerekli tedbirleri almayan idari birimler hakkında soruşturmalar yapılmalı ve cezalar verilmelidir.” diye konuştu. 

Kararı, Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın camiden anons ederek duyurdu. Akın, Danıştay’dan bu zamana kadar hep söyledikleri kararın çıktığını ve mutluluk verici olduğunu söyledi. Sürecin başından bu yana haklı olduklarını belirten Muhtar Akın, "Aldığımız iptal kararı haberiyle köy meydanında toplandık ve sevincimizi paylaştık. Danıştay'a teşekkür ederiz. Hala vicdanının sesini dinleyen hakimlerin olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Haklı olduğumuzu onlar da ortaya koydular. Köyümüz için hayırlı Uğurlu olsun.” dedi.

Kolin Şirketler Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca köyündeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, 7 Kasım 2014'te ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makineleri gönderip ağaç katliamı yapmıştı. Nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen arazideki binlerce zeytin ağacı, iş makineleriyle üzerlerindeki mahsulle birlikte sökülüp atıldı. Ardından Danıştay 6. Dairesi, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararını açıkladı. Bunun üzerine araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından söküldü, yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine, şirket tarafından son verildi. Kökünden sökülen toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından yediemin olarak Yırca Muhtarı Akın ve köylülere teslim edildi.

Editör: TE Bilişim