Ziyaretine Soma Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi ile başlayan Akgül’ün ziyaretinde Genel Başkan Yardımcısı Bahri Şarlı, Manisa Birlik Başkanı Recep Çınar, Soma Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ali Ayan ile Manisa’ya bağlı 16 kooperatif başkanı ve yönetimi hazır bulundu.
Soma Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi’nde gazetecilere açıklama yapan Akgül, acılarının büyük olduğunu belirterek "Biz de bugün Soma’da ne yapabiliriz, mağdur olan esnafa yönelik daha çok esnaf ve sanatkarlarımızın kredi kullanmışlarsa bunları erteleme istekleri talepleri var mı? Esnafın içerisinde mağdur olan var mı? En çok bizi ilgilendiren tarafı bu, onun için geldik” dedi.

ESNAFIN TALEPLERİNİ İLETTİ
Soma Esnaf Sanatkarlar ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Ayan Somalı esnafın maden faciası sonrasında yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: "Somalı nakliyeci üyelerimizin bu madenden alacakları var. Soma nakliyeciler kooperatifi Türkiye çapında büyük bir kooperatif o konumdan yaklaşık 5 milyon lira alacağı var. Servis otobüslerinin alacakları var, iki ay geriden gidiyorlar. Bunların aşağı yukarı 15 tanesinde bizlerinde alacağı var. Neticede özetle söylemek gerekirse otobüsçü esnafında 409 bin lira, nakliyecide 8 milyon 350 bin lira toplam 9.3 milyon bu grup üzerinden kooperatifin kefaletlendirilmiş alacağı var." 

AKGÜL, YAPMAMIZ GEREKENİ YAPACAĞIZ"
Madende ölen işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi acımız büyük. Biz Manisa'daki birlik başkanı ve diğer kooperatif başkanlarımızla beraber buraya geldik. Ne yapabiliriz bize ne düşer, bizim aracılığımızla buradaki arkadaşlarımızın mağdur olan arkadaşlarımızın daha çok esnaf ve sanatkarlarımızın kredi kullanmışlarsa bunları erteleme istekleri talepleri var mı? Bu madende şehit olan arkadaşlarımızın esnaf ve sanatkarları içerisinde veresiyeleri var mı? Veya esnafın içerisinde mağdur olan var mı? En çok bizi ilgilendiren tarafı o, bunun için geldik. Bunları sizin vasıtanızla tespit edeceğiz ve TESKOMB olarak, hem bizim açısından hem Halk Bankası açısından hem de devletimiz açısından ne yapmamız gerekiyorsa bunu yapmaya geldik. Bize tespitlerinizi söylerseniz biz de birikimlerimizle beraber daha önce bilgilerimizle ve sizden alacağımız doğrultuda yapmamız gerekeni yapacağız."

"ERTELEME DEĞİL ÖTELEME"
Esnafın kredilerinde öncelikle erteleme değil, öteleme söz konusu olduğunu kaydeden Akgül, sözlerine şöyle devam etti: "Erteleme değil öteleme, çünkü erteleme esnafı bitiriyor. Bir sene erteliyorsunuz ikinci sene iki taksiti birden istiyoruz. Hem bu sene ertelediği taksiti hem de gelecek sene gelen taksiti ile o batağa götürüyor insanları. Öteleme dersek, yani bir sene ödememiş oluyor. Kaldığı yerden devam ediyor. Onun için onu bir ölçüde yapacağız. Hemen gider gitmez gerekeni Halk Bankası Genel Müdürü ile görüşeceğiz. Hem burayla ilgili bunu yapacağız. Diğer talebiniz karşılıklı yardımlaşma fonunuz olsaydı yapardık diyorsunuz fonda yine nihayetinde kredi şeyindedir. Oda öyle kimseye bedava verilecek bir para değil. Ama şeyi söyleyebilirsiniz bunu yaptık yaparız size hemen bu bölgeye hatta dolaylı etkilenen ilçelerimizde varsa, biraz daha belki talep ediyorsa bunların hepsini faizlerini af ederek, temerrütleri bir yapılandırması yapabiliriz. Size hemen karar çıkarabiliriz. Tabi maddi olarak, bir yardım söz konusu olursa burada biz TESKOMB olarak karşılayabiliriz size tabi şu anda tüm yardımlar başbakanlık kanalıyla toplanıyor." 

HALK BANKASI GENEL MÜDÜRÜ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Akgül, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmesinde Somalı esnafın taleplerini ve en önemlisi öteleme isteklerini aktaran Akgül, konu hakkında görüşmenin gayet olumlu geçtiğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim